THEPOWERGAME
Η εξ αποστάσεως εργασία διατηρείται και τον Ιούνιο, αλλά σε χαμηλότερο ποσοστό, καθώς σύμφωνα με την πρόσφατη υπουργική απόφαση μειώθηκε στο 20%. Ωστόσο, η τηλεργασία ήρθε για να μείνει και χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ήδη αποφασίσει ότι θα αξιοποιήσουν αυτό το πλαίσιο συνεργασίας με μέρος του προσωπικού τους.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν ήταν λίγοι οι εργοδότες που μέσω της τηλεργασίας καταπάτησαν εργασιακών δικαιωμάτων. Στα σωματεία των εργαζομένων έφταναν καθημερινά καταγγελίες για τηλεργασία… στο γραφείο της επιχείρησης , υπέρβαση ωραρίου και μη καταβολή υπερωριών στους τηλεργαζόμενους.
Έχοντας αυτά τα δεδομένα το υπουργείο Εργασίας αποφάσισε να βάλει κανόνες στην εξ αποστάσεως εργασία.
Αρχικά η τηλεργασία έχει οικειοθελή χαρακτήρα και συμφωνείται εγγράφως μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με έγγραφη τροποποίηση της σύμβασης εργασίας. Ωστόσο ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει την τηλεργασία για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και για όσο χρόνο διαρκεί η ανάγκη αυτή. Το δικαίωμα αυτό το έχει και ο εργαζόμενος εφόσον υπάρχει τεκμηριωμένος κίνδυνος για την υγεία που δύναται να αποφευχθεί αν απασχολείται από το σπίτι.
Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο οι κανόνες που διέπουν τη τηλεργασία γίνονται πιο αυστηροί. Η κομβική αλλαγή, για την οποία μάλιστα υπάρχουν εργοδότες που διαμαρτύρονται είναι ότι το κόστος του εξοπλισμού του εργαζόμενου το αναλαμβάνει ο εργοδότης. Στο νέο νομοσχέδιο ορίζεται πως κατά την τηλεργασία: ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος που προκαλείται στον εργαζόμενο από τη μορφή αυτή εργασίας, όπως ιδίως το κόστος του εξοπλισμού, (εκτός εάν συμφωνηθεί να γίνεται χρήση εξοπλισμού του εργαζομένου), των τηλεπικοινωνιών, της συντήρησης του εξοπλισμού, της αποκατάστασης των βλαβών και κάθε τι άλλο σχετικό.
Ακόμη θα πρέπει να παρέχει στον εργαζόμενο τεχνική υποστήριξη για την παροχή της εργασίας του και αναλαμβάνει να αποκαταστήσει τις δαπάνες επισκευής των συσκευών που χρησιμοποιούνται για την εκτέλεσή της ή να τις αντικαταστήσει σε περίπτωση βλάβης. Η υποχρέωση αυτή αφορά και στις συσκευές που ανήκουν στον εργαζόμενο, εκτός εάν στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται διαφορετικά. Στη σύμβαση ή στη σχέση εργασίας ορίζεται ο τρόπος χρηματικής αποκατάστασης εκ μέρους του εργοδότη του ως άνω κόστους, καθώς και του κόστους, σε μηνιαία βάση, της χρήσης του οικιακού χώρου εργασίας του εργαζομένου.
Ένα άλλο κρίσιμο σημείο είναι το δικαίωμα της αποσύνδεσης. Με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στον τηλεργαζόμενο να αποσυνδεθεί από τον υπολογιστή του μετά το πέρας του ωραρίου του. Θα είναι λοιπόν δικαίωμά του κάθε εργαζόμενου να απέχει πλήρως από την παροχή της εργασίας του και ιδίως να μην επικοινωνεί μέσω ψηφιακών μέσων και να μην απαντά σε τηλεφωνήματα, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή σε οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία εκτός ωραρίου εργασίας και κατά τη διάρκεια των νόμιμων αδειών του. Μάλιστα, απαγορεύεται κάθε δυσμενής διάκριση σε βάρος τηλεργαζομένου, επειδή άσκησε το δικαίωμα αποσύνδεσης, ενώ σε ενδεχόμενη απόλυση του για τον λόγο αυτό αυτή θα θεωρείται άκυρη.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξαν επιχειρήσεις – και μάλιστα ορισμένες πολυεθνικές- που τοποθετούσαν κάμερες στα σπίτια των εργαζομένων τους προκειμένου να ελέγχουν την απόδοση τους. Αυτό αποτελεί πλέον παρελθόν, καθώς ο εργοδότης θα μπορεί να ελέγχει την απόδοση του εργαζομένου αλλά με τρόπο που σέβεται την ιδιωτική του ζωή και είναι σύμφωνος με την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Σύμφωνα με τον εργασιακό νομοσχέδιο απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο της απόδοσης του εργαζομένου.
Το ωράριο τηλεργασίας, καθώς και η αναλογία τηλεργασίας και εργασίας στις εγκαταστάσεις του εργοδότη, δηλώνονται στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» και πλέον με την χρήση της ψηφιακής κάρτας εργασίας οι ελεγκτές θα γνωρίζουν τον χρόνο, τον τόπο, τα ωράρια και τις υπερωρίες όλων των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.
Υπενθυμίζεται ότι όλες οι λεπτομέρειες ανάμεσα σε εργοδότη και τηλεργαζόμενο θα πρέπει να αποτυπώνονται εγγράφως. Μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών από την έναρξη της τηλεργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο εγγράφως τους όρους εργασίας. Στους όρους αυτούς, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: Λεπτομερή καθήκοντα του τηλεργαζομένου, ωράριο εργασίας, ανάλυση του πρόσθετου κόστους με το οποίο επιβαρύνεται περιοδικώς ο τηλεργαζόμενος από την τηλεργασία, ο αναγκαίος για την παροχή τηλεργασίας εξοπλισμός, οι όροι υγιεινής και ασφάλειας της τηλεργασίας, οι διαδικασίες αναγγελίας εργατικού ατυχήματος, στοιχεία επικοινωνίας των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων στην επιχείρηση κλ.π.