THEPOWERGAME
![ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/zelenski-e1739652437713-910x521.jpg)
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, ότι θα ήταν επικίνδυνο εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πριν από τη συνάντησή του με τον ίδιο. Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι έχει έρθει η ώρα για τη δημιουργία των «ενόπλων δυνάμεων της Ευρώπης» και ότι ο αγώνας της χώρας του κατά της Ρωσίας έχει αποδείξει ότι τα θεμέλια για κάτι τέτοιο υπάρχουν ήδη.
Ο Ουκρανός ηγέτης δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο «η Αμερική να πει όχι σε αυτήν σε θέματα που την απειλούν» και σημείωσε ότι πολλοί ηγέτες έχουν μιλήσει εδώ και καιρό για το πώς η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της στρατό.
«Πραγματικά πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα. Πρέπει να δημιουργηθούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης», δήλωσε ο Ζελένσκι στη Διάσκεψη του Μονάχου.
Ο Ουκρανός πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στην τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία ο Τραμπ δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες πιθανότατα θα συναντηθούν σύντομα για να διαπραγματευτούν μια ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε αργότερα τον Ζελένσκι ότι και ο ίδιος θα έχει μια θέση στο τραπέζι.
Powerful speech by Ukrainian 🇺🇦 President Zelenskyy at Munich Security Conference calling for a strong European army as the only way to deter Putin. #Zelenskyy #MSC2025 #Putin pic.twitter.com/nUQnOLO6Yi
— JUST IN | World (@justinbroadcast) February 15, 2025
«Η Ουκρανία δεν θα δεχτεί ποτέ συμφωνίες που γίνονται πίσω από την πλάτη της και ο ίδιος κανόνας θα πρέπει να ισχύει για όλη την Ευρώπη», τόνισε στη συνέχεια ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Πριν από λίγες ημέρες, ο πρόεδρος Τραμπ μου μίλησε για τη συνομιλία του με τον Πούτιν. Ούτε μια φορά δεν ανέφερε ότι η Αμερική χρειάζεται την Ευρώπη στο τραπέζι. Αυτό λέει πολλά», πρόσθεσε. «Οι παλιές εποχές που η Αμερική υποστήριζε την Ευρώπη απλώς και μόνο επειδή το έκανε πάντα, έχουν τελειώσει», σχολίασε.
Επισήμανε ότι «τρία χρόνια πολέμου πλήρους κλίμακας έχουν αποδείξει ότι έχουμε ήδη τα θεμέλια για μια ενωμένη ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη. Και τώρα, καθώς διεξάγουμε αυτόν τον πόλεμο και θέτουμε τις βάσεις για την ειρήνη και την ασφάλεια, πρέπει να οικοδομήσουμε τις ένοπλες δυνάμεις της Ευρώπης».
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίτερα ομολόγησε την αλήθεια μιλώντας στο NBC. Η Ουκρανία έχει μικρές πιθανότητες επιβίωσης στον πόλεμο με τη Ρωσία χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή του αμερικανικού δικτύου NBC «Meet the Press» και τη δημοσιογράφο Κρίστεν Γουέλκερ.
«Πιθανώς θα είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο. Βέβαια, σε κάθε δύσκολη κατάσταση έχεις μια ελπίδα. Αλλά θα έχουμε μικρές πιθανότητες επιβίωσης χωρίς την υποστήριξη των ΗΠΑ», λέει ο Ζελένσκι σε απόσπασμα της συνέντευξης που είδε το φως της δημοσιότητας.
«Δεν θέλω να σκέφτομαι» να πολεμήσω εναντίον της Ρωσίας χωρίς την αμερικανική υποστήριξη, είπε ο Ζελένσκι στην παρουσιάστρια του «Meet the Press». «Δεν θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είμαστε στρατηγικοί εταίροι», πρόσθεσε.
Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε επίσης για την ανησυχία του ότι η Ουκρανία θα είναι ευάλωτη σε μια άλλη μεγάλη επίθεση από τη Ρωσία στο μέλλον, εάν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν να παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη.
Ο Ζελένσκι είπε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θέλει να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όχι για να τερματιστεί ο πόλεμος, αλλά για να επιτευχθεί μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα άρει ορισμένες διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία και θα επιτρέψει στον στρατό της να ανασυνταχθεί.
«Αυτό είναι πραγματικά αυτό που θέλει. Θέλει παύση, προετοιμασία, εκπαίδευση, άρση ορισμένων κυρώσεων, λόγω κατάπαυσης του πυρός και λοιπά», είπε ο Ζελένσκι.
Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και συμφώνησαν να ξεκινήσουν αμέσως διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου.
Διαβάστε επίσης
Χατζηδάκης: Γιατί δεν θα δώσουμε αναδρομικά και δώρα
ΔΕΣΦΑ: Στρατηγικές συνεργασίες στο Κουβέιτ, ο ρόλος του LNG