THEPOWERGAME
H επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε και οι άνθρωποι του τουρισμού αναμένουν την επόμενη ημέρα καθώς σε περιοχές όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και η Βόρεια Ελλάδα οι Τούρκοι τουρίστες καταλάμβαναν προ covid ένα αξιοσημείωτο μερίδιο εισερχόμενου τουρισμού. Το powergame.gr συνομίλησε για τον λόγο αυτό με τον κ. Στέφανο Χατζημανώλη, αντιπρόεδρο του Ελληνοτουρκικού Επιμελητηρίου Βορείου Ελλάδας που παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις μετά από την επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου.
29,5 εκατ. Τούρκοι πλήρως εμβολιασμένοι
Όπως αναφέρει έχει γίνει ένα πρώτο βήμα με την επανέναρξη πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Είναι ένα ευχάριστο γεγονός όμως μέχρι στιγμής δεν επιτρέπεται η είσοδος στους Τούρκους πολίτες εξαιτίας του θέματος που έχει προκύψει με τους εμβολιασμούς. Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο έχουν επικεντρωθεί ομάδες εργασίας από τις δύο χώρες και θεωρώ ότι αρχές Ιουλίου θα έχει λυθεί το θέμα και θα μπορέσουμε να δεχτούμε τους πρώτους τουρίστες από την Τουρκία. Μέχρι και την Τρίτη υπήρχαν 29,5 εκατ. διπλά εμβολιασμένοι Τούρκοι πολίτες. Πρόκειται για μία εν δυνάμει πολύ καλή αγορά η οποία σε ένα βαθμό επιθυμεί να έρθει για διακοπές στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Καβάλα ή την Θεσσαλονίκη παρά να πάει σε οπουδήποτε αλλού».
Σε ότι αφορά στους τύπους εμβολίου που χρησιμοποιούνται στην γειτονική χώρα και αν αυτό αποτελέσει τροχοπέδη για το άνοιγμα των συνόρων ο κ. Χατζημανώλης σημείωσε «τα εμβόλια στην Τουρκία είναι τα ίδια που έχουν κάνει στην Σερβία ή στην Ρωσία χώρες στις οποίες έχουμε δώσει το πράσινο φως για την έλευση τουριστών». Ως προς τις πύλες εισόδου ο μόνος χερσαίος σταθμός που αναμένεται να ανοίξει από 1η Ιουλίου είναι αυτός στους Κήπους Έβρου. «Ελπίζουμε ότι φέτος θα καταφέρουμε να αποσπάσουμε μερικές δεκάδες χιλιάδες διανυκτερεύσεων από την Τουρκία, αριθμός που είναι καίριος κυρίως για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η Χίος και η Μυτιλήνη όπου προ covid οι Τούρκοι έρχονταν πρώτοι σε επισκέψεις πίσω από τους Έλληνες, όσο και για αρκετές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας».
Στο ναδίρ οι εμπορικές σχέσεις
Μπορεί η εξαγορά της Καλλιμάνης από την τουρκική Dardane να έδωσε μία ακτίδα φωτός στην αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και μάλιστα σε καιρό πανδημίας, όμως όπως αναφέρει ο συνομιλητής μας αυτό δεν αρκεί. «Πρέπει να προσπαθήσουμε και οι δύο πλευρές πάρα πολύ για να φτάσουμε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο καθώς τα δύο τελευταία χρόνια η αγορά είναι παγωμένη. Οι διμερείς συναλλαγές έχουν βαλτώσει στα επίπεδα των 3,5 – 4 δισ. ευρώ, όταν οι στόχοι που έχουν τεθεί επανειλημμένα την τελευταία δεκαετία έκαναν λόγο για 10 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σαν επιμελητήριο έχουμε σχεδόν αδρανοποιηθεί. Θεωρώ ότι η τελευταία επίσκεψη έδωσε μία μικρή ώθηση ώστε να δημιουργηθεί η εικόνα ότι επανέρχεται κλίμα συνέργειας μεταξύ των δύο πλευρών. Ελπίζω να κινητοποιηθούν όλοι οι μηχανισμοί ώστε να ξεκινήσουμε ξανά, σχεδόν από το μηδέν, και να εργαστούμε σκληρά στη μετά covid εποχή».