THEPOWERGAME
![Ο Πρόεδρος του STAMA, Νάσος Γαβαλάς © shortstayconference](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/GAVALAS-STAMA.jpg)
Η ανοδική πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, η συνεισφορά της στα δημόσια έσοδα, αλλά και στην ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του ShortStay Conference 2025, του ετήσιου συνεδρίου του Stama. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν κρίσιμα στοιχεία για τη βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, καθώς και οι τελευταίες τάσεις και προκλήσεις που διαμορφώνουν την αγορά.
Αύξηση καταχωρήσεων και φορολογικής συμμόρφωσης
Οι Άγγελος Κούρος και Απόστολος Μπούτος, σύμβουλοι του διοικητή της ΑΑΔΕ, έδωσαν σημαντικά στοιχεία για την πορεία των βραχυχρόνιων μισθώσεων στη χώρα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΑΑΔΕ, οι καταχωρήσεις στο σχετικό μητρώο αυξήθηκαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια, από 139.000 το 2021 σε 177.000 το 2023, φτάνοντας τις 213.000 στο τέλος του 2024.
Η αύξηση αυτή οφείλεται εν μέρει στην απαγόρευση έκδοσης νέων Αριθμών Μητρώου Ακινήτου (ΑΜΑ) στο κέντρο της Αθήνας από το 2025, γεγονός που οδήγησε πολλούς ιδιοκτήτες να προχωρήσουν σε εγγραφή εκ των προτέρων. Παράλληλα, τα δηλωθέντα εισοδήματα από τη βραχυχρόνια μίσθωση ανήλθαν στα 874 εκατ. ευρώ το 2024, από 746 εκατ. ευρώ το 2023 και 544 εκατ. ευρώ το 2022, με το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης να αγγίζει πλέον το 95%.
Η εικόνα της ελληνικής αγοράς μέσα από τα στοιχεία της PriceLabs
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η ανάλυση της PriceLabs για τη δυναμική της αγοράς βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα δεδομένα της εταιρείας, τον Δεκέμβριο του 2024 υπήρχαν περίπου 132.500 καταλύματα καταχωρημένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Οι κρατήσεις αυξήθηκαν σημαντικά το 2024 σε σχέση με το 2023, με τις διανυκτερεύσεις να σημειώνουν άνοδο 16%. Ο Αύγουστος αποτέλεσε τον μήνα αιχμής, με πάνω από 2,5 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις, ενώ η πληρότητα άγγιξε το 80%. Αντίθετα, ο Ιανουάριος καταγράφηκε ως ο μήνας με τη χαμηλότερη πληρότητα, μόλις στο 25%.
Συγκρίνοντας την ελληνική αγορά με άλλες ανταγωνιστικές αγορές της Μεσογείου, η PriceLabs ανέφερε ότι η Μάλτα και η Πορτογαλία παρουσιάζουν υψηλότερη πληρότητα από την Ελλάδα, ενώ η Κροατία βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Εντός Ελλάδας, η Αθήνα έχει τη μεγαλύτερη πληρότητα, αν και παρουσιάζει πτώση τους θερινούς μήνες, ενώ η Θεσσαλονίκη καταγράφεται ως λιγότερο εποχιακή αγορά.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τη δομή της αγοράς. Σύμφωνα με την ανάλυση, το 44% των διαχειριστών έχουν 2-10 καταχωρημένα καταλύματα, το 35% διαθέτει μόνο ένα, το 11% διαχειρίζεται από 11 έως 50 ακίνητα, ενώ μόλις το 10% των διαχειριστών ελέγχει πάνω από 50 καταλύματα.
Γιάννης Μώραλης: Ο ρόλος των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά
Στο συνέδριο παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο όραμά του για τη μετατροπή του Πειραιά σε αυτόνομο τουριστικό προορισμό. Τόνισε ότι οι επενδυτές είναι «συμπαίκτες» σε αυτή την προσπάθεια, ενώ ανέδειξε τη σημασία του home porting για την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της πόλης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 70% της κρουαζιέρας στον Πειραιά αφορά πλέον home porting, γεγονός που σημαίνει ότι οι επισκέπτες ξεκινούν και ολοκληρώνουν το ταξίδι τους από την πόλη.
![Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης © shortstayconference](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/Moralis.jpg)
Ο δήμαρχος σημείωσε ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του τουριστικού προφίλ του Πειραιά, ενισχύοντας τη φιλοξενία και την οικονομία της πόλης. Ωστόσο, υπογράμμισε την ανάγκη ισορροπίας στην ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι ο δήμος μπορεί να παρέμβει ρυθμιστικά μέσω αλλαγών στις χρήσεις γης.
Οι προκλήσεις και οι προοπτικές της αγοράς
Η πρώτη ημέρα του ShortStay Conference 2025 ανέδειξε τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα, αλλά και τις προκλήσεις που τη συνοδεύουν. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ και της PriceLabs επιβεβαίωσαν την αυξημένη ζήτηση, ενώ οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη για βιώσιμες πρακτικές και έξυπνες στρατηγικές διαχείρισης.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις νέες ρυθμίσεις για τις προδιαγραφές των ακινήτων, με τον μηχανικό Μάνο Κρανίδη να επισημαίνει τη σημασία της αλλαγής του ορισμού «κύριας χρήσης κατοικίας», κάτι που επιτρέπει πλέον τη νόμιμη ένταξη περισσότερων ακινήτων στη βραχυχρόνια μίσθωση.
Επιπλέον, η συμβολή του κλάδου στην οικονομία και τις τοπικές κοινωνίες αναδείχθηκε μέσα από τις τοποθετήσεις εκπροσώπων της ΠΟΜΙΔΑ, του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αναφέρθηκε ειδικά στην επιτυχία της αφαίρεσης της διάταξης περί ακινήτων «κύριας χρήσης κατοικίας» από τον νόμο του Υπουργείου Τουρισμού για τις προδιαγραφές των STRs αλλά και στην προσφυγή που έχει κάνει η Ομοσπονδία και ο Stama στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την επιβολή Τέλους Επιτηδεύματος για κάθε ένα ακίνητο που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι εταιρείες διαχείρισης.
Διαβάστε επίσης
Καλλυντικά: Το φαινόμενο K beauty & η διείσδυση των κορεατικών προϊόντων στην Ελλάδα
ΔΕΣΦΑ: Στρατηγικές συνεργασίες στο Κουβέιτ, ο ρόλος του LNG