THEPOWERGAME
![Τεχνητή νοημοσύνη © Pixabay](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/04/artificial-intelligence-910x521.jpg)
Τη δυναμική που παρουσιάζουν οι επενδύσεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) εξηγεί νέα ανάλυση της UBS, καθώς η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών συνεχίζει να αυξάνεται.
Υπενθυμίζεται πως η Amazon Web Services (AWS) ανακοίνωσε 19% αύξηση εσόδων το τέταρτο τρίμηνο του 2024, χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την απόδοση των επενδύσεων στην τεχνητή νοημοσύνη. Αντίστοιχα, η Microsoft και η Alphabet κατέγραψαν επιβράδυνση στην ανάπτυξη του cloud, προκαλώντας πτώση 4% στη μετοχή της Amazon και 1,4% στον Nasdaq.
Ωστόσο, ο CEO της Amazon, Άντι Τζάσι, ανακοίνωσε ότι η εταιρεία θα αυξήσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες πάνω από 100 δισ. δολάρια το 2025, εκμεταλλευόμενη τη «μοναδική ευκαιρία» που προσφέρει η τεχνητή νοημοσύνη. Η Alphabet επίσης προγραμματίζει δαπάνες 75 δισ. δολαρίων φέτος, σχεδόν 30% πάνω από τις προβλέψεις.
Παρά την επιβράδυνση στην ανάπτυξη του cloud, το πρόβλημα φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με περιορισμούς σε υποδομές παρά με χαμηλή ζήτηση. Η Amazon ανέφερε καθυστερήσεις στην προμήθεια εξοπλισμού και έλλειψη ηλεκτρικής ισχύος, ενώ η Microsoft σημείωσε ότι η έλλειψη data centers επηρεάζει την ανάπτυξη των υπηρεσιών AI.
Η UBS αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες των τεχνολογικών κολοσσών, εκτιμώντας ότι θα φτάσουν τα 302 δισ. δολάρια το 2025 – αύξηση 35% από το 2024 και πάνω από το διπλάσιο των 148 δισ. δολαρίων που καταγράφηκαν το 2023.
Στο 6,3% η υιοθέτηση της AI, αισιόδοξες προοπτικές για το 2025
Η υιοθέτηση της τεχνητής νοημοσύνης συνεχίζει να αυξάνεται, με το ποσοστό χρήσης της στις ΗΠΑ να φτάνει το 6,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2024, με προοπτική να αγγίξει το 9,2% έως τα μέσα του 2025. Η μείωση του κόστους εκπαίδευσης και λειτουργίας AI αναμένεται να επιταχύνει την υιοθέτησή της, ενισχύοντας τα έσοδα των εταιρειών.
Παρά τις πρόσφατες διακυμάνσεις στις μετοχές του κλάδου AI, η UBS θεωρεί ότι οι διορθώσεις ήταν υπερβολικές και ότι υπάρχουν ευκαιρίες επενδύσεων σε ποιοτικές μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης. Η έλλειψη data centers και ηλεκτρικής ενέργειας καθιστά επίσης ελκυστικές τις επενδύσεις σε ενεργειακές και υποδομικές λύσεις.
Διαβάστε επίσης
Πότε ένιωσε πράγματι επιτυχημένος ο Μπιλ Γκέιτς
Ο πόλεμος για την τεκίλα, οι δασμοί Τραμπ και ο Κλούνεϊ
Κομισιόν: 1,64 δισ. ετησίως πρέπει να επενδύει η Ελλάδα για ενεργειακές υποδομές