THEPOWERGAME
Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η «μάχη» του εργασιακού, με την πρώτη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων για το εργασιακό νομοσχέδιο, μια οξεία πολιτική αναμέτρηση που θα μεταφερθεί και στους δρόμους με την απεργία της Πέμπτης.
Στη συζήτηση στο κοινοβούλιο οποία αναμένεται να τοποθετηθεί και ο πρωθυπουργός, όταν φτάσει στο τέλος της επόμενης εβδομάδας στην ολομέλεια.
Πρόσφατα εξάλλου, στη θεματική συνεδρίαση για την απασχόληση και τα εργασιακά στην Κοινωνική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πορτογαλία, ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να κάνει αναφορά στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη: «Εφαρμόζουμε νέα εργασιακή νομοθεσία», είπε στην παρέμβασή του.
«Για παράδειγμα το δικαίωμα της αποσύνδεσης, να μην είναι ο εργαζόμενος διαθέσιμος 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα, για τον εργοδότη του. Το δικαίωμα σύστασης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργαζόμενους σε πλατφόρμες, και να έχουν πρόσβαση σε βασικό εξοπλισμό για την υγεία και την ασφάλειά τους, ανεξάρτητα από τον τύπο της σύμβασής τους. Αυτές, πιστεύω, είναι σημαντικές πρόνοιες που ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Ήδη από τις 14 Απριλίου και τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είχε κάνει ειδική αναφορά στις μεταρρυθμίσεις που συνεχίζει η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα στο υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο.
«Η κυβέρνηση με αυτόν το νόμο κοιτάει στα μάτια την πραγματικότητα στην αγορά εργασίας. Ανοίγει τα αυτιά της στην αλήθεια και συνομιλεί με τον υπαρκτό κόσμο της εργασίας και όχι με ένα φάντασμα που έρχεται από το παρελθόν, συνδυάζει τις προοπτικές της ατομικής προκοπής με την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας προς όφελος όλων. Με λίγα λόγια δίνει τον πρώτο ρόλο στον εργαζόμενο και στην πρόοδο του τόπου», όπως τόνισε τότε στην τοποθέτησή του.
Το στίγμα του Μεγάρου Μαξίμου γύρω από το νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας – όπως τιτλοφορείται – έδωσε και στην τελευταία του συνέντευξη ο Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Απέναντι στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό της ακινησίας επιλέγουμε ενεργητικά τη θεσμική θωράκιση των εργαζομένων, όσων σήμερα βρίσκονται στην εργασία, αλλά και όσων ενταχθούν στο μέλλον.
Εμείς δεν ήλθαμε για να συντηρούμε προβλήματα δεκαετιών και να τα μεταφέρουμε στην επόμενη πολιτική ηγεσία, αλλά να δίνουμε άμεσες και ριζικές λύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.
Τις προσεχείς ημέρες, τα ζητήματα τα οποία κυρίως θα επιδιώξουν να αναδείξουν μέσα από το νομοσχέδιο οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας, ως εργαλείο αντιμετώπισης της αδήλωτης εργασίας και των απλήρωτων υπερωριών, η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής, η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς και η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.