THEPOWERGAME
Την πρώτη τους συνάντηση εν όψει της σημερινής έναρξης της G7 είχαν το βράδυ της Πέμπτης ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στην Κορνουάλη.
Μία συνάντηση στην οποία δίνουν σημασία και οι δύο ηγέτες τόσο ως προς τον επαναπροσδιορισμό της παραδοσιακής «ειδικής σχέσης» ΗΠΑ-Βρετανίας, όσον και για τις μεμονωμένες φιλοδοξίες ΗΠΑ και Βρετανίας να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους ως παγκόσμιοι ηγέτες.
Ειδικά με δεδομένη τη σημασία της Κίνας, προς την οποία η αμερικανική εξωτερική πολιτική βρίσκεται εν πολλοίς απέναντι, αλλά και της Ρωσίας. Και οι δύο είναι χώρες μέλη της G20, αλλά όχι και της G7, που αποτελεί εν πολλοίς μία δυτική, νατοϊκή σχεδόν συμμαχία.
Πίεσε ο Μπάιντεν τον Τζόνσον για τη Βόρεια Ιρλανδία;
Ο Μπάιντεν και ο Τζόνσον συναντήθηκαν λοιπόν στην Κορνουάλη στη σκιά μίας διαφωνίας ως προς τους χειρισμούς που αφορούν στο θέμα του brexit και την Βόρεια Ιρλανδία. Ο Τύπος, με χαρακτηριστικό δημοσίευμα των Times και όχι μόνο, είχε προβλέψει πως ο ιρλανδικής καταγωγής Αμερικανός πρόεδρος θα προειδοποιήσει στη συνάντηση τον Τζόνσον να μην παραβιάσει την συμφωνία του Brexit για την Βόρεια Ιρλανδία.
«Ο πρωθυπουργός και εγώ είχαμε μία πολύ παραγωγική συνάντηση» δήλωσε ο Μπάιντεν στους δημοσιογράφους μετά το πέρας αυτής. «Επαναπροσδιορίσαμε την ειδική σχέση».
Πίεσε άραγε τελικά ο Αμερικανός πρόεδρος τον Τζόνσον για το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας; Σύμφωνα με το Bloomberg, που επικαλείται πάντως πληροφορίες από τη βρετανική πλευρά, δεν έγινε αυτό. Τουλάχιστον όχι στην πρώτη συνάντηση.
Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους αν ο Μπάιντεν του ζήτησε να καταλήξει σε μία λύση με την ΕΕ για το πρωτόκολλο της Ιρλανδίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε: «Όχι δεν το έκανε».
Παλιές εντάσεις και νέο rapport
Οι εντάσεις για το brexit μεταξύ των δύο ηγετών κρατούν εδώ και κάποια χρόνια. Ο Μπάιντεν είχε αντιταχθεί σθεναρά στο Brexit, στο οποίο είχε παίξει ηγετικό ρόλο ο Μπόρις Τζόνσον, αναδεικνύοντάς το μάλιστα σε προσωπικό του στοίχημα. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται μάλιστα να είχε χαρακτηρίσει τον Τζόνσον «κλώνο του Τραμπ».
«Ανάσα φρέσκου αέρα», «παντρευτήκαμε επάνω από τα κυβικά μας» και διπλωματία πάνας
Όλα αυτά έμοιαζαν περασμένα ξεχασμένα κατά τη χθεσινή συνάντηση, μετά την οποία ο Τζόνσον χαρακτήρισε τη σχέση της Βρετανίας με τις ΗΠΑ «άφθαρτη» και «βαθιά και σημαντική». Με τον χαρακτηριστικό του τρόπο δήλωσε μάλιστα πως ο Μπάιντεν και η ομάδα του είναι «ανάσα φρέσκου αέρα» και «υπέροχη». Με τον Αμερικανό πρόεδρο, πάντως, να έχει αποφύγει να προχωρήσει σε τόσο εκθειαστικούς χαρακτηρισμούς.
Δεν απέφυγε όμως ο Μπάιντεν τους χαριεντισμούς σε επίπεδο «πρώτων» ζευγαριών, απευθυνόμενος προς τον φρεσκοπαντρεμένο Τζόνσον αλλά απευθύνοντας φιλοφρόνηση προς τη νέα σύζυγο του, Κάρι, (αλλά και προς τη δική του Πρώτη Κυρία, Τζιλ): «Παντρευτήκαμε και οι δύο επάνω από τα κυβικά μας».
Τα ΜΜΕ άλλωστε ασχολήθηκαν ως συνήθως με τις στυλιστικές λεπτομέρειες της συνάντησης, όπως το σύνθημα «Love» (αγάπη), στην μπλούζα της πρώτης κυρίας. Και με τα χαριτωμένα παρελκόμενα, σαν την παρουσία του μωρού του ζεύγους Τζόνσον που, όπως ήταν αναμενόμενο, έκλεψε τη συνάντηση.
Ο Τύπος μάλιστα, έκανε λόγο για «διπλωματία της πάνας».
Θα αρκέσει άραγε η διπλωματία της πάνας και οι διθυραμβικοί χαρακτηρισμοί από πλευράς Τζόνσον για να αποκαταστήσουν σε προσωπικό επίπεδο μία συμμαχία;
Οι δύο πλευρές έβγαλαν κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο ανανεώνουν τη δέσμευσή τους για την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία και για τις προσπάθειες ενίσχυσης του παγκόσμιου εμπορίου, ενώ συμφώνησαν να εργαστούν για μία διμερή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Αυτή τη στιγμή, είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών, οι δύο σύμμαχοι να είναι ενωμένοι και δυνατοί και -ευρύτερα ακόμη- η G7 να περάσει ένα μήνυμα δυτικής ηγεμονίας με αποδέκτες την Κίνα και τη Ρωσία.