THEPOWERGAME
«Κάτι τόσο παγκόσμιο όσο ο θάνατος, δεν μπορεί παρά να είναι ωφέλιμο». Η φράση ανήκει στον Γερμανό συγγραφέα και ποιητή Σίλερ και ταιριάζει …γάντι σε μια εξαιρετικά δυναμική και πολλά υποσχόμενη κατηγορία startup εταιρειών, που ασχολούνται με αυτό που όλοι απευχόμαστε, το τέλος της ζωής.
Αν και ακούγεται κυνικό, η πανδημική κρίση της COVID-19 έδωσε ώθηση στην Ευρώπη -και προφανώς παγκοσμίως- σε μια ήδη ακμάζουσα επιχειρηματική ομάδα, τις αποκαλούμενες death tech startups, που εισάγουν την τεχνολογική καινοτομία στη διαδικασία του «τελευταίο αντίο». Με ευφάνταστα και απόλυτα συναφή με το αντικείμενο ονόματα, όπως «έξοδος», «αντίο», «φύλακας άγγελος», οι startups του κλάδου ψηφιοποιούν μια σειρά από διαδικασίες, που σχετίζονται με μία κηδεία. Από διαδικτυακούς χώρους για να αποτίσουν φόρο τιμής στον αποθανόντα οι συγγενείς μέχρι ψηφιακά εργαλεία για τη μείωση του διοικητικού φόρτου της διαχείρισης μιας κηδείας ή εναλλακτικές για την αποτέφρωση.
Το 2020, η βρετανική startup Farewill (Αντίο), με έδρα το Λονδίνο, «σήκωσε» 22,1 εκατ. ευρώ, από επενδυτικά κεφάλαια που πίστεψαν την καινοτομία της. Η πλατφόρμα, με κεντρικό moto το «The simpler way to deal with death -ο απλούστερος τρόπος, για να διαχειριστείς τον θάνατο» παρέχει σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα, υπηρεσίες, που απλοποιούν πολύπλοκες διαδικασίες, οι οποίες σχετίζονται με μια κηδεία, καταργώντας την περιττή επαφή σε μια στιγμή που οι άνθρωποι αισθάνονται πιο ευάλωτοι. Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα «EU Startups”, oι χρήστες καθοδηγούνται μέσω μιας σειράς διαδικτυακών ερωτήσεων και μια ομάδα ειδικών, προκειμένου να χειριστούν μια σειρά από δυσάρεστες διαδικασίες.
Φύλακας άγγελος
Η startup Guardian Angel (Φύλακας Άγγελος), με έδρα το Μάντσεστερ, ιδρύθηκε το 2017 και βοηθά τις οικογένειες, που έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, να διευθετήσουν τεχνικά ζητήματα, τα οποία συνδέονται με την απώλεια. Για παράδειγμα, η online πλατφόρμα μέσω της ειδικής υπηρεσίας «Key Times» ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους πότε μπορούν να επισκεφθούν την οικογένεια του εκλιπόντος και πότε η οικογένεια θέλει να μείνει μόνη της να πενθήσει.
Η ιδρυθείσα το 2017 startup Closure (Κλείσιμο) από το Ρότερνταμ δημιουργήθηκε το 2017 και βοηθά τους συγγενείς να ακυρώσουν όλες τις συνδρομές, τα συμβόλαια και τους λογαριασμούς του εκλιπόντος μέσω μιας online πλατφόρμας. Η νεοφυής εταιρεία εφαρμόζει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, όπως τεχνικές μηχανικής εκμάθησης και NLP (επεξεργασία φυσικής γλώσσας), για να αυτοματοποιήσει περαιτέρω τη λειτουργία της.
Η Exizent από τη Γλασκώβη, με έτος ίδρυσης το 2018, αποτελεί το δεξί χέρι των επαγγελματιών, οι οποίοι χειρίζονται τις νομικές υποθέσεις, που συνοδεύουν μια απώλεια. Η πλατφόρμα της Exizent συνδέει τρεις βασικές ομάδες επαγγελματιών: τον εκτελεστή της περιουσίας του θανόντος, τις αρμόδιες νομικές υπηρεσίες και τα ιδρύματα που διαθέτουν πληροφορίες για τον εκλιπόντα.
Η ισπανική Vivo Recuerdo από τη Μούρθια φέρνει την επανάσταση στον τρόπο που συγγενείς και φίλοι τιμούν τη μνήμη ενός νεκρού. Η startup αναλαμβάνει να δημιουργήσει μια ψηφιακή εμπειρία για τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους που βρίσκονται πολύ μακριά, για να είναι παρόντες σε μια κηδεία. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται φωτογραφίες με oποιονδήποτε συνδέεται με το αγαπημένο τους πρόσωπο μέσω της πλατφόρμας.