THEPOWERGAME
Βαραίνει το ψυχροπολεμικό κλίμα στις σχέσεις ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα λόγω των κυβερνοεπιθέσεων που έχουν γίνει σε μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, μεγάλους φορείς του ομοσπονδιακού κράτους των ΗΠΑ και μη κυβερνητικές οργανώσεις, οι οποίες αποδίδονται σε χάκερς με προέλευση τη Ρωσία ή χώρες που ανήκαν στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Αναμένεται δε να είναι από τα φλέγοντα ζητήματα που θα θίξει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν.
Η συνάντηση κορυφής των δυο ηγετών έχει προγραμματιστεί στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη της Ελβετίας. Το FBI ανακοίνωσε την Πέμπτη πως η κυβερνοεπίθεση στην εταιρεία μεταποίησης κρέατος JBS, η μεγαλύτερη στον κόσμο, το περασμένο Σαββατοκύριακο προέρχεται από την ομάδα χάκερς REvil, γνωστή και ως Sodinokibi, η οποία απαιτούσε την καταβολή λύτρων. Πρόκειται για μια από τις ισχυρότερες οργανώσεις ηλεκτρονικού εγκλήματος, η οποία ανάγκασε την JBS να παγώσει τη λειτουργία μονάδων σε ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία. «Τα υπεύθυνα κράτη δεν υποθάλπουν εγκληματίες που εκβιάζουν με λύτρα», σχολίασε η εκπρόσωπος Τύπου στον Λευκό Οίκο, Τζεν Ψάκι.
Τέλη Μάιου, η Microsoft κατήγγειλε νέα κυβερνοεπίθεση από τους χάκερς που επιτέθηκαν πέρσι το Δεκέμβριο στη Solarwinds, αποκτώντας τότε πρόσβαση μέσω των συστημάτων της σε μεγάλους ομίλους των ΗΠΑ και τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών στην Ουάσινγκτον. Βαπτίζοντάς τους «Nobelium», η Microsoft ανακοίνωσε πως οι χάκερς έθεσαν αυτήν την εβδομάδα στο στόχαστρο πάνω από 150 οργανισμούς από κρατικές υπηρεσίες μέχρι ερευνητικά κέντρα σε όλον τον κόσμο. Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν δίστασε να αναφέρει στο blog του πως η Nobelium προέχεται από τη Ρωσία, έναν ισχυρισμό που απέρριψε το Κρεμλίνο.
Τον ίδιο μήνα, το δίκτυο μεταφοράς καυσίμων της Colonial Pipeline, μήκους 8.900 χιλιομέτρων που μεταφέρει 2,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως από το Τέξας στο Νέα Υόρκη, δέχτηκε κυβερνοεπίθεση από μια άλλη οργάνωση χάκερς, την Darkside, που εντοπίζεται στην ανατολική Ευρώπη ή και πιθανώς στη Ρωσία. Σε αντίθεση με τις συστάσεις του FBI, η Colonial Pipeline πλήρωσε λύτρα 4,4 εκατ. δολαρίων σε 75 bitcoin -η αξία ενός bitcoin κυμαίνονταν τότε λίγο πάνω από 57.390 δολάρια.
Σε εγρήγορση οι ασφαλιστικές εταιρείες
Η μεγάλη αύξηση των κυβερνοεπιθέσεων αναγκάζει τον ασφαλιστικό κλάδο να θέσει νέα και αυστηρότερα κριτήρια στην παροχή υπηρεσιών. Οι εταιρείες αυξάνουν το κόστος των συμβολαίων και γίνονται όλο και πιο ενδελεχείς στην επιλογή του πελατολογίου τους προκειμένου να είναι βέβαιες πως οι ασφαλισμένοι εξαντλούν τις δυνατότητες προστασίας των συστημάτων τους. Ενδεικτικό είναι πως το κόστος των ασφαλίστρων έχει αυξηθεί κατά 27% κατά τη διάρκεια της περιόδου από τον Απρίλιο μέχρι τα μέσα Μάιου σε σχέση με έναν χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Aon. Η εταιρεία αναλύσεων Recorded Future, στο μεταξύ, έχει καταγράψει κυβερνοεπιθέσεις σε πάνω από 40 εταιρείες τροφίμων των ΗΠΑ από πέρσι τον Μάιο.
Οι χάκερς ακολουθούν μια τακτική διπλού εκβιασμού, όπου μαζί με την εγκατάσταση κακόβουλου λογισμικού, υποκλέπτουν τα ηλεκτρονικά δεδομένα των θυμάτων. Οπότε εάν τα θύματα αρνηθούν να πληρώσουν τα λύτρα, τότε οι χάκερς εκβιάζουν με την αποκάλυψη των δεδομένων τους σε «ανοικτή θέα» μέσω του Διαδικτύου. Στην περίπτωση της JBS, η διοίκηση δεν αποκάλυψε εάν τελικά πλήρωσε τους χάκερς. Η REvil είχε, επίσης, ενορχηστρώσει κυβερνοεπίθεση κατά της Quanta Computer, η οποία είναι προμηθευτής της Apple, τον Απρίλιο. Σε σημείωμα που ανάρτησε στο σκοτεινό Διαδίκτυο, η οργάνωση απείλησε πως θα διαρρεύσει εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας εάν δεν ελάμβανε 50 εκατ. δολάρια. Eιδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας τονίζουν πως με αυτήν την επίθεση, η REvil ξεπέρασε μακράν τα περίπου 720 χιλιάδες δολάρια που απαιτεί αρχικά από θύματα, με τα λύτρα που καταβάλλονται τελικά να κινούνται στα 129 χιλιάδες δολάρια.