THEPOWERGAME
Για υποχρεωτικό εμβολιασμό στο υγειονομικό προσωπικό και στις μονάδες φροντίδας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό ενώ προανήγγειλε ότι ενδεχομένως θα υπάρξουν περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους από το φθινόπωρο.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πορεία του εμβολιασμού λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία μόλις πέντε από τους 392 διασωληνωμένους είχαν εμβολιαστεί μιας και οι υπόλοιποι ήταν άτομα σε ηλικία που είχαν πρόσβαση στον εμβολιασμό αλλά επέλεξαν να μην εμβολιαστούν.
Σημείωσε δε πως: «Σε λίγο άλλωστε όλοι οι συμπολίτες θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το τέταρτο κύμα και θα προστατέψουμε την υγεία μας, την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας μας».
Τόνισε έτσι, πως: «Σε λίγο την πειθώ που έχει δείξει η κυβέρνηση για τους εμβολιασμούςθα την διαδεχθεί η απόφαση για υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό για φροντίδες υγείας.
Πολύ σύντομα θα γνωμοδοτήσει η επιτροπή Ηθικής. Και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με προσοχή».
«Η Επιτροπή Βιοηθικής θα γνωμοδοτήσει για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και η κυβέρνηση θα αποφασίσει με «σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Σύντομα, τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης θα ξεκινήσει η συζήτηση για τις «διευκολύνσεις» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι και επεσήμανε πως , η κυβέρνηση λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη γνωμοδότηση θα αποφασίσει με ευαισθησία αλλά και σαφή προτεραιότητα στη δημόσια υγεία.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των προνομίων σημειώνοντας πως ο ίδιος προτιμά τον όρο «διευκολύνσεις.
Η συζήτηση θα ξεκινήσει πολύ σύντομα και επίσημη αφετηρία θα είναι η χρονική στιγμή που όλοι οι πολίτες θα έχουν γρήγορη πρόσβαση στο εμβόλιο που επιθυμούν είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε πως «Ουδείς θα μπορεί να απαγορεύσει, για παράδειγμα, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο κατάστημά του μόνο εμβολιασμένους πολίτες».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως θα καλέσει τους πολίτες σε ένα νέο εμβολιαστικό κύμα, προκειμένου, να μην επιβάλλονται περιορισμοί για τους μη εμβολιασμένους.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είπε πως προκηρύσσονται 600 θέσεις ιατρών και τον Σεπτέμβριο 4.900 νοσηλευτών, ενώ όπως είπε, πλησιάζουμε 1.500 κλίνες ΜΕΘ.
Αντίθετα, συμπλήρωσε, θα πρέπει να δούμε την ενίσχυση της Υγείας και τον δομών της. Με στελέχωση και επιθετική προώθηση πολιτικών πρόληψης, είπε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός,το ψηφιακό πιστοποιτητικό πρόκειται για μία τολμηρή ελληνική πρωτοβουλία.
«Ήμασταν οι πρώτοι που το εισηγηθήκαμε αντιμετωπίζοντας έντονες αντιδράσεις», είπε για να συνεχίσει λέγοντας πως λίγους μήνες μετά η πρόταση της Αθήνας γίνεται πραγματικότητα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει σε ένα πιο ασφαλές καλοκαίρι ώστε ο τουρισμός να ανοίξει και να θέσει προοπτικές πιο ισχυρής οικονομίας.
«Είμαι εδώ και για έναν απολογισμό της μάχης για την πανδημία που τώρα γίνεται σχεδιασμός για την μάχη προς την ευημερία», είπε.
«Ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα»
Αναλύοντας επ αυτού ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αποτελεί απόδειξη ότι ακόμα και στο πιο σκοτεινό σημείο του τρίτου κύματος η χώρα είχε σχέδιο και προνοητικότητα για το τι θα συμβεί στους μήνες που θα ακολουθούσαν.
Όταν βρεθήκαμε στο Ευρωπαϊό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου είχα επισημάνει ότι αυτό που μοιάζει μακρινό, τα ταξίδια,θα έπρεπε να συζητηθεί για να γίνει πραγματικότητα.
Το πετύχαμε. Για να έχουμε συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών απαιτούνται χρόνια. Αυτή τη φορά πετύχαμε συμφωνία μέσα σε 2 μήνες. Σήμερα προστέθηκαν 2 χώρες ακόμα Ισπανία και Λιθουανία και ελπίζουμε ότι θα ενταχθούν όλες οι χώρες».
Φαίνεται η δυνατότητά μας να μετατρέπουμε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες. Το είδαμε με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών, είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα με το πιστοποιητικό δηλώνουμε την ετοιμότητα της χώρας για την επόμενη ημέρα.
Όπως είπε δε χαρακτηριστικά, το έχουν αξιοποιήσει πάνω από 230.000 συμπολίτες και η διαδικασία έκδοσης είναι αρκετά απλή. Δεν μιλάμε επομένως για όσους έχουν ανησυχίες προσωπικών δεδομένων για ένα ταξιδιωτικό έγγραφο, σημείωσε, αλλά, είπε, για μια απάντηση μπροστά στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
«Μπαίνουμε σταδιακά στην εποχή της ανάκαμψης. Χωρίς να εφησυχάζουμε φαίνεται πως βαδίζουμε προς την υπέρβαση», σημείωσε. «Αν ο εμβολιασμός αποτελεί αντίδοτο στον κορωνοϊό το ψηφιακό πιστοποιητικό ήταν η πρώτη τονωτική κίνηση για την οικονομία», συμπλήρωσε.
«Πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια»
Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στην επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των διαδικασιών λόγω της πανδημίας σημειώνοντας πως μέσα σε λίγους μήνες «πετύχαμε όσα πιθανόν να μας έπαιρναν χρόνια».
«Επίσης, η Ελλάδα ήταν μαζί με άλλες 7 χώρες της ΕΕ που πρώτες θέσαμε μαζί στον ευρωπαϊκό διάλογο την ανάγκη για μια μεγάλη οικονομική αντίδραση στην τεράστια ύφεση που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Αποτέλεσμα να έρθει το Ταμείο Ανάκαμψης», είπε.
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στον τουρισμό σημειώνοντας πως φέτος τα κονδύλια θα είναι αυξημένα κονδύλια κατά 20% και θα αφορούν σε 300.000 δικαιούχους ΟΑΕΔ και το πρόγραμμα θα ισχύσει από φέτος τον Αύγουστο.
Αναφορά στα εργασιακά
Κάνοντας μία αναφορά στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η κυβέρνηση αναπλήρωσε τους μισθούς των εργαζόμενων σε αναστολή.
Μετέφερε πληρωμές και μηδένισε το επαγγελματικό ενοίκιο. Τελικά η υποχώρηση του ΑΕΠ να είναι 0,7%. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα πάνω και ελληνικά ομόλογα διεθνή πρωτοφανή εμπιστοσύνη, είπε.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με αυτά τα δεδομένα η ελπίδα για το τέλος πανδημίας πρέπει και μπορεί να μετατραπεί στην αρχή νέας εθνικής συμφωνίας.
«Οι προκλήσεις μέλλοντος δεν αντέχουν αντεγκλήσεις παρελθόντος. Καλώ όλη την αντιπολίτευση να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί. Πέρασε χειμώνας τυφλών καταγγελιών με επικλήσεις ψεύτικων στρεβλών περιστατικών και στοιχείων. Με κινήσεις σαμποτάζ με διαδηλώσεις και αμφισβήτηση ακόμα και των εμβολίων.
Ηχούν ακόμα τα λόγια που ήθελαν άπιαστο όνειρο τους 25.000 εμβολιασμούς την ημέρα όταν η χώρα σήμερα ακουμπά τους 100.000 την ημέρα. Έχουν ακόμα τα λόγια για ξεστοκάρισμα εμβολίων ή η υπονόμευση των self test.
Όλα αυτά είναι γνωστά όπως είναι γνωστός και ο χλευασμός του ψηφιακού πιστοποιητικού.
Οι πανηγυρισμοί της Αυγής όταν οι ΕΕ δήθεν άδειασε την ελληνική πρόταση. Η συνέχεια έδειξε ποιος είχε δίκαιο. Ποιος είναι ικανός στο γήπεδο της πολιτικής και ο μίζερος από την κερκίδα παρατηρητής», είπε.
«Ας βάλουμε τελεία σε όλα αυτά. Να μείνουν πίσω μας. Το εμβόλιο της ανοσίας να γίνει εμβόλιο κατά της ανοησίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια είπε: «Αντιλαμβάνομαι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει το πιστοποιητικό μετά τις καταγγελίες. Αυτό θα είναι μια επιτυχία και ένα σημαντικό μήνυμα. Ένα αισιόδοξο σύνθημα για νέα δυναμική πορεία της πατρίδας μας. Άλλωστε η παγκόσμια περιπέτεια οδήγησε σε συμπεράσματα που επηρεάζουν ολόκληρο τον πλανήτη που επηρεάζουν την οικονομία.
Το κοινό ενδιαφέρον μας να εφοδιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα εμβόλια χώρες που τα χρειάζονται. Δεν είναι τυχαία η κατεύθυνση ισχυρών οικονομιών να επιβληθεί ισχυρός φόρος 15% σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα ακόμα ταμπού που κλονίζεται».
Επιστρέφοντας μέρος των κερδών εκεί που αυτά παράγονται και όχι στην έδρα που επιλέγει μια επιχείρηση. Είναι κάτι δίκαιο που η Ελλάδα συμφωνεί απόλυτα καθώς κάνει πιο ορθολογικό και δίκαιο το παγκόσμιο περιβάλλον, είπε.
«Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δισ. ευρώ»
Ο πρωθυπουργός στην συνέχεια μίλησε για το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.
«Οι μεταρρυθμίσεις δεν σταμάτησαν ποτέ και έχουμε τώρα την εφαρμογή μεγάλων αλλαγών. Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει μέσα στο 2021 σχεδόν 7 δισ. ευρώ. Έρχεται δεύτερη στην ΕΕ στην απορρόφηση πόρων του ΕΣΠΑ και είναι έτοιμοι να υποβάλλει το σχέδιό της για το επόμενο ΕΣΠΑ.
Η πορεία απολιγνιτοποίησης, το σχέδιο για την Αστυπάλαια και η συζήτηση για τον επόμενο κλιματικό νόμο, δείχνουν ότι η πατρίδα μας είναι στην πρώτη γραμμή πράσινης ανάπτυξης. Οι νέες επενδύσεις δείχνουν το μέτρο δυνατοτήτων μας.
Οι νέες ψηφιακές συναλλαγές φέρνουν το μέλλον πιο κοντά στην καθημερινότητα του πολίτη. Έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε για το ταξίδι που ανοίγεται μπροστά μας».