THEPOWERGAME
Στο χαμηλότερο σημείο -εδώ και δύο εβδομάδες- βρίσκεται η τιμή του Bitcoin, με τους επενδυτές να φοβούνται τις αλλαγές στην αμερικανική νομισματική πολιτική, την ίδια ώρα που η Κίνα εμφανίζεται ανένδοτη όσον αφορά την πολιτική της στα κρυπτονομίσματα.
Ενδεικτικό της κατάστασης στον κόσμο των cryptos είναι πως από αργά το βράδυ της Δευτέρας, η τιμή του bitcoin άρχισε να πέφτει από τα 35.466 δολάρια και αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 32.500 δολάρια.
Μετά την τεράστια πτώση στις 28 Μαΐου, οι σημερινές απώλειες είναι οι μεγαλύτερες που έχει καταγράψει το ψηφιακό νόμισμα, εν μέσω πωλήσεων που συνδέονται με την εξασθένιση του θετικού επενδυτικού κλίματος.
Την ίδια στιγμή κάποιοι αναλυτές επισημαίνουν πως η συνεχιζόμενη πίεση που ασκεί η Κίνα στις δραστηριότητες εξόρυξης και στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, έχει αρνητική επίδραση σε αυτά.
«Η Κίνα συνεχίζει να πιέζει τα crypto με τις απαγορεύσεις που επιβάλλει στην εξόρυξη να πλήττουν την πιο δημοφιλή της πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, Weibo, που έκανε εκκαθάριση των λογαριασμών όσων επηρεάζουν τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος της εταιρείας επενδύσεων σε crypto στο Χονγκ Κονγκ, Kenetic Capital. «Αυτό στέλνει το μήνυμα ότι σφίγγει η θηλιά γύρα από τα κρυπτονομίσματα», πρόσθεσε.
Τα θέματα ασφαλείας του Bitcoin
Ακόμη όμως ένα πρόβλημα στο οποίο εστιάζουν οι αναλυτές είναι αυτό της ασφαλείας του δημοφιλέστερου κρυτπονομίσματος, καθώς ένα μεγάλο ποσό από τα λύτρα (σε bitcoin) που είχε πληρώσει η Colonial Pipeline Co., ύστερα από την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκε, εντοπίστηκαν και ανακτήθηκαν.
Συγκεκριμένα οι αμερικανικές αρχές, ανέκτησαν περίπου 2,3 εκατ. δολάρια από τους χάκερς που είχαν επιτεθεί στην Colonial Pipeline, με την αναπληρώτρια υπουργό Δικαιοσύνης, Λίσα Μόνακο να αναφέρει πως «το υπουργείο Δικαιοσύνης εντόπισε και ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των λύτρων που πλήρωσε η Colonial.»
Εκεί ακριβώς στάθηκε και ένας ανώτερος αναλυτής αγοράς στην Oanda, αναφέροντας σε δήλωση του πως «το γεγονός ότι οι αστυνομικές αρχές μπορούν να εντοπίσουν το θεωρητικά αδύνατο να εντοπιστεί και να το κατάσχουν δείχνει να υπονομεύει την ελευθεριακή, εκτός κρατικού ελέγχου φυσιογνωμία των κρυπτονομισμάτων». Ενώ, συμπληρώνει ότι σημερινές ρευστοποιήσεις πιθανόν να αποτελούν απότοκο της παραπάνω διαπίστωσης.
Σημειώνεται πως το δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα είναι ενισχυμένο μόλις 14% από την αρχή του έτους, βέβαια, η αξία του σε σχέση με πέρυσι είναι σχεδόν τριπλάσια.