THEPOWERGAME
![ΤΡΑΜΠ ΔΙΑΤΑΓΜΑ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/01/trump-proedros-910x521.jpg)
Νέες δοκιμασίες στις αγορές φέρνουν οι εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 25% προς όλους στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα. Σε σχέση με τις προηγούμενες φορές που ο Τραμπ ανακοίνωσε μέτρα προστατευτισμού για τα αμερικανικά προϊόντα, οι αγορές δείχνουν να αντιμετωπίζουν με περισσότερη ψυχραιμία τις νέες εξελίξεις. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τι συνέβη με το Μεξικό, όπου ο Τραμπ έβαλε προσωρινά στον «πάγο» τους δασμούς από τη στιγμή που πήρε αυτό που ήθελε (σ.σ. αποστολή χιλιάδων Μεξικανών στρατιωτών στα σύνορα με τις ΗΠΑ), ενισχύεται το σενάριο ότι χρησιμοποιεί τα συγκεκριμένα μέτρα ως «διαπραγματευτικό χαρτί» για να κλείνει επωφελείς συμφωνίες.
«Θα ανακοινώσω τελωνειακούς δασμούς στον χάλυβα (σήμερα) Δευτέρα. Όλος ο χάλυβας που φθάνει στις ΗΠΑ θα έχει δασμούς 25%», δήλωσε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους, την ώρα που πετούσε με το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One. Επιπρόσθετοι δασμοί της ίδιας κλίμακας θα επιβληθούν από τις ΗΠΑ και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, οι ΗΠΑ βασίζονται στις εισαγωγές αλουμινίου από χώρες όπως ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μεξικό, για να καλύψουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ζήτησης. Ενδεικτικό είναι ότι οι καθαρές εισαγωγές ανήλθαν σε πάνω από 80% το 2023, βάσει στοιχείων της Morgan Stanley. Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021), ο Ντόναλντ Τραμπ είχε επίσης προχωρήσει σε ανάλογο μέτρο για την προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας, εκτιμώντας εκείνη την περίοδο ότι ο κλάδος αντιμετώπιζε αθέμιτο ανταγωνισμό από ασιατικά και ευρωπαϊκά κράτη.
Οι εισαγωγές χάλυβα είναι αισθητά μικρότερες, όμως θεωρούνται ζωτικής σημασίας για τους τομείς που στηρίζονται σε ειδικές ποιότητες της συγκεκριμένης πρώτης ύλης, συμπεριλαμβανομένης της αεροδιαστημικής, της αυτοκινητοβιομηχανίας και της ενέργειας (Αιολικά πάρκα).
Ψύχραιμες οι πρώτες αντιδράσεις στα διεθνή χρηματιστήρια
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των δηλώσεων Τραμπ για τους δασμούς 25% σε χάλυβα και αλουμίνιο, τα ασιατικά χρηματιστήρια παρουσίασαν μικρή αστάθεια, με τα πρόσημα στο τέλος να είναι μεικτά. Ανοδικά κινήθηκαν οι κινεζικές μετοχές, απώλειες καταγράφηκαν στην Αυστραλία, ενώ μικρές διακυμάνσεις παρατηρήθηκαν σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία.
Σε θετικό έδαφος κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στο ξεκίνημά τους, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx600 να κινείται ανοδικά κατά 0,30%. Κέρδη 0,19% για τον DAX στη Γερμανία και 0,18% για τον CAC στη Γαλλία, στον απόηχο των δηλώσεων Μακρόν ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να απαντήσει στους δασμούς Τραμπ. Υπό πίεση το ελληνικό Χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 0,64%, κατεβαίνοντας από τις 1.550 μονάδες.
Σημειώνεται ότι οι τιμές αναφοράς για το σιδηρομετάλλευμα, βασικό συστατικό της χαλυβουργίας, σημείωσαν οριακή άνοδο 0,1% στη Σιγκαπούρη. Παράλληλα, τα προθεσμιακά συμβόλαια αλουμινίου τριών μηνών κινήθηκαν ανοδικά στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, ενώ τα αμερικανικά προθεσμιακά συμβόλαια στο Comex ενισχύθηκαν κατά 0,5%, σε πολύ ήπιες συναλλαγές.
Κερδισμένος ο χρυσός, άνοδος στο δολάριο
Το νέο πακέτο δασμών που ανακοινώνει ο Τραμπ και αφορά τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, με οριζόντιες επιβαρύνσεις προς όλους, αύξησε την αβεβαιότητα μεταξύ των επενδυτών, οι οποίοι -όπως συνηθίζεται σε περιόδους κρίσεων- στρέφονται στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού. Οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου συνέχισαν το ράλι, «τρυπώντας» το φράγμα των 2.900 δολαρίων/ουγγιά. Η τιμή spot του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,75% στα 2.909,30 δολάρια ανά ουγγιά. Από την άλλη, τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό αυξήθηκαν κατά 0,2% στα 2.894,00 δολάρια. Το ασήμι και η πλατίνα σημείωσαν επίσης άνοδο, ενώ το παλλάδιο υποχώρησε.
Σε ανοδική τροχιά το δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο περίπου 7% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, εξέλιξη που εντείνει τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την πληθωριστική επίδραση των δασμών και το πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη ενδιαφέροντος για τα παλιά και διατηρητέα ακίνητα του κέντρου
Τι σημαίνει το “ηλεκτρικό διαζύγιο” των χωρών της Βαλτικής από τη Ρωσία