THEPOWERGAME
O Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, αποστασιοποιείται από την Κίνα, συμπορευόμενος με τις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον που σκοπεύουν να θέσουν όρια στις οικονομικές φιλοδοξίες του Πεκίνου προς τη Δύση. Ισχυρή ένδειξη που επισφραγίζει αυτήν την αλλαγή γεωπολιτικού προσανατολισμού αποτέλεσε η διακριτική αποχώρηση της Ιταλίας από το μεγαλόπνοο έργο του Πεκίνου «μια Ζώνη, ένας Δρόμος», σκοπός του οποίου είναι η αναβίωση του Δρόμου του Μεταξιού μέσα στον 21ο αιώνα.
Με διάταγμα που υπέγραψε ο Ντράγκι, η Ρώμη απομακρύνεται από την πρωτοβουλία αυτή, αποκαλύπτουν οι Financial Times, μόλις μια διετία αφού ο Κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιμπίνγκ, είχε επισκεφθεί την ιταλική πρωτεύουσα για να υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας με τον πρώην κυβερνητικό συνασπισμό του Τζουζέπε Κόντε. Τότε η Ιταλία είχε ξαφνιάσει τη Δύση καθώς ήταν η πρώτη χώρα των G7 που είχε «ανέβει στο τρένο της Κίνας». «Σεβόμαστε όλους τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και οι Βρυξέλλες δεν πρέπει να ανησυχούν», είχε δηλώσει ο Κόντε συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019.
Έκτοτε, όμως, οι ισορροπίες στην σκακιέρα της παγκόσμιας οικονομίας έχουν αλλάξει άρδην με την Ευρώπη να επιλέγει μια στενότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ καθώς η διχαστική προεδρεία του Ντόναλντ Τραμπ τερματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον Τζο Μπάιντεν και ένα επιτελείο έμπειρων υψηλών αξιωματούχων στα πράγματα της διεθνούς πολιτικής και οικονομίας. Ανέκαθεν η Ε.Ε έχει περισσότερα κοινά με τις ΗΠΑ, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες μεταξύ των δυο πλευρών του Ατλαντικού.
Υπήρξαν αρκετές κινήσεις εκ μέρους της Ρώμης που έχουν σηματοδοτήσει αυτήν την αλλαγή πλεύσης. Μια από αυτές ήταν ο τερματισμός των συνομιλιών της οικογενείας Ανιέλι για την πώληση της κατασκευάστριας φορτηγών και λεωφορείων IVECO στην κινεζική China FAW Group τον περασμένο Απρίλιο αφού η ιταλική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί πως ήταν αντίθετη με τη συναλλαγή. «Πάγος» μπήκε επίσης σε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στην ιταλική υπηρεσία διαστήματος (ISA) και την κινεζική διεύθυνση διαστήματος (CNSA) για την κατασκευή εγκαταστάσεων διαμονής στον διαστημικό σταθμό Tiangong 3.
Τον Οκτώβριο, η Ρώμη απέτρεψε την εταιρεία τηλεπικοινωνιών να προμηθευτεί από την κινεζική Huawei απαραίτητο εξοπλισμό για την κατασκευή των δικτύων 5G. Η Huawei ήταν ένας από τους βασικούς στόχους στον εμπορικό και τεχνολογικό πόλεμο που είχε κηρύξει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ στην Κίνα. Ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τηρεί επίσης αυστηρή στάση απέναντι στην Huawei, περιλαμβάνοντας δυο μονάδες χρηματοδότησης της Huawei σε λίστα 59 εταιρειών που αποκλείστηκαν από τις επενδυτικές επιλογές των Αμερικανών.
Ήδη από τον Μάρτιο είχαν παρατηρηθεί σημάδια ότι δεν θα δοθεί συνέχεια στο μνημόνιο κατανόησης Ιταλίας και Κίνας, γράφοντας επίσης και τον επίλογο στα σχέδια για την αξιοποίηση των λιμανιών της Τεργέστης και της Γένοβα από την κινεζική China Communications Construction Company (CCCC). Συνεργασίες ανάμεσα στην Κίνα και την Ιταλία παραμένουν ενεργές. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της κρατικής Cassa Depositi e Prestiti, της Eni και της Intesa San Paolo στην Ιταλία με την Bank of China και την τοπική κυβέρνηση στην πόλη Τσινγκτάο της Κίνας. Η Κίνα έχει επενδύσει, επίσης, στο λιμάνι του Vado Ligure, ένα από τα μεγαλύτερα στην Ιταλία.
Αναμφισβήτητα η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του κόσμου είναι εξαιρετικά σημαντική αγορά για την Ιταλία καθώς πωλούνται προϊόντα 13 δις ευρώ κάθε χρόνο. Μάλιστα ο όγκος των συναλλαγών εκτιμάται πως είναι τριπλάσιος εάν μετρήσει κανείς τα προϊόντα που παράγονται στην Ιταλία και καταλήγουν στην Κίνα μέσω τρίτων χωρών, παρατηρούν οικονομικοί αναλυτές. Με την επενδυτική συμφωνία Ε.Ε και Κίνας να έχει τεθεί στο περιθώριο, η επιφυλακτικότητα απέναντι στο Πεκίνο δεν πηγάζει μόνον από τον Ντράγκι αλλά όλη την Ευρώπη και γενικά τη Δύση.