THEPOWERGAME
Ένας εργοδότης στην Ελλάδα, που αναζητά εργαζόμενους για να στελεχώσει θέσεις εργασίας στην πληροφορική, αντιμετωπίζει διπλάσιο βαθμό δυσκολίας από ό,τι ένας συνάδελφός του στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική). Σε σχέση δε με τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο βαθμός δυσκολίας στην εύρεση ταλέντων με εξειδικευμένες γνώσεις πληροφορικής στην Ελλάδα είναι σχεδόν τριπλάσιος.
Η ανομβρία ταλέντων, με γνώσεις στην πληροφορική και τη διαχείριση δεδομένων στην ελληνική αγορά εργασίας διογκώθηκε στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης ως αποτέλεσμα της ραγδαίας ψηφιοποίησης της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και οι δεξιότητες, που είχαν μεγαλύτερη ζήτηση στην αρχή της κρίσης, είναι διαφορετικές από όσες αναδύονται τώρα, καθώς και από εκείνες που αναμένονται στο μέλλον.
Σήμερα, το 31% των εργοδοτών στην Ελλάδα απαντά ότι δυσκολεύεται να βρει εργαζόμενους για θέσεις ΙΤ και διαχείρισης δεδομένων. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ΕΜΕΑ είναι 14%, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει μόλις το 11%. Οι άλλοι τρεις τομείς με τη μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης στην Ελλάδα είναι: βιομηχανία/παραγωγή (21%), εφοδιαστική αλυσίδα/ επιχειρησιακές λειτουργίες (20%) και πωλήσεις/μάρκετινγκ (19%).
Συνολικά, το ποσοστό των εργοδοτών που δηλώνουν ότι δεν μπορούν να βρουν εργαζόμενους με τις κατάλληλες γνώσεις είναι στην Ελλάδα το υψηλότερο των τελευταίων 12 ετών και φτάνει στο 80%. Με αυτή την επίδοση η Ελλάδα κατατάσσεται στη 10η θέση στην περιοχή της ΕΜΕΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή-Αφρική) στη δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.
Το αντίστοιχο ποσοστό παγκοσμίως βρίσκεται στο 69% και είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 15 χρόνια.
Το πρόβλημα μεγεθύνεται
Τα στοιχεία της έρευνας Έλλειψης Ταλέντου στην Ελλάδα για το 2021 της Manpower Group είναι εντυπωσιακά, καθώς δείχνουν ότι η έλλειψη ταλέντων στην Ελλάδα βαίνει αυξανόμενη την τελευταία δεκαετία. Ενώ το 2010 μόλις ένας στους τρεις εργοδότες (το 29%) απαντούσε ότι δεν μπορούσε να καλύψει τις κενές θέσεις εργασίας πλέον το 2021 έχουμε φτάσει στο 80%.
Το 2019 το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 77%, ένα χρόνο νωρίτερα σε 61% και το 2016 σε 59%. Σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, με υψηλό ποσοστό ανεργίας, η διαπίστωση αυτή είναι αποκαρδιωτική.
Υβριδική εργασία
Η έρευνα διαπιστώνει ότι, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως 12 μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας. Το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο ήταν μόλις 30%.
Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα 2/3 των εργοδοτών, το 68%, απαντούν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης Γ’ Τρίμηνο 2021 της Manpower Group, 3 στους 4 εργοδότες απαιτούν τουλάχιστον το 50% του ανθρώπινου δυναμικού να βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον χώρο εργασίας.