THEPOWERGAME
![ΕΡΓΟ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗΣ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/10/terna-energeiaki-amfilohia-e1728740596970-910x521.jpg)
Σε τροχιά υλοποίησης βρίσκονται γιγαντιαίες επενδύσεις σε έργα αντλησιοταμίευσης, οι οποίες αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ έως το 2030. ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή πρωτοστατούν, στοχεύοντας στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων των υποδομών, που λειτουργούν ως «φυσικές μπαταρίες νερού». Τα έργα αντλησιοταμίευσης θα αξιοποιούν την περίσσεια ενέργεια των ΑΠΕ για να αποθηκεύουν νερό σε ταμιευτήρες κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης και να το επαναδιοχετεύουν στο δίκτυο όταν η κατανάλωση αυξάνεται. Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) προβλέπει ότι η δυναμικότητα των έργων αντλησιοταμίευσης από 700 MW που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 1.745 MW το 2030, στα 2.949 MW το 2035, στα 4.464 MW το 2040, στα 5.251 MW το 2045 και στα 5.453 MW το 2050.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας επιβεβαίωσε πρόσφατα, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για την αντλησιοταμίευση. Όπως ανέφερε ο κ. Βασίλης Καραμούζης, γενικός διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της ΕΤΕ, η συγκεκριμένη τεχνολογία θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη λύση αποθήκευσης ενέργειας, καθιστώντας την ιδιαίτερα ελκυστική για χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό, αποκάλυψε ότι η Εθνική Τράπεζα θα εισέλθει στο δάνειο 620 εκατ. ευρώ που έχει συνάψει ήδη η Τράπεζα Πειραιώς (που θα έχει τον ρόλο της συντονίστριας) με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή για το project της Αμφιλοχίας, που έχει εισέλθει σε φάση κατασκευής, με την ΕΤΕ να δηλώνει «παρούσα» για τη χρηματοδότηση και άλλων έργων που δρομολογούνται, όπως αυτά που ωριμάζει η ΔΕΗ.
Η ΔΕΗ ενισχύει τη στρατηγική της στην αντλησιοταμίευση, προχωρώντας σε έργα συνολικής ισχύος άνω του 1 GW, τα οποία βρίσκονται σε διαφορετικά στάδια αδειοδότησης και ωρίμανσης. Αιχμή του δόρατος αποτελεί για τη ΔΕΗ η μετατροπή των πρώην λιγνιτικών πεδίων της Ελλάδας σε ενεργειακές υποδομές νέας γενιάς. Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση έως τις 7 Απριλίου και το έργο αντλησιοταμίευσης στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία συστήματος αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος 227 MW στην έγχυση και 221 MW στην απορρόφηση, που θα χρησιμοποιεί τους υφιστάμενους ταμιευτήρες του παλιού ορυχείου.
Το έργο θα διαθέτει άνω και κάτω ταμιευτήρα, με τον κάτω να διαμορφώνεται εντός του ορυχείου, και θα λειτουργεί σε κύκλους άντλησης και παραγωγής. Το νερό θα αντλείται προς τον άνω ταμιευτήρα κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, χρησιμοποιώντας πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, και θα επιστρέφει μέσω υδροστροβίλων για παραγωγή ρεύματος σε ώρες αιχμής. Η εγκατάσταση θα συνδεθεί με το δίκτυο του ΑΔΜΗΕ μέσω των υφιστάμενων γραμμών υψηλής τάσης του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου.
Η κατασκευή του έργου προβλέπεται να διαρκέσει περίπου πέντε έτη, με την ολοκλήρωσή του να εκτιμάται μετά το 2030. Ο σταθμός θα λειτουργεί σε δύο κύκλους, με τον βασικό σχεδιασμό να περιλαμβάνει έντεκα ώρες άντλησης και οκτώ ώρες παραγωγής, ενώ η δευτερεύουσα λειτουργία μπορεί να φτάσει τις είκοσι ώρες άντλησης και τις δεκατέσσερις και μισή ώρες παραγωγής, ανάλογα με τις απαιτήσεις του συστήματος.
Η μονάδα θα χρησιμοποιεί υφιστάμενους ταμιευτήρες εντός του παλιού ορυχείου, με τον κάτω να διαμορφώνεται στο εσωτερικό του και τον άνω να εξυπηρετεί τη διαδικασία αποθήκευσης ενέργειας. Το νερό θα αντλείται προς τον άνω ταμιευτήρα κατά τις ώρες χαμηλής ζήτησης, αξιοποιώντας πλεονάζουσα ηλεκτρική ενέργεια, και θα επιστρέφει μέσω υδροστροβίλων για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε ώρες αιχμής.
H ΔΕΗ τρέχει ήδη τρία έργα: το αντλησιοταμιευτικό σύστημα ισχύος 148 MW στο πρώην λιγνιτωρυχείο της Καρδιάς στην Κοζάνη, το οποίο έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση, το έργο 183 MW στη Μεγαλόπολη, για το οποίο έχει υποβληθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης, καθώς και την αντλησιοταμίευση 227 MW στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου στην Κοζάνη, που επίσης αναμένει τις σχετικές εγκρίσεις. Παράλληλα, η ΔΕΗ έχει αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΑΕΥ για ένα ακόμη σημαντικό έργο αντλησιοταμίευσης, ισχύος 475 MW, στον Υδροηλεκτρικό Σταθμό της Σφηκιάς στη Βέροια, ενώ εξετάζει την πιθανότητα προσθήκης αντίστοιχων συστημάτων αποθήκευσης στους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Πουρναρίου και Καστρακίου.
Το πιο ώριμο από αυτά τα έργα είναι εκείνο της Καρδιάς, που έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική έγκριση, ενώ οι υπόλοιπες επενδύσεις, τόσο στη Μεγαλόπολη, όσο και στο Νότιο Πεδίο, βρίσκονται ακόμη στο στάδιο των εγκρίσεων. Το μεγαλύτερο από τα προγραμματισμένα έργα, αυτό της Σφηκιάς, αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή στρατηγική της ΔΕΗ, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της αποθήκευσης ανανεώσιμης ενέργειας και της σταθερότητας του ηλεκτρικού συστήματος.
Τα έργα που ωριμάζει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή
Το έργο αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας αποτελεί το μοναδικό νέο έργο αποθήκευσης μεγάλης κλίμακας που υλοποιείται αυτήν τη στιγμή στην Ελλάδα. Με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 680 MW για παραγωγή και 730 MW για άντληση, περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους άνω ταμιευτήρες, τον Άγιο Γεώργιο και τον Πύργο, με χωρητικότητα περίπου 5 εκατ. και 2 εκατ. κυβικών μέτρων αντίστοιχα, ενώ ως κάτω ταμιευτήρας χρησιμοποιείται η υφιστάμενη λίμνη Καστρακίου της ΔΕΗ. Πρόκειται για μια επένδυση ύψους 650 εκατ. ευρώ, με ετήσια παραγωγή ενέργειας που εκτιμάται στις 816 GWh.
Όπως είχε αναφέρει το energygame.gr, σημαντικό ορόσημο για το mega project αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας, που υλοποιεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή -πλέον υπό τον έλεγχο της Masdar- αποτελεί η σύναψη δανείου ύψους 620 εκατ. ευρώ με την Τράπεζα Πειραιώς. Η συμφωνία αυτή, σε συνδυασμό με την επιδότηση ύψους 250 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εξασφαλίζει πλήρως τη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής. Η ενίσχυση της αντλησιοταμίευσης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας, με το έργο της Αμφιλοχίας να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα εγχειρήματα αποθήκευσης στην Ευρώπη. Η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση δίνει το «πράσινο φως» για την ομαλή ολοκλήρωσή του, ενισχύοντας παράλληλα τη σταθερότητα και την ευελιξία του ηλεκτρικού συστήματος της Ελλάδας.
Ο βασικός στόχος του έργου είναι η αποθήκευση πλεονάζουσας ενέργειας από μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, μέσω της άντλησης νερού κατά τις ώρες υψηλής παραγωγής, και η επιστροφή του για ηλεκτροπαραγωγή σε ώρες αυξημένης ζήτησης. Παράλληλα, το σύστημα θα μπορεί να λειτουργεί με ευέλικτο τρόπο, επιτρέποντας τη συνδυασμένη λειτουργία των μονάδων, όπου το ένα συγκρότημα θα αντλεί και το άλλο θα παράγει, ανάλογα με τις απαιτήσεις του Διαχειριστή Συστήματος.
Με αυτήν τη λειτουργία, το έργο αναμένεται να προσφέρει κρίσιμες επικουρικές υπηρεσίες στο δίκτυο ηλεκτρισμού, ενισχύοντας τη σταθερότητά του και διευκολύνοντας την ασφαλή ενσωμάτωση της παραγωγής από στοχαστικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Συμβάλλει έτσι στη μεγιστοποίηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς αποθήκευσης πράσινης ενέργειας στην Ελλάδα.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Ποιες μεγάλες επενδύσεις απειλούνται από τις ανατροπές στον ΝΟΚ
Αντλίες θερμότητας: Στις 41.000 οι αιτήσεις, τι να προσέξουν οι ενδιαφερόμενοι