THEPOWERGAME
![ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/10/concept-with-person-910x521.jpg)
«Αντένες» καινοτομίας στην ελληνική περιφέρεια επιχειρούν να δημιουργήσουν οι ελληνικές εταιρείες πληροφορικής. Αντί να περιμένουν τα ταλέντα να έρθουν σε αυτές, οι επιχειρήσεις του κλάδου δημιουργούν θύλακες R&D σε πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, όπως η Πάτρα, αναζητώντας το… ιερό δισκοπότηρο της καινοτομίας.
Εταιρείες όπως η Profile, η Uni Systems και η Entersoft στρέφουν το βλέμμα τους πέρα από τα αστικά κέντρα, αναζητώντας ταλέντα, νέες ιδέες και ευκαιρίες ανάπτυξης, ειδικά σε τομείς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα.
«Η δημιουργία ερευνητικών και τεχνολογικών κέντρων από εταιρείες του κλάδου της πληροφορικής υπογραμμίζει την αυξανόμενη δυναμική της ελληνικής περιφέρειας στην εγχώρια -και όχι μόνο- σκηνή της καινοτομίας», ανέφερε στο powergame.gr στέλεχος εταιρείας που ήδη δραστηριοποιείται στο πεδίο της -εκτός των τειχών- καινοτομίας.
Μόλις χθες η εισηγμένη εταιρεία πληροφορικής και ανάπτυξης λογισμικού Profile ανακοίνωσε ότι προχωρεί στην ίδρυση ενός νέου κέντρου R&D στην Πάτρα. Σκοπός της είναι η ανάπτυξη προηγμένων χρηματοοικονομικών και επιχειρησιακών λύσεων με χρήση τεχνολογιών αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και τα Μεγάλα Γλωσσικά Μοντέλα (LLMs). Το νέο κέντρο ακολουθεί την επιτυχία της θυγατρικής της στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει στην αξιοποίηση του εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού της περιοχής.
Το νέο αυτό εγχείρημα επικεντρώνεται σε τέσσερις καινοτόμες τεχνολογικές κατευθύνσεις: την ανάπτυξη διεπαφής φυσικής γλώσσας (Natural Language Interface) για την αυτοματοποίηση ανάλυσης δεδομένων, το AI-Driven Advisory, δηλαδή τη μετεξέλιξη επενδυτικών συμβουλών μέσω αλγορίθμων μηχανικής μάθησης, το Finuevo-NextGen, μια νέα γενιά τραπεζικών υπηρεσιών, και το RiskAvert-Insight για διαχείριση ρυθμιστικού κινδύνου με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης.
Η Πάτρα βγάζει καινοτομία
Η επιλογή της Πάτρας ως τοποθεσίας για το νέο υποκατάστημα βασίστηκε στην υψηλή συγκέντρωση εξειδικευμένων επαγγελματιών στον τομέα της πληροφορικής και στην παρουσία κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που διαμορφώνουν τα ταλέντα της επόμενης γενιάς. Το R&D της Πάτρας ακολουθεί το πολύ επιτυχημένο εγχείρημα της θυγατρικής στη Θεσσαλονίκη από το 2020, όπου έχει προσληφθεί πλήθος εξειδικευμένων μηχανικών πληροφορικής, που εργάζονται στις νέες ψηφιακές τραπεζικές πλατφόρμες της Profile.
«Επενδύουμε στο ταλέντο και την εξειδίκευση των Ελλήνων μηχανικών λογισμικού, ενισχύοντας την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, που απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες του χρηματοοικονομικού τομέα και όχι μόνο» σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος στην Profile Software, κ. Ευάγγελος Αγγελίδης.
Δίκτυο εργαστηρίων καινοτομίας
Την Πάτρα έχει υποδείξει ως προορισμό για την αναζήτηση νέου θύλακα καινοτομίας και το scanning της Uni Systems. Η εταιρεία, σε συνεργασία με την Knowledge, έχει δημιουργήσει στην Πάτρα το Uni Systems-Knowledge Technology Hub, το οποίο φιλοδοξεί να εξελίξει σε «φυτώριο» παραγωγής στελεχιακού δυναμικού, αντλώντας ετησίως από εκεί περί τα 200-300 άτομα.
Το Uni Systems-Knowledge Technology Hub έχει ως στόχο την ανάπτυξη εξειδικευμένης ομάδας στελεχών, που θα καλύπτει ποιοτικά και ποσοτικά τις αυξανόμενες ψηφιακές ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων. Στόχος του Κέντρου Τεχνολογίας είναι η δημιουργία ευκαιριών ψηφιακής ανάπτυξης και απασχόλησης στη Δυτική Ελλάδα, για την ανάπτυξη εξειδικευμένων λύσεων που θα υποστηρίζουν τις αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων επιχειρήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία βλέπει εύφορο έδαφος και σε άλλες πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, φιλοδοξώντας να δημιουργήσει μια ικανή δεξαμενή καινοτομίας, μέσω του Pleiades IoT Innovation Cluster. Στόχος είναι η εγκατάσταση δικτύου Κέντρων Καινοτομίας ανά την ελληνική περιφέρεια.
Το πρώτο βήμα έγινε προ ημερών στην Καλαμάτα με τη δημιουργία του Kalamata.Lab, ενός κέντρου καινοτομίας στη λογική των city labs, ενώ στόχος του ομίλου είναι να δημιουργήσει αντίστοιχες «αντένες» καινοτομίας, μεταξύ άλλων, σε Νάξο, Κω και Χάλκη.
Το Pleiades IoT Innovation Cluster, που γεννήθηκε στα σπλάχνα του ομίλου Quest το 2020 και το 2022 εξελίχθηκε σε μη κερδοσκοπική εταιρεία, στοχεύει στη δημιουργία ενός δυναμικού ελληνικού οικοσυστήματος Internet of Things, επιταχύνοντας την υιοθέτησή του ΙοΤ στην Ελλάδα. Σε αυτό συμμετέχουν πάνω από 60 οργανισμοί, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστημιακά ιδρύματα, μεγάλες επιχειρήσεις, ΜμΕ, startups και ιδιώτες, ενώ τα city labs που δημιουργεί κινούνται σε θεματικούς άξονες όπως η υγεία, οι έξυπνες πόλεις, το περιβάλλον, οι ΑΠΕ, η έξυπνη γεωργία, η απασχόληση, η εκπαίδευση.
«Λειψυδρία» ταλέντων
Από την πλευρά της, η Entersoft λειτουργεί ήδη Κέντρο Υλοποίησης και Ανάπτυξης Λογισμικού στην Πάτρα, με στόχο τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.
Η εταιρεία, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, φιλοδοξεί να εδραιώσει ένα «φυτώριο» νέων στελεχών, ελπίζοντας να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στον τομέα του ΙΤ. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το 20%-25% των νέων προσλήψεων της εταιρείας αναμένεται να προέρχεται από το hub της Πάτρας.
Ένα από τα βασικά κίνητρα πίσω από αυτές τις επενδύσεις είναι η ανάγκη αντιμετώπισης της έλλειψης εξειδικευμένων ταλέντων. Σύμφωνα με στοιχεία, πάνω από 7 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν θέσεις εργασίας στον τομέα της πληροφορικής.
Πέρα από τις εταιρείες πληροφορικής, εκκολαπτήρια καινοτομίας δημιουργούν στην ελληνική περιφέρεια πολυεθνικές εταιρείες, τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι, αλλά και επιχειρήσεις δυναμικών κλάδων, όπως αυτός των τροφίμων. Εν τω μεταξύ, ήδη, σύμφωνα με μελέτη της Endeavor Greece, περισσότερες από 140 ξένες εταιρείες έχουν ιδρύσει tech hubs, με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με τις 73 εξ αυτών να είναι πολυεθνικές, που απασχολούν περισσότερα από 8.000 άτομα σε τεχνολογικές θέσεις εργασίας.
Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο Κρήτης, Ρόδος, αλλά και ο Βόλος, εξελίσσονται σε «φυτώρια» παραγωγής νέων στελεχών για τις εταιρείες, που αναζητούν μετ’ επιτάσεως νέες δεξαμενές εξειδικευμένων εργαζομένων, σε μια εποχή που η «λειψυδρία» ταλέντων χτυπά κόκκινο.
Διαβάστε επίσης
Σοκολάτα: Πόσο έχει αυξηθεί η τιμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ
Μην προτιμήσετε διαμάντι για πρόταση γάμου
Στην Κομισιόν το τελικό draft για την αγορά CCS