THEPOWERGAME
![ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΜΑΚΡΟΝ ΓΑΛΛΙΑ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/macron-mitsotakis-e1739208803601-910x521.jpg)
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, αναφορικά τόσο με τις διμερείς σχέσεις όσο και με τα ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας αλλά και άμυνας με φόντο τους πυραύλους Meteor και τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, είχαν σήμερα στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, σε συνάρτηση με τον ρόλο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και στα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, όπου οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι απαιτείται αυξημένη δημοσιονομική ευελιξία στα κράτη μέλη που επιθυμούν να αυξήσουν τις επενδυτικές τους δαπάνες στον τομέα της άμυνας.
Συγκεκριμένα, τέθηκε το ζήτημα της πώλησης των Meteor, με τον Γάλλο πρόεδρο, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκφράζει την υποστήριξή του στις ελληνικές θέσεις, αλλά να ξεκαθαρίζει ότι η Γαλλία δεν ηγείται της επιχείρησης πώλησης, καθώς πρόκειται για ένα πολυεθνικό κονσότσιουμ (MBDA).
Σημειώνεται, πάντως, ότι η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν συνάψει προ ετών στρατηγική συμφωνία αμυντικής συνεργασίας, συνεπώς οι διμερείς σχέσεις χαρακτηρίζονται υψηλού επιπέδου.
Μητσοτάκης: Συναντήσεις στο πλαίσιο της Διεθνούς Συνόδου για την Τεχνητή Νοημοσύνη στο Παρίσι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επίσης, συναντήθηκε, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για την Δράση στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης (AI Action Summit), με τον Ντέμη Χασάμπη, Νομπελίστα, συνιδρυτή και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deepmind, εταιρείας η οποία ανήκει στην Google και υλοποιεί εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης διεθνώς και η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης ενός πλαισίου δεοντολογίας και ασφάλειας ως προς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο θα προστατεύει τους χρήστες, αλλά δεν θα περιορίζει την ανάπτυξη της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Συζητήθηκαν ακόμη οι δυνατότητες συνεργασίας ανάμεσα στην Deepmind και το οικοσύστημα τεχνητής νοημοσύνης στην Ελλάδα, τόσο σε επίπεδο startups, όσο και σε επίπεδο έρευνας και επιστήμης. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε πιθανή επίσκεψη του Ντέμη Χασάμπη στην Αθήνα τους επόμενους μήνες.
Στη συνάντηση συμμετείχε ακόμη ο James Manyika, αντιπρόεδρος για την Έρευνα, την Τεχνολογία και την Κοινωνία της Google.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης με τον Chris Lehane, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων της OpenAI. Επί τάπητος βρέθηκε το θέμα της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης και εφαρμογών της σε υπηρεσίες του κράτους προς τους πολίτες, καθώς και οι προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης και μεγάλων γλωσσικών μοντέλων στην Ευρώπη.
Ανταλλάγησαν ακόμα απόψεις για την εξέλιξη της τεχνολογίας των data centers, με έμφαση στις ενεργειακές τους ανάγκες.
Ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμη με τον Μπόργε Έκχολμ, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ericsson. Στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος και η εξέλιξη των ψηφιακών εφαρμογών επικοινωνίας και τηλεπικοινωνιών και η όλο και αυξανόμενη σημασία της συνδεσιμότητας, καθώς όλο και περισσότερες συσκευές και εφαρμογές θα χρησιμοποιούν δίκτυα κινητών επικοινωνιών στο μέλλον.
Διαβάστε επίσης
Μπορεί η Ευρώπη να αντέξει να είναι ο τελευταίος free trader στον κόσμο;
Ο Κέβιν Σπέισι και πάλι στη δράση
Κομισιόν: 1,64 δισ. ετησίως πρέπει να επενδύει η Ελλάδα για ενεργειακές υποδομές