THEPOWERGAME
Φρένο στην αγορά βάζουν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Ήδη, οι καθαρές συναλλαγές, όπως έδειξε η χθεσινή συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, «κάθισαν» στα 44,5 εκατ. ευρώ, σχεδόν οι μισές σε σχέση με μία μέρα πριν.
Πάνω από 2 δισ. ευρώ σήκωσαν τον Μάρτιο η Πειραιώς και η ΔΕΗ και η τάση αυτή συνεχίζεται, καθώς εκεί που φάνηκε ότι η οικονομία πήρε μπροστά οι βασικοί μέτοχοι και οι ιδιοκτήτες των εισηγμένων βρήκαν την ευκαιρία να ζητήσουν από τους μετόχους τους χρήματα για να πορευτούν στη μετά covid εποχή.
Κι αν η Eurobank με την Εθνική διαψεύδουν προς το παρόν ότι θα προχωρήσουν σε αντίστοιχη κίνηση με αυτή της Alpha (διαφορετική περίπτωση η αύξηση της Πειραιώς), η έλευση των κεφαλαίων από την Ευρώπη στο πλαίσιο του ταμείου ανάκαμψης, όπου η χώρα μας έχει να λαμβάνει 32 δισ. ευρώ, καθιστά την εξέλιξη αυτή επιβεβλημένη από το δεύτερο εξάμηνο και μετά. Ακόμα και η «μικρή» εισηγμένη, η Σωληνουργεία Τζιρακιάν των 3,048 εκατ. μετοχών και της κεφαλαιοποίησης των 7,9 εκατ. ευρώ υλοποιεί αύξηση κεφαλαίου 3 εκατ. ευρώ.
Οι ΑΜΚ που «τρέχουν» και οι 900 μονάδες στο ΧΑ
Από εκεί και πέρα, μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι επενδυτές, Έλληνες και ξένοι, θα κληθούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη πληρώνοντας τη συμμετοχή τους σε αυξήσεις που ξεπερνούν το 1,035 δισ. ευρώ, αφού ήδη τρέχει η αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ της Aegean Airlines και έπονται, η Alpha με τα 800 εκατ. ευρώ, η Ελλάκτωρ με τα 120 εκατ. ευρώ, η ΕΛΓΕΚΑ με 6,85 εκατ. ευρώ, η Premia 75 εκατ. ευρώ (χθες το απόγευμα έγινε γνωστή η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου), ενώ παρά τις διαψεύσεις, φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό το σενάριο αντίστοιχης πρωτοβουλίας και από την Άβαξ.
Στα της αγοράς, σύμφωνα με αναλυτές προς το παρόν προέχει η κάλυψη του καθοδικού χάσματος (900 – 894) και η κατοχύρωση της ζώνης των 900 μονάδων, σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την ερχόμενη εβδομάδα. Λόγω των ειδικών συνθηκών πάντως που διανύουμε (ΑΜΚ Alpha Bank) απαιτούνται αυξημένα αντανακλαστικά σε κεφάλαια βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα λόγω της ασύμμετρης ροής πληροφοριών, ειδικά σε καθοδικές εξάρσεις όπου η ψυχολογία αναλαμβάνει ρόλο οδηγού των τιμών εντείνοντας τις επιμέρους διακυμάνσεις.