THEPOWERGAME
Με μικρές αλλαγές και διορθώσεις – χωρίς ωστόσο να αλλάξουν οι διατάξεις που έχουν προκαλέσει αντιδράσεις κι αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, κατατέθηκε στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο, εν μέσω έντονων επικρίσεων από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα.
Έτσι, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε μη ακυρότητα απόλυσης λόγω μειωμένης αποζημίωσης. Επίσης, αποσύρθηκε η διάταξη που προέβλεπε μη ακυρότητα της απόλυσης εάν διορθωνόταν το σφάλμα εντός 4 μηνών.
Την ίδια ώρα, δε θα μπορεί πλέον να επαναπροκηρυχθεί απεργία που έχει κριθεί παράνομη από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ θεσμοθετείται αστική ευθύνη συνδικαλιστικών εκπροσώπων σε περιπτώσεις άσκησης βίας και καταλήψεων.
Διευθέτηση του χρόνου εργασίας
Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων τη λεγόμενη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, δηλαδή αλλαγή στην κατανομή του χρόνου εργασίας.
Αν για παράδειγμα, σύμφωνα με τη σύμβαση του εργαζόμενου οι ώρες εργασίας ανά εβδομάδα είναι 40, έπειτα από σχετικό αίτημα του εργαζόμενου οι ώρες εργασίας ανά ημέρα μπορούν να αναπροσαρμοστούν, με μέγιστο όριο ωρών ανά ημέρα τις 10 ώρες.
Έτσι, αν ένας εργαζόμενος απασχολείται 4 ημέρες την εβδομάδα, από 10 ώρες, θα του χορηγηθεί ρεπό την 5η ημέρα.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το όριο των υπερωριών ετησίως, το οποίο πλέον ορίζεται στις 150, ενώ έρχεται και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας.
Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας φιλοδοξεί να περιορίσει την αδήλωτη και την υποδηλωμένη εργασία, την τήρηση του ωραρίου και την αμοιβή τυχόν υπερωριών, τα διαλείμματα που λαμβάνει ο εργαζόμενος, αλλά και θέματα διευθέτησης του χρόνου εργασίας.
Πρόκειται για εφαρμογή μέσω κινητού ή υπολογιστή που είναι διασυνδεδεμένα με το «ΕΡΓΑΝΗ», ενώ η εφαρμογή της θα γίνει σταδιακά.
Στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα εφαρμοστεί σε μεγάλες επιχειρήσεις (τράπεζες, πολυεθνικές, βιομηχανίες), ενώ έως το τέλος του 2022 η χρήση της θα επεκταθεί σε όλες τις επιχειρήσεις.