THEPOWERGAME
*** Οι τραπεζίτες επιμένουν: Η πανδημία επιβάρυνε τα δανειακά μας χαρτοφυλάκια με επιπλέον κόκκινα δάνεια ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ. Κι επιχειρηματολογούν επ’ αυτού. Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς, αποδοκιμάζουν όσους υποστηρίζουν ότι το νούμερο αυτό είναι υποτιμημένο. «Στο τέλος, θα δικαιωθούμε» λένε. Θα δικαιωθούν όμως; Αυτό είναι ένα ερώτημα
^^^ Οι εποπτικές τους αρχές, τόσο στην Ευρώπη (SSM) όσο και στην Αθήνα (ΤτΕ), έχουν άλλη άποψη. Τι λένε; Ότι αυτό το «κουστούμι», στο τέλος της ημέρας, θα κυμανθεί μεταξύ 8 και 10 δισ. ευρώ. Σοβαρή απόκλιση, που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Κι αυτό γιατί – κάτι μας λέει ότι – θα είναι ο βασικός μοχλός πίεσης για την ανάγκη της περαιτέρω κεφαλαιακής ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών προσεχώς. Δηλαδή κι εκείνων που δεν το έχουν κάνει ήδη.
! Και μια κρίσιμη λεπτομέρεια: ESM και ΤτΕ συμφωνούν στο νούμερο. Ξεκινώντας μάλλον από διαφορετική αφετηρία. Θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, στο τέλος της ημέρας, να δούμε ποιο από τα δυο «στρατόπεδα» θα δικαιωθεί. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του τρέχοντος χρόνου, θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς θα κριθούν πολλά.
*** ΕΕ και άλλοι διεθνείς φορείς, όταν μιλούν για Ελλάδα, προβλέπουν ότι ο μέσος ρυθμός αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ την επόμενη δεκαετία θα κυμανθεί μεταξύ 1,3% και 1,6%. Με αυτή την εκτίμηση συμφωνούν επίσης και στην Παγκόσμια Τράπεζα. Συντηρητικό ποσοστό, κακή πρόβλεψη, αν επιβεβαιωθεί. Ιδιαίτερα αν συνυπολογισθεί ότι αφορά στην οικονομία μιας χώρας που προέρχεται από μια πρωτοφανή δημοσιονομική δεκαετή κρίση, που τη διαδέχθηκε η κρίση της πανδημίας.
^^^ Ο ελληνικός αντίλογος; Σε βάθος δεκαετίας, ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα κυμανθεί πέριξ του 3,5%. Μεταξύ μας, ακούγεται περισσότερο ρεαλιστικός. Οι κύριοι εκφραστές του; Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και η Τράπεζα της Ελλάδας. Ο μεγαλύτερος φαν τους; Το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο βρίσκεται σε ανοικτή σύνδεση και με τους δυο.
! Λογικό, θα πείτε. Όχι και τόσο, θα αντικρούσουμε. Αρκεί να σας θυμίσουμε ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το τότε Μαξίμου δεν «μιλούσε» καν με την κεντρική τράπεζα. Πόσω μάλλον να συνεννοηθεί κιόλας. Και εκνευρίζονταν με τον τότε υπουργό Οικονομικών (Τσακαλώτος) επειδή υποψιάζονταν ότι το κάνει αυτός. Όχι επειδή πέρασε ο (λίγος) καιρός, να τα ξεχνάμε αυτά…
*** Η Άγκυρα έχει αποφασίσει – κι έχει σχεδιάσει – να το παίξει δίπορτο στην ιστορία των μεταναστευτικών ροών. Γιατί έχει καταλάβει ότι είναι το πιο δυνατό χαρτί που έχει στα χέρια της αυτή τη στιγμή στις σχέσεις της με την Ευρώπη. «Πατώντας» πάνω στην απειλή των αυξημένων ροών, έχει καταφέρει, μέχρι σήμερα, να παίρνει ό,τι ζητά από τη Γερμανία. Και τώρα, θα το πάει ένα βήμα παρακάτω.
^^^ Συγκεκριμένα, θα επιχειρήσει να ελέγξει και τις ροές από τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη. Πώς; Μέσω της Λιβύης. Ήδη, οι κυκλωτικές κινήσεις άρχισαν και μαζί άρχισε να τρέχει και το Βερολίνο
! Για να σας λυθεί και η απορία, γιατί αποκλείσθηκε – απροειδοποίητα – η Ελλάδα κι από τη δεύτερη συνδιάσκεψη για το λιβυκό ζήτημα, που διοργανώνει η Γερμανία. Πιθανότατα, κατ’ απαίτηση της Τουρκίας και πάλι, όπως και την προηγούμενη φορά.