THEPOWERGAME
Να ξανανοίξουν το θέμα της πιθανής προέλευσης του κορονοϊού από ατύχημα σε εργαστήριο της Ουχάν φέρονται να προτίθενται οι ηγέτες της G7, με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και προς εμφανή ενόχληση της Κίνας (που δεν συμμετέχει στη Σύνοδο), η οποία αναμένεται να θεωρήσει τη σχετική εισήγηση προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) «κόκκινο πανί».
Σύμφωνα με προσχέδιο επικοινωνίας που διέρρευσε προς το Bloomberg και αναμεταδίδεται από τον Guardian, οι ηγέτες της ομάδας των ισχυρών G7, με παρότρυνση από την κυβέρνηση Μπάιντεν, θα καλέσουν τον ΠΟΥ να επαναλάβει την έρευνα για την προέλευση του κορονοϊού.
Η τελευταία, που όμως αμφισβητήθηκε στη συνέχεια ως προς τη μεθοδολογία της και τη σχέση με τις συνεργαζόμενες κινεζικές αρχές, είχε καταλήξει πως η πιθανότητα ο ιός να προήλθε από διαρροή από εργαστήριο της κινεζικής επαρχίας Ουχάν, ήταν «απίθανη».
Ωστόσο, στο μεταξύ, έρευνα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που διέρρευσε στην Wall Street Journal κατέληξε στο συμπέρασμα πως τρεις εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο εργαστήριο νόσησαν το Νοέμβριο του 2019, ένα μήνα πριν εμφανιστούν επισήμως τα πρώτα κρούσματα στην Ουχάν.
Και πως το σενάριο ο ιός να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας είναι εύλογο και αξίζει να ερευνηθεί περαιτέρω. Ταυτόχρονα, ιταλική έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου του Μιλάνου κατέδειξαν πως κάποιοι ασθενείς είχαν νοσηλευθεί, πιθανώς με κορονοϊό, ήδη από τον Σεπτέμβριο.
Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε πως οι ΗΠΑ ανοίγουν νέα έρευνα για το θέμα, σημειώνοντας ότι στις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, υπάρχουν δύο πλευρές που πιστεύουν πως ο ιός είχε ζωϊκή προέλευση και μία τρίτη που κλίνει προς το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.
Από πλευράς βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, η επικρατούσα άποψη είναι πως ο κορονοϊός έχει ζωϊκή προέλευση, αν και δεν έχει αποκλειστεί το σενάριο της εργαστηριακής διαρροής.
Στο προσχέδιο που διέρρευσε, γίνεται έκκληση να ξεκινήσει μία «διαφανής, βασισμένη σε στοιχεία και υπό την εποπτεία των ειδικών του ΠΟΥ μελέτη β΄σταδίου για την προέλευση της Covid-19, που θα γίνει χωρίς παρεμβάσεις» (μία σαφής αναφορά στην Κίνα).
Μήνυμα G7 προς Κίνα;
To συγκεκριμένο ζήτημα είναι βέβαια ιδιαίτερα ευαίσθητο για την Κίνα, η οποία όταν ο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα διεξαχθεί νέα αμερικανική έρευνα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «κάνουν τα στραβά μάτια στα στοιχεία, στην επιστήμη».
Το προσχέδιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί την Κυριακή και σύμφωνα με το Bloomberg, θα περιέχει επίσης μία υπόσχεση για αντιμετώπιση της καταναγκαστικής εργασίας στην παγκόσμια αλυσίδα παραγωγής, καθώς και όσον αφορά της καταναγκαστική εργασία των μειονοτήτων. Μία σαφή αναφορά στο άλλο «ευαίσθητο» για τους Κινέζους θέμα, και στο οποίοι οι δυτικοί έχουν τοποθετηθεί με σφοδρότητα. Αυτό των συνθηκών εργασίας των Ουιγούρων στην Κίνα.