THEPOWERGAME

Μία αύξηση της τάξης του 25% καταγράφεται, το 2024, στις αναφορές των καταναλωτών προς τον ΕΦΕΤ, που σχετίζονται με την ασφάλεια, την υγιεινή, την επισήμανση και τη διαφήμιση των τροφίμων, με το 10%-12% να αφορά το κρέας, για το διάστημα από 2020 έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Η κατηγορία τροφίμων «Κρέας και προϊόντα κρέατος» αφορά μία πολύ μεγάλη αγορά με χιλιάδες προϊόντα, πολύ σημαντική για τον καταναλωτή από την άποψη της ασφάλειας τροφίμων, όπως το νωπό κρέας, τα προϊόντα με βάση το κρέας και τα μαγειρεμένα φαγητά με κρέας, και αποτελεί την τρίτη κατηγορία τροφίμων στον αριθμό παραπόνων που αναφέρονται στον ΕΦΕΤ, μετά τα δημητριακά και το γάλα-γαλακτοκομικά.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΦΕΤ, το 70% των αναφορών που έχουν γίνει για την κατηγορία «Κρέας και προϊόντα κρέατος», προωθήθηκαν για διερεύνηση.
Τα μαγειρεμένα φαγητά με βάση το κρέας έρχονται στην πρώτη θέση των παραπόνων που αναφέρουν στον ΕΦΕΤ καταναλωτές. Από κοντά ακολουθούν οι αναφορές για το νωπό κρέας και έπονται στην τρίτη θέση τα παράπονα για προϊόντα με βάση το κρέας, αλλά με αρκετή απόσταση, ενώ καταγράφεται σημαντική αύξηση στον αριθμό των αναφορών μεταξύ 2020- 31/6/2024, με το 70% να κρίνονται ως βάσιμες και να διερευνώνται περαιτέρω.
Στα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στο Κέντρο Λήψης Αναφορών του ΕΦΕΤ και στον τρόπο διαχείρισής τους, αναφέρθηκε από το 8o Πανελλήνιο Συνέδριο για το Κρέας, η δρ Ειρήνη Τσιγαρίδα, προϊσταμένη Περιφερειακής Δ/νσης Αττικής του ΕΦΕΤ, επισημαίνοντας ότι οι καταναλωτές έχουν μεγαλύτερη κατανόηση των θεμάτων ασφαλείας τροφίμων, γι’ αυτό και καταγράφεται αύξηση στην υποβολή πιο στοχευμένων, τεκμηριωμένων και ουσιαστικών αναφορών.
Ωστόσο, υπάρχουν και αναφορές που δεν επιβεβαιώνονται από τον επιτόπιο έλεγχο από κλιμάκιο επιθεωρητών του ΕΦΕΤ.
Η κατηγορία «μη ασφαλή τρόφιμα» είναι η συχνότερη σε αναφορές, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν επιβεβαιώνεται από τους ελέγχους, σημείωσε η κ. Τσιγαρίδα.
Αντίθετα, υψηλότερη συχνότητα ευρημάτων κατά τους ελέγχους παρατηρούνται στις περιπτώσεις «μη τήρησης κανόνων υγιεινής», «εκδήλωσης διαταραχών» και «παρουσίας ξένου σώματος», αναδεικνύοντάς τα ως σημεία υψηλής προτεραιότητας στη διαδικασία ελέγχου και συμμόρφωσης.
Η «εκδήλωση διαταραχών», όταν αναφέρεται αφορά κυρίως μαγειρεμένα φαγητά , ενώ τα παράπονα για μη «ασφαλή τρόφιμα» αφορούν ως επί το πλείστον νωπό κρέας και σε λιγότερες περιπτώσεις μαγειρεμένα φαγητά με κρέας ή προϊόντα από κρέας. Πολλές αναφορές επίσης αφορούν την εύρεση ξένου σώματος μέσα σε μαγειρεμένα φαγητά με κρέας και σε προϊόντα με βάση το κρέας.
Σε σχεδόν τις μισές περιπτώσεις όπου διαπιστώθηκαν ευρήματα, έπειτα από αναφορές καταναλωτών, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις, με τις κυριότερες να αφορούν μη συμμορφώσεις:
-
Στις απαιτήσεις υγιεινής (Κανονισμοί 852/04 και 853/04).
-
Τη μη εφαρμογή διαδικασιών βάσει των αρχών του HACCP.
-
Την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση μη ασφαλών τροφίμων, όπως ορίζονται στον Κανονισμό 178/02.
-
Την παραπλανητική επισήμανση.
-
Την έλλειψη σήμανσης καταλληλότητας ή αναγνώρισης στα προϊόντα ζωικής προέλευσης.
-
Την παρεμπόδιση, καθυστέρηση ή μη παροχή ακριβών πληροφοριών κατά τη διάρκεια των ελέγχων.
Διαβάστε επίσης
Ψηφιακός “αστακός” η Κρήτη: Απόβαση υποβρύχιων καλωδίων στο νησί
Ο επενδυτικός πυρετός στα κέντρα δεδομένων δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης
Γερμανία: Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της “σκοτεινής άπνοιας”