THEPOWERGAME
Με τη μετοχή της ΔΕΗ να παρουσιάζει άνοδο 152,25% το τελευταίο δωδεκάμηνο και τη χρηματιστηριακή της αξία να αγγίζει πλέον τα 2,1 δισ. ευρώ, η διοίκηση του Γιώργου Στάσση συνεχίζει τις πρωτοβουλίες, ώστε να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της επιχείρησης και να αποκτήσει κυρίαρχη θέση στην πράσινη ενέργεια.
Η ανακοίνωση στις αρχές της εβδομάδας σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ θα εκδώσει ομόλογα ώστε να συνεπενδύσουν στα φωτοβολταϊκά και οι κάτοικοι των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης δείχνει τις προθέσεις της διοίκησης. Θέλει να προχωρήσει γρήγορα, και με τη συνδρομή της τοπικής κοινωνίας, τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα, συνολικής ισχύος 2,5 GW στις λιγνιτικές περιοχές. Γι’ αυτό θα εκδώσει ομολογίες που θα αντιστοιχούν μέχρι και στο 5% της αξίας των πάρκων και θα διατεθούν αποκλειστικά στους κατοίκους των δύο περιοχών.
Το επενδυτικό πρόγραμμα στην πράσινη ενέργεια προχωράει παράλληλα με το σχέδιο μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Τα αποτελέσματα αποτυπώθηκαν στις λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Η ΔΕΗ κινήθηκε ψηλότερα από τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών για τα έσοδα και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA).
Οι προβλέψεις των αναλυτών έβλεπαν τα συνολικά έσοδα του ομίλου κοντά στα 1,110 δισ. με την ΔΕΗ να ανακοινώνει ελαφρά υψηλότερο κύκλο εργασιών στα 1,114 δισ. ευρώ. Όσο για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA η μέση πρόβλεψη των αναλυτών τα ανέβαζε στα 212 εκατ. ευρώ αλλά τελικά διαμορφώθηκαν σε 225,6 εκατ. ευρώ έναντι 182 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ο κ. Στάσσης είπε, βέβαια, στους αναλυτές στην τελευταία τηλεδιάσκεψη πως το 2021 είναι έτος σταθεροποίησης για την εταιρεία αλλά ξεκαθάρισε πως στο σύνολο της φετινής χρήσης η διοίκηση θα βρίσκεται εντός στόχων.
Οι στρατηγικές συνεργασίες της ΔΕΗ με διεθνείς ομίλους όπως η γερμανική RWE και η πορτογαλική EDPR θα αρχίσουν σύντομα να αποτυπώνονται και σε έργα, όπως τονίζουν στην αγορά ενέργειας. Η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή, που θα αποκτήσει το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, θα επιτρέψει, επίσης, στον όμιλο να χρηματοδοτήσει την μετάβαση προς τα «έξυπνα δίκτυα» και τις ψηφιακές υπηρεσίες. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει πως μέσα στο έτος θα έχει ολοκληρωθεί η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ για τον οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον εννέα από τους ισχυρότερους επενδυτές διεθνώς.
Πρόκειται για τις αμερικανικές CVC Capital Partners, Blackrock, KKR και Oak Hill Advisors, η γαλλική Ardian, η καναδική BCI, η αυστραλιανή Macquarie, η ιταλική F2i και η επίσης αυστραλιανή First Sentier Investors που ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group.