THEPOWERGAME
«Kαυτές πατάτες» έχει στα χέρια του ο νέος διοικητής του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Δουφεξής, ο οποίος ασχολείται με την κοινωνική ασφάλιση εδώ και χρόνια, συμμετέχοντας μάλιστα σε διάφορες θεσμικές παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Ωστόσο, ο νέος διοικητής αναλαμβάνει τα ηνία του υπερταμείου ασφάλισης σε μια κρίσιμη και ιδιαιτέρως κομβική στιγμή. Τα έσοδα του ΕΦΚΑ καταρρέουν, η οικονομία πλήττεται και αρκετές επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να καταβάλουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους προς το ταμεία. Τα «ανοιχτά» μέτωπα αυξάνονται μέρα με τη μέρα, όμως σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα θέματα που θα πρέπει να προχωρήσουν με αστραπιαίους ρυθμούς το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα είναι τα εξής.
Αναδρομικά
Οι συνταξιούχοι που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης περιμένουν τα αναδρομικά ως μάννα εξ ουρανού. Τα ποσά αυτά θα καταβληθούν σε δύο δόσεις, η πρώτη στο τέλος Ιουνίου και η δεύτερη στο τέλος Ιουλίου. Ωστόσο, για να καταστεί αυτό εφικτό θα πρέπει οι υπηρεσίες να «τρέξουν», ώστε να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων. Αν το χρονοδιάγραμμα δεν ανατραπεί, στο τέλος Ιουνίου θα πιστωθούν τα χρήματα στους λογαριασμούς των νέων συνταξιούχων, δηλαδή όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά τις 13 Μαΐου 2016, όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Η πληρωμή αυτή θα αφορά 50.000 ασφαλισμένους , για τους οποίους η αύξηση θα είναι κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ. Ένα μήνα μετά, στο τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να πληρωθούν οι παλαιοί συνταξιούχοι και συγκεκριμένα αυτοί που βγήκαν στην σύνταξη πριν τον Νόμου Κατρούγκαλου. Πρόκειται για περίπου 150.000 ασφαλισμένους, οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις μηνιαίες απολαβές τους, ενώ θα πάρουν στο χέρι τους και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2019, όπως όριζε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Παρόλα αυτά αυτοί οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν εφάπαξ την αύξηση, αλλά σε πέντε ετήσιες δόσεις έως το 2024.
Ψηφιακή μετάβαση
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ αποτελεί το δεύτερο μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο Εργασίας. Η μετάβαση του υπερταμείου στην ψηφιακή εποχή θα άρει αρκετά και σημαντικά εμπόδια που βάζουν «φρένο» στην επιτάχυνση της έκδοσης των συντάξεων. Υπηρεσιακοί παράγοντες επισημαίνουν ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των δομών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, πλήρης διασύνδεση των ηλεκτρονικών συστημάτων και εκτεταμένη ψηφιοποίηση των διαδικασιών ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες. Παράλληλα, θα πρέπει να «απλωθεί» η εφαρμογή του πληροφοριακού συστήματος «ΑΤΛΑΣ» στο σύνολο του υπερταμείου και των φορέων του, ενώ άμεσα –και συγκεκριμένα μέσα στον Ιούνιο- , θα πρέπει να έχουν μπει στην ψηφιακή σύνταξη το ταμείο των υγειονομικών και τα Άτομα με Αναπηρία. Κομβικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου θα διαδραματίσει ο νέος υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Αλέξανδρος Βαρβέρης, ο οποίος ήταν και παραμένει στην ομάδα έργου του Project Manager Μιχάλη Κεφαλογιάννη. Πρόκειται για την ομάδα που έχει αναλάβει να δώσει οριστική λύση στο κεφάλαιο “εκκρεμείς συντάξεις”.
Εφαρμογή νομοθεσίας – Επιτάχυνση έκδοσης συντάξεων
Τέλος, ο νέος διοικητής θα πρέπει να «τρέξει» ώστε να υλοποιηθούν άμεσα όσα προβλέπονταν στην τροπολογία που ψηφίστηκε στην Βουλή πριν το Πάσχα. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ενοποίηση του ορίου οφειλών εντός του οποίου είναι δυνατή η χορήγηση σύνταξης στα 20.000 ευρώ για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και στα 6.000 ευρώ για τον τ. ΟΓΑ, την καθιέρωση της προσωρινής σύνταξη ως υποχρεωτική παροχή για όλους, αλλά και την σύμπραξη του e-ΕΦΚΑ με πιστοποιημένους επαγγελματίες (δικηγόρους και λογιστές) για την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων. Το μεγάλο ανοιχτό μέτωπο είναι το τελευταίο, καθώς το μεγαλύτερο στοίχημα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να μπει τέλος σε αυτή την διαχρονική ομηρία των ασφαλισμένων που βρίσκονται στην ουρά για χρόνια προκειμένου να πάρουν την σύνταξη τους. Υπηρεσιακοί παράγοντες του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι θα πρέπει να τρέξουν άμεσα οι διαδικασίες πιστοποίησης των δικηγόρων και των λογιστών οι οποίοι θα επωμιστούν σημαντικό βάρος για την έκδοση συντάξεων. Φυσικά, για να γίνει αυτό θα πρέπει να βρεθεί πρώτα η «χρυσή τομή» για την φόρμουλα και το ύψος της αμοιβής τους. Και αυτό, είναι ακόμη ένας δύσκολος γρίφος, τον οποίο ο νέος διοικητής καλείται να λύσει άμεσα για να μην εκτροχιαστεί ο προγραμματισμός που έχει τεθεί από την κεντρική ηγεσία.