THEPOWERGAME
Η Ρωσία ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση του ψηφιακού ρουβλιού, υπολογίζοντας πως το πρότυπο θα έχει σχεδιαστεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και το πιλοτικό πρόγραμμα θα τεθεί σε λειτουργία από τις αρχές του 2022. Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας φαίνεται, ως εκ τούτου, αποφασισμένη να προχωρήσει στην έκδοση του δικού της ψηφιακού νομίσματος, ακολουθώντας ανάλογες ενέργειες στην Κίνα και το Ιράν. Ένα από τα κίνητρα των χωρών αυτών είναι η μείωση της εξάρτησής τους στο δολάριο και έτσι η αποφυγή αμερικανικών κυρώσεων, δημιουργώντας εναλλακτικές οδούς στη διεκπεραίωση διασυνοριακών συναλλαγών.
«Το ψηφιακό χρήμα είναι το μέλλον»
Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε αρχές της εβδομάδας στο CNBC, η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας δήλωσε πως τα ψηφιακά νομίσματα είναι το μέλλον για τα χρηματοπιστωτικά συστήματα. «Θα προχωρήσουμε βήμα-βήμα διότι είναι μια περίπλοκη διαδικασία τόσο από τεχνολογική, όσο και από νομική άποψη» υπογράμμισε η Ελβίρα Ναμπιουλίνα στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο. Θεωρεί, ωστόσο, πως το ψηφιακό χρήμα είναι το μέλλον για το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα διότι εξασφαλίζει ταχύτητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών με ανταγωνιστικό κόστος».
Πέρσι τον Οκτώβριο, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας είχε αναφέρει πρώτη φορά πως ένα ψηφιακό ρούβλι αποτελεί διέξοδο από τις αμερικανικές κυρώσεις. Μέσα στο 2020, επίσης, δημοσίευμα της China Daily ανέφερε πως ένα ψηφιακό γουάν θα αποτελέσει εναλλακτική λύση στα συστήματα εκκαθάρισης τίτλων σε όρους δολαρίου και αμβλύνει την επίδραση των κυρώσεων από την Ουάσινγκτον. Ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ρουχανί, πρότεινε τη δημιουργία ενός συστήματος πληρωμών με κρυπτονομίσματα μεταξύ των χωρών του μουσουλμανικού κόσμου ώστε να περιοριστεί η παρουσία του δολαρίου στην ευρύτερη περιοχή. Όπως επισημαίνει η Κάιλα Ίζενμαν του κέντρου ερευνών Royal United States Institute (RUSI), όταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του ψηφιακού Petro, ισχυρίστηκε πως έτσι θα ξεπερνούσε η χώρα τα οδοφράγματα του δολαρίου.
Τα ψηφιακά «κεντρικά νομίσματα» έναντι του αποκεντρωμένου χρήματος
Το 80% των κεντρικών τραπεζών ήδη διερευνούν την έκδοση ψηφιακού νομίσματος που θα συνδέεται με την ισοτιμία της εκάστοτε χώρας. Τα CBDCs (central bank digital coins) θα είναι η απάντηση των νομισματικών συστημάτων στο αποκεντρωμένο χρήμα που αντιπροσωπεύει το Bitcoin, το Ethereum και όλα τα υπόλοιπα «συγγενή» κρυπτονομίσματα. Σε αυτή τη φάση, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) εξετάζουν τη δική τους εκδοχή ενός ψηφιακού νομίσματος, με τα αποτελέσματα των ερευνών τους να δημοσιοποιούνται αυτό το καλοκαίρι. Σε βίντεο που δόθηκε τον περασμένο μήνα στη δημοσιότητα, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, εξήγησε πως σκοπός είναι να «δημιουργηθεί το ταχύτερο σύστημα πληρωμών».
Ιράν: στο κόκκινο η εξόρυξη bitcoin
Στο Ιράν, εν τω μεταξύ, η εντατική ψηφιακή «εξόρυξη» του bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων ανάγκασε την κυβέρνηση προ έξι ημερών να απαγορεύσει κάθε δραστηριότητα για ένα τετράμηνο λόγω των διαδοχικών διακοπών στο σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας. Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε πως η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, το 85% της οποίας γίνεται ανεπίσημα, απορροφά πάνω από 2 γίγαβατ από το δίκτυο της χώρας σε ημερήσια βάση. Περίπου το 4,5% της παγκόσμιας εξόρυξης του bitcoin γίνεται στο Ιράν, επιτρέποντας στη χώρα να αποκομίζει μεγάλα κέρδη που χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των εισαγωγών της, σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων Elliptic.
Η αποσύνδεση με το δολάριο είναι μέρος μιας ευρύτερης πολιτικής για τη βέλτιστη διαχείριση των κινδύνων στις διεθνείς αγορές ισοτιμιών, δήλωσε η Ναμπιουλίνα στο CNBC. Η ίδια ισχυρίζεται πως υπάρχει μια γενικότερη τάση για τη διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων από το δολάριο. «Θα συμβεί αλλά όχι πολύ γρήγορα» λέει στο CNBC. Οικονομικοί αναλυτές, ωστόσο, αναρωτιούνται τι θα γίνει εάν Ρωσία, Κίνα και Ιράν δημιουργήσουν τα δικά τους συστήματα πληρωμών στον αχανή κόσμο του ψηφιακού χρήματος.