THEPOWERGAME
Στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2011, μόλις 7,6% κάτω από τα ιστορικά υψηλά όλων των εποχών (σε ονομαστικές τιμές) ανήλθαν τον Μάιο οι τιμές των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO). Ο δείκτης τιμών τροφίμων σκαρφάλωσε στις 127,1 μονάδες, αυξημένος κατά 4,8% συγκριτικά με τον Απρίλιο και 39,7% συγκριτικά με τον Μάιο του 2020.
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη αύξηση (7,8%) συγκριτικά με τον Απρίλιο γνώρισε ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων λόγω της αύξησης των τιμών φοινικέλαιου ως συνέπεια της μικρότερης παραγωγής στις χώρες της ΝοτιοΑνατολικής Ασίας. Παράλληλα, η τιμή του σογιέλαιου αυξήθηκε στην προοπτική της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης, κυρίως από τον τομέα του βιοντίζελ.
Ακολούθησε με αύξηση 6,8%ο δείκτης τιμών ζάχαρης, λόγω κυρίως σε καθυστερήσεις στη συγκομιδή και σε ανησυχίες για μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις στη Βραζιλία, την μεγαλύτερη εξαγωγέα ζάχαρης στον πλανήτη. Την ίδια ώρα οι αυξημένες εξαγωγές από την Ινδία συνέβαλαν στην αποσυμπίεση των αυξητικών πιέσεων στην τιμή ζάχαρης.
Ο δείκτης τιμών δημητριακών αυξήθηκε κατά 6% συγκριτικά με τον Απρίλιο, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στο καλαμπόκι (έχουν αυξηθεί κατά 89,9% σ’ ένα χρόνο), οι οποίες, πάντως, εμφανίζουν σημάδια σταθεροποίησης. Αυξημένες κατά 6,8% ήταν τον Μάιο και οι τιμές στα σιτηρά, αν και από το τέλος του μήνα έχουν αρχίσει να υποχωρούν.
Χαμηλότερη ήταν η αύξηση στους δείκτες κρέατος και γαλακτοκομικών. Ο δείκτης κρέατος αυξήθηκε κατά 2,2% λόγω αύξησης των εισαγωγών από την Κίνα και αύξηση της ζήτησης για χοίρειο και κρέας πουλερικών.
Ο δείκτης γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 1,8%, αυξημένος κατά 28% σ’ ένα χρόνο. Η αύξηση οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση σκόνης γάλακτος, ενώ οι τιμές του βουτύρου υποχώρησαν για πρώτη φορά σ’ ένα χρόνο λόγω αυξημένων εξαγωγών από τη Νέα Ζηλανδία.
Αύξηση παραγωγής δημητριακών για τρίτη συνεχή χρονιά
Αύξηση της παραγωγής δημητριακών στις 2.821 εκατ. τον. (ποσοστό 1,9% συγκριτικά με το 2020) προβλέπει ο FAO για το 2021. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 3,7% της παραγωγής καλαμποκιού.
Παράλληλα, προβλέπει και αύξηση της κατανάλωσης δημητριακών κατά 1,7% στις 2.826 εκατ. τον. ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης για ανθρώπινη κατανάλωση αλλά και ζωοτροφές.