THEPOWERGAME
![Ο Έλον Μασκ και ο Σαμ Άλτμαν © EPA/JOHN G. MABANGLO / TOLGA AKMEN / POOL / Powergame.gr](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/03/musk-altman-910x521.jpg)
«Δεν μπορείς να αποκτήσεις πρόσβαση στη γενική Tεχνητή Nοημοσύνη (AGI) μέσω αγωγών. Τρέφουμε μεγάλο σεβασμό στον Έλον (Μασκ) για τα επιτεύγματά του και είμαστε ευγνώμονες για τις συνεισφορές του στην αρχή της OpenAI, αλλά θα πρέπει να συναγωνιζόμαστε στην αγορά και όχι στη δικαστική αίθουσα». Είναι ένα μέρος της ανοικτής επιστολής που δημοσίευσε η OpenAI στα μέσα του περσινού Δεκεμβρίου, αφού ο Έλον Μασκ άσκησε αγωγή κατά της εταιρείας με την κατηγορία ότι δεν λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ενώ θα έπρεπε, σύμφωνα με το καταστατικό της.
Αυτήν την εβδομάδα φαίνεται πως ο Έλον Μασκ ακολούθησε τη συμβουλή του Σαμ Άλτμαν, διευθύνοντος συμβούλου της OpenAI. O πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και υψηλό κυβερνητικό στέλεχος στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υπέβαλε μαζί με άλλους επενδυτές προσφορά σχεδόν 100 δισ. δολαρίων για τη μη κερδοσκοπική εταιρεία που, ουσιαστικά, ασκεί έλεγχο στην OpenAI, σε μια περίοδο που, μάλιστα, ο Άλτμαν επιχειρεί τη μετατροπή της σε κερδοσκοπική οντότητα. Υπάρχει, ταυτόχρονα, ένα μομέντουμ στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ) έπειτα από την αναγγελία του Τραμπ για την πρωτοβουλία Stargate, όπου η OpenAI μαζί με τον επενδυτικό κολοσσό SoftBank παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο σε ιδιωτικές επενδύσεις που μπορεί να φθάσουν μέχρι τα 500 δισ. δολάρια μέσα στα επόμενα χρόνια. Αυτή η πρωτοβουλία προκάλεσε την αρνητική αντίδραση του Μασκ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πενιχρά σε σχέση με τις ανακοινώσεις.
Ο Μασκ, συνιδρυτής της OpenAI μαζί με τον Άλτμαν, είχε επενδύσει εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία πριν αποχωρήσει το 2018. Προσφάτως ίδρυσε τη δική του εταιρεία ΑΙ, την xAI. Φαίνεται, όμως, πως επιθυμεί να αποκτήσει την OpenAI, η οποία πρωτοστάτησε προ τριετίας με την κυκλοφορία του GhatGPT, του πρώτου μοντέλου αναπαραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης.
Όπως επισημαίνουν αναλυτές στους Financial Times, στόχος της αγωγής κατά του Άλτμαν είναι να μπλοκάρει τη μετατροπή της OpenAI σε κερδοσκοπική οντότητα, ώστε να αποκτήσει τον έλεγχο των περιουσιακών στοιχείων της ως μη κερδοσκοπικού οργανισμού με το αντίτιμο των 97,4 δισ. δολαρίων. Εξάλλου, ο τομέας της έρευνας ενσωματώνεται στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό της OpenAI και άρα είναι η καρδιά όλων των προϊόντων της εταιρείας. Αφού η Wall Street Journal αποκάλυψε την απόπειρα του Μασκ να εξαγοράσει την OpenAI, o Άλτμαν έγραψε στην πλατφόρμα Χ, «όχι ευχαριστούμε, αλλά εάν επιθυμείς, μπορούμε να αγοράσουμε το Twitter έναντι 9,74 δισ. δολαρίων».
Υπενθυμίζουμε πως ο Μασκ είχε εξαγοράσει το Twitter έναντι 44 δισ. δολαρίων τον Οκτώβριο του 2022, το οποίο μετονόμασε σε Χ. Περίπου έναν μήνα μετά, η OpenAI άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην τεχνολογία με το ChatGPT. Σήμερα η Τεχνητή Νοημοσύνη χαρακτηρίζεται ως η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, με την γενική Τεχνητή Νοημοσύνη να είναι η επόμενη πρόκληση. Η κόντρα μεταξύ του Μασκ και του Άλτμαν δεν αναμένεται να εξαντληθεί στο άμεσο μέλλον. Πηγές που είναι προσκείμενες στην εταιρεία θεωρούν πως σκοπός του Μασκ είναι απλά να δημιουργήσει χάος. Εκτός από την xAI του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου, η Baron Capital, η Atreides Management, Vy Capital και η 8VC συμμετείχαν στην ομάδα επενδυτών που υπέβαλαν προσφορά για την εξαγορά της OpenAI.
Διαβάστε επίσης
Κληρώνει για αναδρομικά έως 4.100 ευρώ
UBS: Πώς μπορεί να απαντήσει η ΕΕ στους δασμούς made in USA
Πώς βλέπουν οι τράπεζες το νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ