THEPOWERGAME
Σε επιλεκτικές τοποθετήσεις σε μετοχές χαμηλότερων κεφαλαιοποιήσεων προχωρούν οι επενδυτές το τελευταίο διάστημα στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Μάλιστα, παρατηρείται και ένα σχετικό rotation, με αποτέλεσμα αρκετές μετοχές να έχουν βρεθεί σε υψηλά έτους ή και σε πολυετή υψηλά. Αρκετές από αυτές δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση λόγω ισολογισμού, αλλά δεν λείπουν και οι προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον.
Turnaround stories, οχηματολογία, αλλά και συγκριτικές αποτιμήσεις είναι κάποιοι από τους λόγους που ωθούν συγκεκριμένες μετοχές σε υψηλότερα επίπεδα.
Φρένο στην αγορά βάζουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη, οι καθαρές συναλλαγές, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση «κάθισαν» στα 44,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν οι μισές σε σχέση με μία μέρα πριν. Πάνω από 2 δις. ευρώ σήκωσαν τον Μάρτιο η Πειραιώς και η ΔΕΗ και η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς εκεί που φάνηκε ότι η οικονομία πήρε μπροστά οι βασικοί μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν από τους μετόχους τους χρήματα για να πορευτούν στη μετά-covid εποχή. Κι αν η Eurobank με την Εθνική διαψεύδουν προς το παρόν ότι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή της Alpha (διαφορετική περίπτωση η αύξηση της Πειραιώς), η έλευση των κεφαλαίων από την Ευρώπη στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, όπου η χώρα μας έχει να λαμβάνει 32 δις. ευρώ, καθιστά την εξέλιξη αυτή επιβεβλημένη από το δεύτερο εξάμηνο και μετά.
Άλλη μία απόπειρα προς τις 900 μονάδες επιχειρείται από την αγορά σε μία συνεδρίαση που ξεπέρασε το 1 εκατ. ευρώ σε τζίρο 15 λεπτά μετά το… άνοιγμα. Η αγορά κινείται στις 897 μονάδες, τη στιγμή που ανοδικά δείχνουν να κινούνται και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αν και η προσοχή είναι στραμμένη στο G7 και στις αποφάσεις για την επιβολή φορολογίας στις τεχνολογικές εταιρείες και πολυεθνικές.
Στο Χ.Α. παρατηρείται ακόμη μία φορά έντονο ενδιαφέρον για τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις. Μεταξύ άλλων, έντονο είναι το ενδιαφέρον της αγοράς για το ενδεχόμενο μετοχικών ανακατατάξεων στις μετοχές που ελέγχονται από την οικογένεια του Σωκράτη Κόκκαλη και ειδικά την Ιντρακάτ όπου παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση των βασικών με ποσοστό άνω του 80%. Πάνω από 4% τα κέρδη για Ιντρακόμ και Ιντρακάτ. Πάνω από 2%τα κέρδη για την ΕΛΓΕΚΑ, 10% για την Audiovisual στο ξεκίνημα, πάνω από 2% η νέα αντίδραση στον Λούλη και την ΕΛΓΕΚΑ , στα 14,69 ευρώ ενισχύεται η Μότορ Όιλ, και 2,7% για την Centric.
Κίνηση στα 9,69 ευρώ για την ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, στα 2,60 ανακάμπτει η ΕΤΕ, αλλά απώλειες στο 1,09 ευρώ για την Άλφα και στα 6.50 ευρώ με κέρδη πάνω από 1% ενισχύονται τα ΕΛΠΕ.
Οι μερισματικές αποδόσεις του X.A. 2021 και 2022 είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών, παρατηρεί η Bank of America. Η σχέση με την απόδοση του 10ετούς και το σταθερό νόμισμα είναι το πιο θετικό στοιχείο που εξάγεται για τις εγχώριες μετοχές από την ανάλυση του αμερικανικού επενδυτικού οίκου.
Το αρνητικό στοιχείο το οποίο εξάγεται από τα στοιχεία της BofA Research και της EPFR είναι ότι οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds – GEM Funds) είναι ήδη υπερ-τοποθετημένοι στην εγχώρια αγορά, όπως αυτό εξάγεται από τα ποσοστά τους και τις τοποθετήσεις τους.
Η Ελλάδα έχει ποσοστό συμμετοχής στον δείκτη MSCI Emerging Markets (MSCI EM) 0,11% και το τρέχον ποσοστό συμμετοχής των GEM Funds, βάσει της EPFR, είναι ήδη στο 0,18%, οριακά αυξημένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και πολύ υψηλότερα από το μέσο τα τελευταία έτη.