THEPOWERGAME
«Πρόσω ολοταχώς» για την άντληση των 800 εκατ. ευρώ βάζει η Alpha Bank, που προχωράει κάθε βήμα της διαδικασίας για τη σχεδιαζόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας ήδη προσελκύσει ένα θερμό ενδιαφέρον από ξένους θεσμικούς επενδυτές.
Μέχρι τις 10 Ιουνίου θα έχουν καταγραφεί οι μέτοχοι της Alpha, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της 15ης Ιουνίου η οποία θα δώσει την έγκρισή της για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Αμέσως μετά την έγκριση των μετόχων, θα ξεκινήσει η διαδικασία του book building. Η όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αρχές Ιουλίου.
‘Όλοι ανεξαιρέτως οι παλαιοί μέτοχοι της Τράπεζας θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής και διατήρησης των ποσοστών τους. Η συμμετοχή στην αύξηση θα γίνει κατ’ αναλογία και κατά προτεραιότητα , χωρίς δικαίωμα προτίμησης (γιατί αυτό θα ήταν πολύ πιο χρονοβόρο).
Το πλαφόν της αύξησης είναι τα 800 εκατ ευρώ. Αυτό το ξεκαθάρισε σήμερα η διοίκηση της Τράπεζας στο πλαίσιο μιας διαδικτυακής παρουσίασης, όπου συμμετείχαν οι κ.κ. Γιάννης Εμίρης ,γενικός διευθυντής wholesale banking , Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, γενικός διευθυντής – cfo, Παν., Καπόπουλος , chief economist , Μίμης Κωστόπουλος, Διευθυντής Σχέσεων με θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές.
Ο σκοπός της αύξησης είναι καθαρά αναπτυξιακός, αφορά το συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο “Tomorrow” στο πλαίσιο του οποίου η Τράπεζα στοχεύει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με 10 δισ ευρώ ως το 2024 (5 δισ ευρώ σε επιχειρήσεις, 1,7 στη ναυτιλία, και τα υπόλοιπα σε στεγαστικά δάνεια νοικοκυριών και σε χρηματοδότηση του εξωτερικού, Ρουμανία και Κύπρο).
Υπό την έννοια αυτή, κατέστη σαφές, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να απορροφήσει η Τράπεζα επιπλέον κεφάλαια, παρά το ότι φαίνεται να της παρέχονται…απλόχερα, ειδικά από τους οίκους του εξωτερικού.
Τα πλάνα του εξωτερικού
Αναπροσαρμόζοντας τη διεθνή της παρουσία, η Alpha Bank που ήδη αποεπενδύει ομαλά από τις μικρότερες για τον Όμιλο αγορές της Αλβανίας και του Ην Βασιλείου, δρομολογώντας τη σταδιακή έξοδο από τις χώρες αυτές, αποφάσισε να εντείνει την παρουσία της στη Ρουμανία και την Κύπρο.
Στο πλαίσιο αυτό, έχει εντάξει στα επιχειρησιακά της πλάνα τη χρηματοδότηση και τη διατήρηση – αν όχι αύξηση – του μεριδίου αγοράς στη Ρουμανία, όπως και στην Κύπρο, θεωρώντας ότι αυτές οι δύο αγορές θα αποτελέσουν το επίκεντρο της διεθνούς της δραστηριότητας.
Εξάλλου, πέραν του ότι η Alpha Bank ήταν η πρώτη ξένη τράπεζα που μπήκε στην αγορά της Ρουμανίας το 1993 και που για τον ίδιο τον Όμιλο της Τράπεζας ήταν επίσης ο πρώτος σταθμός της διεθνούς παρουσίας του, η συγκεκριμένη χώρα παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της Ρουμανίας είναι μεγαλύτερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και ο Όμιλος της Alpha έχει ήδη αρκετά κεφάλαια στην εκεί θυγατρική του προς χρηματοδότηση. Επίσης, το μερίδιο αγοράς της Τράπεζας στη Ρουμανία είναι οριακά κάτω του 5%.
Με όλες τις κινήσεις εντός και εκτός Ελλάδος, η Alpha Bank στοχεύει σε απόδοση 10% των ιδίων κεφαλαίων της στην Ελλάδα.