THEPOWERGAME
Έντεκα νέα μέτρα τόνωσης της εγχώρια κεφαλαιαγοράς, ανακοίνωσε την Τρίτη (11/2) ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Τα μέτρα αναμένεται να συμπεριληφθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα για διαβούλευση στο opengov.gr, με στόχο να ψηφιστεί άμεσα. Τα κίνητρα που ανακοίνωσε ο υπουργός είναι φορολογικά και μη-φορολογικά. Τα φορολογικά κίνητρα είναι τρία και αφορούν:
- Την επέκταση των κινήτρων Angel Investors, που επενδύουν σε εταιρείες, οι οποίες συμμετέχουν στην εναλλακτική αγορά και είναι αντίστοιχα με εκείνα των Angel Investors που επενδύουν σε καινοτομικές start-ups.
- Έκπτωση δαπανών από τη φορολογία των ΜμΕ που έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο και για τρία χρόνια μετά την εισαγωγή στο ταμπλό.
- Μείωση της φορολογίας των εσόδων (τόκων) από ομολογιακά δάνεια σε 5% από 15% σε ημεδαπά πρόσωπα. Το μέτρο ίσχυε για τους αλλοδαπούς, αλλά όχι για τους Έλληνες.
Τα μη φορολογικά κίνητρα είναι οκτώ και αφορούν:
- Τη δυνατότητα μεταφοράς μιας επιχείρησης από τη ρυθμιζόμενη αγορά, στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εφόσον αυτή δεν καλύπτει τη δυνατότητα παραμονής στη ρυθμιζόμενη αγορά.
- Νομοθετείται η είσοδος μιας επιχείρησης στην εναλλακτική αγορά εφόσον υπάρχει επαρκής διασπορά των μετοχών της. Το μέτρο ίσχυε και σήμερα, αλλά δεν είχε νομοθετηθεί.
- Αύξηση του ορίου υποχρεωτικής έκδοσης πληροφοριακού δελτίου, αντί ενημερωτικού δελτίου, από τα 5 εκατ. ευρώ, στα 8 εκατ. ευρώ. Στην πράξη ανεβαίνει το όριο έκδοσης του πιο κοστοβόρου ενημερωτικού δελτίου.
- Στα διαπραγματεύσιμα ομολογιακά δάνεια κατεβαίνει ο πήχης λήψης αποφάσεων από την απαρτία των ομολογιούχων, στο 50% συν μια ψήφο, από τα 2/3 που είναι σήμερα η απαρτία. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η μείωση του ορίου απαρτίας γίνεται επειδή συχνά δυσκολεύεται η συγκέντρωση της απαρτίας στα 2/3 των ομολογιούχων.
- Επεκτείνεται το μέτρο του squeze-out μετόχων στις περιπτώσεις των συγχωνεύσεων εισηγμένων και μη-εισηγμένων εταιρειών.
- Εξειδικεύεται το πλαίσιο διαχείρισης των (omnibus) λογαριασμών των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) και των οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ). Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη αυτό θα διευκολύνει και τους οργανισμούς στην διαχείριση των λογαριασμών τους, αλλά και τους επενδυτές.
- Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Ανώνυμων Εταιρειών Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία ΑΕΕΑΠ, οι οποίες σήμερα, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, το θεσμικό πλαίσιο τις προσομοιάζει με χρηματοοικονομικές εταιρείες, παρά με επενδυτικές που είναι στην πράξη.
- Τέλος ορίζεται το νέο πλαίσιο εκδόσεων Πράσινων Ομολόγων και ορίζονται οι φορείς ελέγχου των συγκεκριμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι η Τράπεζα ης Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη το νέο σχέδιο νόμου θα δώσει ώθηση στην εγχώρια χρηματαγορά, η οποία είναι βασικό εργαλείο, όχι μόνον στη χώρα μας, για την ανάπτυξη της οικονομίας. Σημείωσε δε τα βήματα που έχουν γίνει το τελευταία χρόνια, παρόλο που δεν θέλησε να συσχετίσει την πορεία της ελληνικής οικονομίας με την πορεία του ΧΑ. Όπως είπε, «το Χρηματιστήριο διεθνώς έχει τους δικούς του κανόνες». Και πρόσθεσε: «Ακολουθεί τη δική του αυτόνομη πορεία. Η κυβέρνηση δεν βγάζει συμπεράσματα για την πορεία της οικονομίας». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ανήλθε στο τέλος του 2024 στα 109 δισ. ευρώ, το υψηλότερο σημείο της τελευταίας 10ετίας.
Διαβάστε επίσης
Μονεμβασιώτης: Φρένο στις επενδύσεις του Βενέτη μετά το Jackson Hall
EUobserver: Ανησυχίες ΝΑΤΟ για τους ιδιοκτήτες ΟΛΠ και ΟΛΘ
“Γέφυρα” υδρογόνου από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη