THEPOWERGAME
Ο οίκος αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι η αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων κορυφαίων παγκόσμιων οργανισμών που δίνουν αναπτυξιακά δάνεια θα τεθεί σε κίνδυνο εάν οι ΗΠΑ αποσύρουν την υποστήριξή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα για την επανεξέταση της στήριξης της αμερικανικής κυβέρνησης προς όλους τους διεθνείς διακυβερνητικούς οργανισμούς στους οποίους είναι μέλος, καθώς και για την αποχώρηση από ορισμένους οργανισμούς του ΟΗΕ.
Σε έκθεση που δημοσίευσε η Moody’s αναφέρει:
«Οι ΗΠΑ είναι βασικός μέτοχος σε αρκετές διεθνείς τράπεζες ανάπτυξης με αξιολόγηση «ΑΑΑ», επομένως τυχόν σημαντική μείωση της δέσμευσής τους προς αυτές θα είχε αρνητική επίπτωση στην πιστοληπτική τους ικανότητα».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα έθεσε σε αργία το σύνολο των εργαζομένων στην αμερικανική υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης (USAID) από την Παρασκευή. Σύμφωνα με έγγραφο της υπηρεσίας, επίσης, θα ανακληθούν χιλιάδες εργαζόμενοι που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η απόφαση ήρθε παράλληλα με τις δηλώσεις Τραμπ που έκφρασε την πρόθεσή του οι ΗΠΑ να αποκτήσουν «τον έλεγχο» της Λωρίδας της Γάζας «μακροπρόθεσμα».
Σε μια πρωτοφανή κίνηση, ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου, ο Έλον Μασκ, στον οποίο έχει αναθέσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να «νοικοκυρέψει» τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η USAID «θα κλείσει». Ήδη δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της USAID έχουν τεθεί σε αργία, ενώ έχει αποκλειστεί στους εργαζόμενους η πρόσβαση στην έδρα της υπηρεσίας στην Ουάσινγκτον.
«Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου στις 23:59 (τοπική ώρα- 06:59 ώρα Ελλάδας το Σάββατο) όλο το προσωπικό που εργάζεται για την USAID θα τεθεί σε αργία παγκοσμίως», ανέφερε η υπηρεσία στην ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπό της, ο οποίος έχει τεθεί εκτός λειτουργίας από το Σάββατο.
Κάποιοι εργαζόμενοι «αρμόδιοι για τη λειτουργία κρίσιμων αποστολών (… ) και ειδικών προγραμμάτων» εξαιρούνται από την απόφαση. Για το προσωπικό της USAID που βρίσκεται στο εξωτερικό η Ουάσινγκτον σχεδιάζει, σε συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, να καταβάλει χρήματα για την επιστροφή τους στις ΗΠΑ μέσα σε 30 ημέρες, επεσήμανε η ανακοίνωση. «Σας ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας», κατέληγε.
Η απόφαση έχει προκαλέσει σοκ σε αυτή την υπηρεσία που διαχειρίζεται έναν προϋπολογισμό περισσότερων από 40 δισ. δολαρίων, ο οποίος προορίζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο.
Στην USAID εργάζονται περίπου 10.000 άνθρωποι, τα δύο τρίτα από τους οποίους βρίσκονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με το Congressional Research Service, ένα ανεξάρτητο όργανο του αμερικανικού Κογκρέσου.
Ο Τραμπ ζήτησε ήδη από τις 20 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την ορκωμοσία του στην προεδρία των ΗΠΑ, να παγώσει σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχει η Ουάσινγκτον σε όλο τον κόσμο μέσω της USAID, στο πλαίσιο της πολιτικής του «η Αμερική πρώτα», προκαλώντας σοκ στις ανθρωπιστικές οργανώσεις. Παράλληλα ζήτησε από τον Μασκ, ο οποίος έχει χαρακτηρίσει τη USAID «εγκληματική οργάνωση», να μειώσει τον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο τόνισε ότι η χώρα δεν κάνει «φιλανθρωπίες», εξηγώντας ότι έχει τεθεί προσωρινά επικεφαλής της USAID και κατηγορώντας το προσωπικό της ότι «δεν είναι διατεθειμένο να απαντήσει σε απλές ερωτήσεις» για τα προγράμματα της υπηρεσίας.
Διαβάστε επίσης
UBS: Νέα δυναμική στις επενδύσεις AI παρά τις ασταθείς αγορές
Αιολικά: 1,1GW στην ουρά για να συνδεθούν, οι προκλήσεις για το 2025