THEPOWERGAME
![ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΑΙΕΝ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/05/Ursula-von-der-Leyen-910x521.jpg)
Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια ριζική αναμόρφωση του επόμενου κοινού προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), ύψους τρισεκατομμυρίων ευρώ, αντικαθιστώντας δεκάδες επιμέρους προγράμματα με συγχωνευμένα ταμεία που θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία στις εθνικές κυβερνήσεις.
Σύμφωνα με τους Financial Times, το σχέδιο, το οποίο περιγράφεται σε έγγραφο που έχει δει η εφημερίδα, προτείνει έναν πιο «φιλόδοξο» προϋπολογισμό τόσο σε μέγεθος όσο και σε σχεδιασμό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες δαπάνες για την άμυνα και στην αποπληρωμή σημαντικών χρεών.
Αν και το έγγραφο δεν προτείνει συγκεκριμένο ποσό για τον πολυετή προϋπολογισμό που ξεκινά το 2028, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγείται τη μεγαλύτερη αναθεώρηση του τρόπου κατανομής των κονδυλίων μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι «η διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος δεν αποτελεί επιλογή».
Σύμφωνα με τους Financial Times, η ανάγκη αποπληρωμής των ομολόγων που εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανέρχεται μόνη της σε 30 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή στο 20% των ετήσιων δαπανών της ΕΕ – ένα πρωτοφανές δημοσιονομικό βάρος που θα αναγκάσει την Ένωση να επανεξετάσει τις συνολικές της εισφορές.
Οποιαδήποτε προσπάθεια αύξησης του συνολικού προϋπολογισμού αναμένεται να αντιμετωπίσει σφοδρή αντίσταση από τις χώρες που συνεισφέρουν τα περισσότερα στον κοινοτικό προϋπολογισμό, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Αντί να δομηθεί η διαπραγμάτευση γύρω από τις παραδοσιακές κατηγορίες δαπανών, η Επιτροπή προτείνει μια επαναστατική αλλαγή στη δομή του προϋπολογισμού, συγχωνεύοντας πάνω από 50 «άκαμπτα» προγράμματα δαπανών σε τρία βασικά ταμεία με μεγαλύτερη «ευελιξία» για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων προκλήσεων.
Ο προϋπολογισμός της ΕΕ χρηματοδοτείται κυρίως από τις εθνικές εισφορές, που ανέρχονται περίπου στο 1% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της Ένωσης. Παραδοσιακά, περίπου το ένα τρίτο διατίθεται για αγροτικές επιδοτήσεις, ένα άλλο τρίτο για τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιφέρειες στο πλαίσιο της πολιτικής «συνοχής», ενώ το υπόλοιπο καλύπτει διάφορους τομείς, από την εξωτερική βοήθεια μέχρι τους μισθούς των υπαλλήλων της ΕΕ.
Με το νέο, απλοποιημένο μοντέλο, η Επιτροπή θα καταρτίζει ένα ενιαίο «σχέδιο για κάθε χώρα» με βασικές μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο τα περιφερειακά κονδύλια όσο και τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αυτό θα δίνει μεγαλύτερη διακριτική ευχέρεια στις εθνικές κυβερνήσεις να αποφασίζουν για έργα που μέχρι τώρα απαιτούσαν συμφωνία σε τοπικό επίπεδο με τις Βρυξέλλες.
Το δεύτερο ταμείο, το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανταγωνιστικότητας», θα ενισχύσει τις επενδύσεις σε κρίσιμους τομείς και κοινά έργα, ενώ ένα «αναβαθμισμένο» ταμείο εξωτερικής πολιτικής θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ.
Αυτά τα δύο ταμεία θα μπορούσαν να επιτρέψουν στην ΕΕ να διαθέσει πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του προϋπολογισμού σε διασυνοριακά αμυντικά έργα, κάτι που μέχρι τώρα δεν αποτελούσε προτεραιότητα στους κοινοτικούς προϋπολογισμούς.
Η αρχική αυτή πρόταση της Επιτροπής έρχεται πριν από την επίσημη νομοθετική πρόταση για τον προϋπολογισμό – γνωστό ως Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) – που αναμένεται να κατατεθεί το καλοκαίρι. Για να εγκριθεί, απαιτείται η ομόφωνη συμφωνία και των 27 κρατών-μελών, μια διαδικασία που στην προηγούμενη διαπραγμάτευση διήρκεσε πάνω από δύο χρόνια.
Σύμφωνα με τους Financial Times, η Επιτροπή υποστηρίζει ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί κατανομής των κονδυλίων είναι υπερβολικά γραφειοκρατικοί και αργοί στην έγκριση έργων. Παρότι η ΕΕ βρίσκεται στη μέση του επταετούς προϋπολογισμού της, μέχρι στιγμής έχει δαπανηθεί μόλις το 6,4% των περιφερειακών κονδυλίων.
Η διαπραγμάτευση των χρηματοδοτικών πακέτων απευθείας με τις εθνικές κυβερνήσεις θα απλοποιούσε τη διαδικασία και θα επέτρεπε στην Επιτροπή να παρακολουθεί πώς τα έργα ευθυγραμμίζονται με τους συνολικούς μεταρρυθμιστικούς στόχους. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών στη διαχείριση των πόρων. Το έγγραφο υπογραμμίζει ότι κάθε πολιτική θα πρέπει να «σχεδιάζεται σε συνεργασία με τις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές».
Εκπρόσωπος της Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τις προτάσεις, οι οποίες αναμένεται να παρουσιαστούν επισήμως την Τετάρτη.
Ο Σίγκφριντ Μουρεσάν, συντηρητικός ευρωβουλευτής υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις του προϋπολογισμού, δήλωσε: «Θέλουμε έναν προϋπολογισμό που να είναι καλύτερα ευθυγραμμισμένος με τις νέες προτεραιότητες της Ένωσης, οι οποίες είναι η ανταγωνιστικότητα και η άμυνα της ΕΕ».
Διαβάστε επίσης
Scam Inc: Μια τεράστια, σύνθετη και ταχέως αναπτυσσόμενη παγκόσμια επιχείρηση
Super Bowl 2025: Το διαμαντένιο ρολόι των $740.000, που φόρεσε ο Τομ Μπρέιντι
Πώς βλέπουν οι τράπεζες το νέο τοπίο στην αγορά των ΑΠΕ