THEPOWERGAME
Το όραμα του για το πώς θα είναι ο όμιλος ΟΤΕ το 2030 παρουσίασε στη χθεσινή ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων του οργανισμού ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου, Μιχάλης Τσαμάζ. Παράλληλα, σημείωσε ότι το επενδυτικό σχέδιο του ΟΤΕ συνεχίζεται ως έχει τα τελευταία χρόνια, με στόχο να υλοποιηθούν επενδύσεις ύψους 2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2024, ήτοι επενδύσεις περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως.
Αναφορικά με τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ ο κ. Τσαμάζ είπε ότι ο όμιλος τα τελευταία 10 χρόνια που βρίσκεται ο ίδιος στο τιμόνι του Ομίλου, έχει μεταμορφωθεί σημαντικά και ότι η μεταμόρφωση αυτή θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με όσα είπε, στα επόμενα 10 χρόνια ο ΟΤΕ θα αποβάλλει κάθε τι που θυμίζει ένα παλιό μονοπώλιο.
«Το 2020 ήταν μια δύσκολη χρονιά γεμάτη προκλήσεις. Μία χρονιά, κατά την οποία δοκιμάστηκαν οι αντοχές και η αποτελεσματικότητα της εταιρείας και των υποδομών που έχουμε χτίσει την τελευταία δεκαετία. Ευτυχώς για εμάς και για τη χώρα, αντιμετωπίσαμε όλες τις προκλήσεις με επιτυχία. Και καταγράψαμε εξαιρετικά ανθεκτικές επιδόσεις, παρά τις πρωτοφανείς αντιξοότητες», είπε ο επικεφαλής του ΟΤΕ. Πρόσθεσε ότι η δεκαετής μεταμόρφωση του ομίλου θα συνεχιστεί και στα επόμενα 10 χρόνια, αφού «ο κόσμος γύρω μας αλλάζει», και «το disruption, η απότομη αλλαγή, μπορεί να έρθει από παντού» και επομένως ο όμιλος δεν μπορεί να εφησυχάζει.
Τρεις οι πυλώνες της νέας στρατηγικής του ΟΤΕ
Η νέα στρατηγική του ΟΤΕ στη νέα δεκαετία, θα βασιστεί σε τρεις πυλώνες: τους πελάτες, τα δίκτυα και τις λειτουργίες. Όπως ανέφερε ο κ. Τσαμάζ, οι πελάτες του ΟΤΕ, ιδιώτες ή επαγγελματίες, βιομηχανίες ή το Δημόσιο, δεν θα επιζητούν από τον οργανισμό έναν κατάλογο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, αλλά θα απαιτούν ένα τεχνολογικό οικοσύστημα, συνδεδεμένο με ολόκληρο τον κόσμο και προσαρμοσμένο στις δικές τους ανάγκες.
Και προς την κατεύθυνση αυτή ο ΟΤΕ χτίζει συστηματικά τις υποδομές που στηρίζουν αυτό το τεχνολογικό οικοσύστημα. Ήδη ο όμιλος έχει επενδύσει τα τελευταία 10 χρόνια 5 δισ. ευρώ και θα επενδύσει τα επόμενα τέσσερα άλλα 2 δισ. ευρώ σε δίκτυα και άλλες υποδομές πληροφορικής. «Στόχος μας είναι να παρέχουμε την τεχνολογική βάση στην οποία θα στηριχθεί η ανάκαμψη της χώρας», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο ΟΤΕ θα καταστεί ένας συνεργάτης επιλογής για έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αναφορικά με τη λειτουργία του Ομίλου, ο τρόπος που αντιμετωπίζει η διοίκηση του ΟΤΕ τις προκλήσεις και την αιφνίδια αλλαγή, είναι να αλλάζει συνεχώς, με ελεγχόμενο τρόπο και πριν τον αναγκάσουν οι συνθήκες. «Είναι δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα είναι ο οργανισμός σε 10 χρόνια», είπε ο επικεφαλής του Ομίλου. «Ξέρουμε όμως», πρόσθεσε, «ότι θα είναι πιο ψηφιοποιημένος. Ότι θα έχουμε αυτοματοποιήσει ό,τι είναι εφικτό. Ότι θα έχουμε αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες ό,τι δεν ανήκει στις βασικές μας λειτουργίες. Ότι θα έχουμε μειώσει τα επίπεδα της διοίκησης και θα έχουμε μάθει να δουλεύουμε σε μικρότερες και πιο ευέλικτες ομάδες. Με άλλα λόγια, θα έχουμε αποβάλλει ό,τι έχει απομείνει από το μονοπώλιο του παρελθόντος, και θα έχουμε υιοθετήσει τη στάση και τον τρόπο σκέψης που θα μας πάνε μπροστά».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του ΟΤΕ σημείωσε ότι τυχόν προγράμματα εθελούσιας αποχώρησης θα συνεχίσουν να υλοποιούνται «με κατανόηση και γενναιοδωρία για όλους τους εργαζομένους».
Τέλος ο κ. Τσαμάζ, σημείωσε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ θα επενδύσει στο περιβάλλον μειώνοντας το αποτύπωμά του. Πέρυσι, το 100%της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τον Όμιλο στην Ελλάδα προήλθε από ανανεώσιμες πηγές, και στόχος είναι η επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας, στις λειτουργίες του ομίλου έως το 2025 και σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας έως το 2040. Επίσης δεσμεύθηκε ότι ο Όμιλος θα διαχειριστεί με βιώσιμες πρακτικές το 100% των τεχνολογικών αποβλήτων, εφαρμόζοντας τις αρχές της κυκλικής οικονομίας.
Χθες, οι μέτοχοι της εταιρείας ενέκριναν όλα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης. Στα πιο σημαντικά θέματα, εγκρίθηκε η διανομή μικτού μερίσματος 0,68 ευρώ ανά μετοχή. Το μικτό μέρισμα θα είναι κατά τι αυξημένο από το ποσό αυτό, καθώς η Γ.Σ. ενέκρινε την απόφαση της διοίκησης να ακυρώσει περίπου 3,47 εκατ. μετοχές. Τα μερίσματα των μετοχών που θα ακυρωθούν θα διανεμηθούν αναλογικά στους υπόλοιπους μετόχους. Η ακύρωση αυτή, θα οδηγήσει τη συμμετοχή της Deutsche Telekom περίπου στο 47,5% του μετοχικού κεφαλαίου της μητρικής εταιρείας του Ομίλου.
Επίσης, οι μέτοχοι του οργανισμού ενέκριναν την τοποθέτηση δύο νέων μελών του Δ.Σ., της κ. Catherinede Dorlodot και του κ. Γρηγόρη Ζαριφόπουλου. Το νέο Δ.Σ., που εκλέχθηκε χθες, έχει διάρκεια τεσσάρων ετών. Το νέο Δ.Σ. του ΟΤΕ έχει ως εξής:
- Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Εκτελεστικό μέλος
- EelcoBlok, Αντιπρόεδρος, Ανεξάρτητο – Μη εκτελεστικό μέλος
- Χαράλαμπος Μαζαράκης, Εκτελεστικό μέλος
- RobertHauber, Μη εκτελεστικό μέλος
- KyraOrth, Μη εκτελεστικό μέλος
- DominiqueLeroy, Μη εκτελεστικό μέλος
- MichaelWilkens, Μη εκτελεστικό μέλος
- CatherinedeDorlodot, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
- Δημήτρης Γεωργούτσος, Ανεξάρτητο Μη εκτελεστικό μέλος
- Γρηγόριος Ζαριφόπουλος, Μη εκτελεστικό μέλος
Όλα τα μέλη του Δ.Σ. προτάθηκαν από την Deustche Telekom πλην των δύο τελευταίων που προτάθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο.