THEPOWERGAME
Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει πλέον το νέο εργασιακό νομοσχέδιο, έπειτα από μικρές επεξεργασίες, αλλαγές και νομοτεχνικές παρεμβάσεις, που όμως δεν αλλοιώνουν τον βασικό πυρήνα και φιλοσοφία του.
Σύμφωνα με τα πληροφορίες, οι αλλαγές στις οποίες προχώρησε η ομάδα Χατζηδάκη αφορούν κυρίως στις καταγγελίες συμβάσεων εργασίας, για τις οποίες προβλεπόταν πως ο εργοδότης έχει δικαίωμα να καταβάλει την αποζημίωση απόλυσης στον εργαζόμενο με έως και τέσσερις μήνες καθυστέρηση, χωρίς αυτή να καθίσταται άκυρη.
Την ίδια ώρα, οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να θέτει ως προτεραιότητα την αλλαγή στην αυστηρότερη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων που κρίνουν παράνομη και καταχρηστική μια απεργία.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, όταν μια απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο, ένα ανώτερο συνδικαλιστικό όργανο μπορεί να την επαναπροκηρύξει. Αυτή είναι και η πάγια πρακτική που ακολουθείται στη χώρα μας.
«Για να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι», όπως είπε χαρακτηριστικά ο περασμένο Σάββατο σε συνέντευξή του ο κ. Χατζηδάκης, προτίθεται να αλλάξει τη σχετική διάταξη, προκειμένου η απεργία να μην μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση.
Αναλυτικά το νομοσχέδιο προβλέπει:
Ψηφιακή κάρτα εργασίας – Εξίσωση υπερωριών σε βιομηχανίες και υπηρεσίες – Εκσυγχρονισμός της Εργάνης
Η διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο προβλέπει, ότι οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα θα υποχρεούνται πλέον να διαθέτουν και να λειτουργούν ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων τους μέσω της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Και επιπρόσθετα, το σύστημα αυτό θα είναι άμεσα συνδεδεμένο και διαλειτουργικό, σε πραγματικό χρόνο, με το αναβαθμισμένο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Εργασίας το ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. Πλέον, οι έλεγχοι θα γίνονται πιο εύκολα και πιο αξιόπιστα καθώς τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
Προβλέπεται πρόστιμο 11.500 ευρώ για μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Ανεξαρτησία της Επιθεώρησης Εργασίας
Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασία μετουσιώνεται σε ανεξάρτητη αρχή στα πρότυπα της ΑΑΔΕ και της Ανεξάρτητης Αρχής Διαφάνειας. Ο διοικητής της νέας αρχής θα επιλέγεται μέσω διαγωνισμού, στα πρότυπα εκείνου με τον οποίο επιλέγεται ο διοικητής της ΑΑΔΕ.
Η Επιθεώρηση Εργασίας θα έχει ετήσιο στόχο ελέγχων με βάση την απόφαση του εκάστοτε υπουργού Εργασίας, ενώ θα μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου. Τέλος, θα μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα χωρίς ακρόαση του εργοδότη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Κυρώνεται η σύμβαση 187 για την ασφάλεια και την υγεία στην Εργασία
Με το εν λόγω νομοσχέδιο. προβλέπεται η διαμόρφωση πολιτικής ασφάλειας και υγείας στην Εργασία έπειτα από διαβούλευση με εκπροσώπους των εργαζομένων.
Κυρώνεται η σύμβαση 190 για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στην Εργασία
Γονικές άδειες και στους πατέρες
Το νομοσχέδιο κατοχυρώνει για πρώτη φορά δικαιώματα και για τους άνδρες εργαζόμενους, όπως η άδεια πατρότητας, η οποία με ειδική διάταξη αυξάνεται σε 14 εργάσιμες. Επίσης, παρέχεται δίμηνη επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια στον πατέρα και όχι μόνο στη μητέρα, ενώ πλέον ο πατέρας προστατεύεται από απόλυση για έξι μήνες από τη στιγμή που γίνεται γονιός.
Εκτός από άδεια λοχείας και άδεια για υιοθεσία τέκνου
Επιπλέον, θεσπίζεται για τις μητέρες άδεια και για υιοθεσία τέκνου εκτός από άδεια λοχείας, αλλά και επταήμερη άδεια για τη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως ισχύει και στο Δημόσιο. Επίσης, θεσπίζεται άδεια για απόκτηση τέκνου και από παρένθετη μητέρα.
Τηλεγασία
Η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα της ΕΕ μετά τη Γαλλία και την Ιταλία που θεσπίζει σχετικά με την τηλεργασία την αναγνώριση του δικαιώματος αποσύνδεσης. Ο εργοδότης αναλαμβάνει το κόστος του εξοπλισμού για την εργασία, ενώ του απαγορεύεται να απαιτεί τη χρήση κάμερας. Οι εργαζόμενοι σε τηλεργασία έχουν τα ίδια δικαιώματα με εκείνους που έχουν αυτοπρόσωπη παρουσία.
Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε τις 13 αλλαγές που προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για την τηλεργασία
Εξίσωση εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων
Εξίσωση εργασιακών δικαιωμάτων για εργατοτεχνίτες και υπαλλήλους, καθώς περιλαμβάνει την κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ τους.
Πλαίσιο προστασίας για κούριερ και ντελίβερι
Ευέλικτο 8ωρο και 4ημερη εβδομαδιαία απασχόληση
Αυτή η ρύθμιση μπορεί να εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, και προβλέπει μια διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας. Ωστόσο αυτό απαγορεύεται να γίνει, αν θέλει ο εργοδότης και δεν συμφωνεί ο εργαζόμενος και θα κηρύσσεται άκυρη η απόλυση του εργαζόμενου σε τέτοια περίπτωση.
Με το νέο πλαίσιο, η διευθέτηση θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ακόμη και σε επιχειρήσεις όπου δεν υπάρχουν καθόλου συνδικάτα ή αν το θέλει ο ίδιος ο εργαζόμενος, έπειτα από αίτημά του προς τον εργοδότη. Μέσω αυτής της οδού εισέρχεται στην αγορά εργασίας και η τετραήμερη εβδομαδιαία απασχόληση.
Κομβικό ρόλο για να υλοποιείται το παραπάνω θα έχει το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, το οποίο θα εγκρίνει τους συμψηφισμούς μετά από προσφυγή του εργοδότη, αν δεν είναι εφικτό να υπογραφεί επιχειρησιακή σύμβαση. Εκτιμάται ότι αυτή θα είναι και η πεμπτουσία των αλλαγών στο νέο πλαίσιο, με στόχο να γίνει πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας.
Αύξηση υπερωριών και της αμοιβής τους
Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο, αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες από τις 96 ώρες που είναι σήμερα στη βιομηχανία και τις 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους, στις 150 ώρες το μέγιστο. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η Ελλάδα αυξάνει τις ώρες υπερωριών εναρμονιζόμενη με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η αμοιβή των υπερωριών κατά 120% από το 80% που ισχύει σήμερα.
Κυριακάτικη εργασία
Στους κλάδους που ήδη επιτρέπεται η κυριακάτικη εργασία προστίθενται οι ταχυμεταφορές, οι φαρμακοβιομηχανίες, τα logistics, τα services centers, τα τηλεφωνικά κέντρα, τους χώρους παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και λατομείων κ.α..
Διευρύνεται η προστασία από τις απολύσεις
Παραμένουν όλες οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας απόλυσης των εργαζομένων και προστίθενται κι άλλοι. Διευρύνεται δηλαδή, σύμφωνα με τον υπουργό, η προστασία από την απόλυση.
Για πρώτη φορά, απαγορεύεται η απόλυση όταν γίνεται, επειδή ο εργαζόμενος άσκησε οποιοδήποτε δικαίωμά του, ενώ μέχρι σήμερα, αυτό ήταν στη διακριτική ευχέρεια των δικαστηρίων.
Επίσης, για πρώτη φορά εναπόκειται στον εργοδότη το βάρος να αποδείξει ότι είναι έγκυρη η απόλυση, ενώ θεσπίζεται και η πρόσθετη αποζημίωση η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των αποδοχών τριών μηνών.
Εργάνη ΙΙ: Ενημέρωση μέσω smarthone
Αναβαθμίζεται το πληροφοριακό σύστημα Εργάνη και λαμβάνει ένα άλλο προφίλ την επόμενη μέρα. Το Εργάνη ΙΙ αναλαμβάνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό του συστήματος παρακολούθησης εργασίας μέσω της ψηφιακής κάρτας Εργασίας.
Πλέον, οι έλεγχοι θα γίνονται πιο εύκολα και πιο αξιόπιστα καθώς τα στοιχεία της ψηφιακής κάρτας εργασίας θα διασταυρώνονται με τα αναγραφόμενα στην υποβαλλόμενη από την επιχείρηση Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (Α.Π.Δ.).
Για πρώτη φορά, θα υπάρχει η δυνατότητα μιας app εφαρμογής για παροχή άμεσης πληροφορίας στον εργαζόμενο σε πραγματικό χρόνο μέσω smartphone, ενώ θα μπορεί το σύστημα Εργάνη να ενημερώνεται για τυχόν αλλαγές μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής.
Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο
Το σχέδιο νόμου διαμορφώνει νέα δεδομένα και στον συνδικαλιστικό νόμο, καθώς καθιερώνεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων κήρυξης απεργίας, αλλά και η δημιουργία ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού μητρώου. Την ίδια ώρα, καθίσταται απαραίτητος όρος για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή των εργαζομένων και των εργοδοτών στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο. Η εγγραφή στο μητρώο Εργάνη ΙΙ θα είναι προαπαιτούμενο για συλλογική διαπραγμάτευση, κήρυξη απεργίας κλπ.
Αντιδράσεις
Το εργασιακό νομοσχέδιο κατατίθεται εν μέσω αντιδράσεων και από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, αλλά και από τις ενώσεις εργοδοτών.
ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν ήδη προκηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία για τις 10 Ιουνίου με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις, υποστηρίζοντας πως το προς κατάθεση νομοσχέδιο περιέχει νομοθετήματα, τα οποία εάν εφαρμοστούν θα επιφέρουν τεράστιο πλήγμα στην αγορά εργασίας, στη συλλογική αυτονομία αλλά και στην κοινωνία.
Στην αντίπερα όχθη, και οι εργοδοτικές οργανώσεις εκφράζουν ενστάσεις, με πιο πρόσφατη την ανακοίνωση του ΣΕΒ στην οποία γίνεται λόγος για «πολλά προβληματικά σημεία» στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο.
Οι εργοδότες διαφωνούν ως προς τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, αλλά και το ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνεται μόνο έπειτα από πρόταση του εργαζομένου και όχι του εργοδότη. Επίσης, εκφράζονται ενστάσεις για την τηλεργασία, αλλά και τις απολύσεις, για τις οποίες επισημαίνεται ότι ενδέχεται να «δημιουργήσουν σοβαρά δικονομικά προβλήματα». Την ίδια ώρα, αν και γίνεται λόγος για αρκετά εκσυγχρονιστικά σημεία, ταυτόχρονα παρουσιάζονται και ασάφειες που ενδέχεται να λειτουργήσουν εις βάρος τόσο των εργοδοτών όσο και των εργαζομένων.
Η απάντηση Χατζηδάκη
«Φέρνουμε για οκτάωρο και υπερωρίες την ψηφιακή κάρτα απασχόλησης, η οποία αποτελεί εγγύηση» απαντά στις αντιδράσεις ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ότι θα δημιουργηθεί μια εφαρμογή για smartphones, ώστε να καταγράφονται τα εν λόγω στοιχεία. «Οι υπερωρίες όχι μόνο απλώς πληρώνονται, αλλά αυξάνονται κιόλας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζηδάκης.
Σημείωσε ακόμη, ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας θα γίνεται με πρωτοβουλία του εργαζομένου, ενώ θα είναι άκυρη η απόλυση αν ο εργοδότης πάρει την πρωτοβουλία.
«Διευρύνουμε τον μακρύ κατάλογο προστασίας του εργαζομένου» τόνισε.
«Σήμερα υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος προστασίας του εργαζομένου. Τον κρατάμε και τον διευρύνουμε. Βάζουμε την διευθέτηση και μια αντίστοιχη ρύθμιση για την τηλεργασία αλλά και την πατρότητα» τόνισε ακόμη, ενώ πρόσθεσε: «Όταν υπάρχει ένταση στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου, ο δεύτερος αποχωρώντας θα παίρνει αποζημίωση μπορεί και τριπλάσια από την έως τώρα».
Τοποθετούμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, ο ίδιος επισήμανε: «Δεν κάνουμε συζήτηση για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. Μιλούν για κάτι ανύπαρκτο. Πόσο πια ψέματα για το οκτάωρο και τις υπερωρίες. Είναι ένα μέτρο που ίσχυε με όλες τις κυβερνήσεις. Υιοθετούμε ευρωπαϊκή οδηγία που υπεγράφη επί ΣΥΡΙΖΑ». Είπε δε, ότι υπάρχει ήδη στο 54% των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων το μέτρο αυτό.
«Η συζήτηση τώρα πρέπει να εστιαστεί στην εφαρμογή του νομοσχεδίου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων.