THEPOWERGAME
![ΗΠΑ - Κίνα © EPA/ROMAN PILIPEY](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2021/11/usa-china-e1677759569147-910x521.jpg)
Μια λίστα με αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που μπορούν να στοχοποιηθούν με έρευνες ανταγωνισμού και άλλα εργαλεία, δημιουργούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Κίνα, ελπίζοντας να επηρεάσουν τους τεχνολογικούς ηγέτες που βρίσκονται κοντά στον Ντόναλντ Τραμπ. Άτομα με γνώση της στρατηγικής του Πεκίνου ανέφεραν στη Wall Street Journal ότι ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα «διαπραγματευτικά χαρτιά», εν όψει συνομιλιών με την κυβέρνηση Τραμπ, για ζητήματα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των δασμών που έχει επιβάλει ο Τραμπ στα κινεζικά προϊόντα.
Το Πεκίνο έχει ήδη ανακοινώσει ότι ερευνά την Nvidia και την Google για ζητήματα ανταγωνισμού. Άλλες αμερικανικές εταιρείες στο στόχαστρο της Κίνας περιλαμβάνουν την Apple, την Broadcom και την εταιρεία σχεδιασμού ημιαγωγών Synopsys, σύμφωνα με πηγές. Υπενθυμίζεται πως η Synopsys περιμένει έγκριση από το Πεκίνο για μια εξαγορά ύψους 35 δισ. δολαρίων.
Πόκερ με τους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
«Η Κίνα χρειάζεται όση μόχλευση μπορεί να αποκτήσει απέναντι στις ΗΠΑ και οι έρευνες ανταγωνισμού είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία της» δήλωσε ο Τομ Νάνλιστ, ειδικός σε θέματα τεχνολογικής πολιτικής στη συμβουλευτική εταιρεία Trivium China. «Η Κίνα συλλέγει διαπραγματευτικά χαρτιά» πρόσθεσε, παρομοιάζοντας τη σύγκρουση μ’ ένα παιχνίδι πόκερ. «Θέλουν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κάτι στα χέρια τους» ανέφερε ακόμη.
Ωστόσο, η στρατηγική ενέχει κινδύνους. Οι αμερικανικές εταιρείες είναι λιγότερο πρόθυμες απ’ ό,τι στην πρώτη θητεία του Τραμπ να υπερασπιστούν την Κίνα και οι απειλές αυτές μπορεί να αποτρέψουν επενδύσεις στη χώρα, κάτι που το Πεκίνο θέλει να αποφύγει. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει διευρύνει τα ρυθμιστικά της εργαλεία, παίρνοντας μαθήματα από τις ΗΠΑ. Το 2020 δημιούργησε μια «λίστα αναξιόπιστων οντοτήτων», αντίστοιχη με τη λίστα των ΗΠΑ που απαγορεύει στη Huawei και άλλες κινεζικές εταιρείες να συνεργάζονται με αμερικανικές επιχειρήσεις. Το 2022 τροποποίησε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού για να αυστηροποιήσει τους κανόνες συγχωνεύσεων.
Κινέζοι αξιωματούχοι ελπίζουν να τραβήξουν την προσοχή ατόμων από τον κύκλο του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων στελεχών όπως ο Σουντάρ Πιτσάι της Google και ο Τιμ Κουκ της Apple, που βρίσκονταν στο πλευρό του κατά την ορκωμοσία του, σύμφωνα με πηγές κοντά στους Κινέζους ιθύνοντες. Λίγα λεπτά αφότου τέθηκε σε ισχύ νέος δασμός 10% των ΗΠΑ σε κινεζικά προϊόντα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα ανταγωνισμού κατά της Google.
Σε πλήρη εξέλιξη ο πόλεμος της τεχνολογίας
Το Πεκίνο είχε εξοργιστεί το 2019, όταν η Google, συμμορφούμενη με αμερικανικούς κανονισμούς, περιόρισε τη Huawei από τη χρήση του Android στα κινητά της. Έτσι, η Huawei έχασε πρόσβαση στις εφαρμογές της Google και αναγκάστηκε να αναπτύξει το δικό της λειτουργικό σύστημα. Μια ακόμα κίνηση αντιποίνων ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν αυστηροποίησε τους ελέγχους στις εξαγωγές εξελιγμένων ημιαγωγών προς την Κίνα. Λίγο αργότερα, το Πεκίνο ανακοίνωσε έρευνα κατά της Nvidia, που κατασκευάζει κορυφαία τσιπ για την ανάπτυξη Τεχνητής Νοημοσύνης, για μια συγχώνευση του 2019.
Η έρευνα εξετάζει εάν η Nvidia έκανε διακρίσεις εις βάρος κινεζικών εταιρειών, όταν σταμάτησε να τους πουλά συγκεκριμένα προϊόντα. Από το 2022 οι αμερικανικοί περιορισμοί εξαγωγών απαγορεύουν στην Nvidia να πουλά τα πιο εξελιγμένα AI τσιπ της στην Κίνα. Η εταιρεία αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η Apple βρίσκεται επίσης σε διαμάχη με κινεζικές τεχνολογικές εταιρείες για την προμήθεια που λαμβάνει από τις πωλήσεις εντός εφαρμογών. Η Tencent και η ByteDance (μητρική του TikTok) έχουν εκφράσει παράπονα στην Apple, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες πολιτικές του App Store είναι άδικες. Παρόμοια παράπονα έχουν εξεταστεί από ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Η Apple έχει δηλώσει ότι οι πολιτικές της διασφαλίζουν την ποιότητα και την ασφάλεια των εφαρμογών.
Σημειώνεται ότι ενώ οι Κινέζοι ρυθμιστές αρχικά παρακολουθούσαν τη διαμάχη από το περιθώριο, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αρχίσει να εξετάζουν πιο προσεκτικά το ζήτημα, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ορισμένοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι οι χρεώσεις της Apple στην Κίνα είναι υπερβολικά υψηλές και πιστεύουν ότι οι κανόνες της για τις πληρωμές εντός εφαρμογών περιορίζουν τον ανταγωνισμό. Ως αποτέλεσμα, το Πεκίνο βλέπει την εταιρεία ως ένα ακόμη διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ.
Οι αυστηροί όροι της Κίνας για τις συγχωνεύσεις
Οι συγχωνεύσεις μεταξύ πολυεθνικών συνήθως απαιτούν έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές ανταγωνισμού σε όλο τον κόσμο και μπορεί να ακυρωθούν εάν αποτύχουν να εξασφαλίσουν έγκριση από έστω και μία μεγάλη χώρα. Το 2018, εν μέσω εμπορικών συγκρούσεων ΗΠΑ – Κίνας κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, η Qualcomm ακύρωσε την προτεινόμενη εξαγορά της ολλανδικής εταιρείας ημιαγωγών NXP Semiconductors, καθώς δεν κατάφερε να λάβει έγκριση από την Κίνα.
Η εξαγορά της VMware από την αμερικανική εταιρεία ημιαγωγών Broadcom, αξίας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων όταν ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2022, κινδύνευε να αποτύχει, μέχρι που ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν τον Νοέμβριο του 2023. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις και λίγο αργότερα η Κίνα έδωσε την έγκρισή της την τελευταία στιγμή, θέτοντας όρους που απαιτούσαν από την Broadcom να διασφαλίσει την προμήθεια προϊόντων στους Κινέζους πελάτες της.
Η Κίνα θέτει ολοένα και περισσότερους όρους σε τέτοιου είδους συμφωνίες, ειδικά στις συγχωνεύσεις ημιαγωγών, γεγονός που σημαίνει ότι οι εταιρείες παραμένουν ευάλωτες σε ρυθμιστικές παρεμβάσεις ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των συμφωνιών, σύμφωνα με νομικούς. Οι αμερικανικές εταιρείες ημιαγωγών Intel και AMD έχουν λάβει έγκριση για συμφωνίες στην Κίνα τα τελευταία χρόνια, αλλά υπό αυστηρούς όρους. «Επιβάλλοντας αυστηρούς όρους συμμόρφωσης, το Πεκίνο μπορεί να ασκήσει πίεση στις εταιρείες και να επιβάλει ποινές για μη συμμόρφωση» δήλωσε η Άντζελα Ζανγκ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας με ειδίκευση στο κινεζικό δίκαιο ανταγωνισμού. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «το Πεκίνο πρέπει να είναι προσεκτικό όταν λαμβάνει μέτρα κατά αμερικανικών εταιρειών, ειδικά αυτών που χρειάζεται για κρίσιμα εξαρτήματα, όπως η Nvidia».
Μία συμφωνία που παραμένει σε εκκρεμότητα, είναι η προτεινόμενη εξαγορά ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας λογισμικού σχεδίασης ημιαγωγών Synopsys με την εταιρεία λογισμικού μηχανικής Ansys. Το Πεκίνο δυσαρεστήθηκε όταν η Synopsys, συμμορφούμενη με τους ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ, έκοψε την πρόσβαση της Κίνας σε ορισμένα λογισμικά σχεδίασης προηγμένων ημιαγωγών. Τον Δεκέμβριο η κινεζική ρυθμιστική αρχή ανταγωνισμού ενημέρωσε τη Synopsys ότι θα αναστείλει την εξέταση της συμφωνίας, επικαλούμενη ελλιπή στοιχεία, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Εκπρόσωπος της Synopsys δήλωσε ότι η εταιρεία είναι σίγουρη πως η εξέταση της συμφωνίας θα ολοκληρωθεί θετικά και ότι η συναλλαγή αναμένεται να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Η εθνική ασφάλεια είναι ένα ακόμη εργαλείο που η Κίνα μπορεί να χρησιμοποιήσει για να περιορίσει τις αμερικανικές εταιρείες. Το 2023 η Κίνα απαγόρευσε σε μεγάλες κινεζικές εταιρείες να αγοράζουν προϊόντα της αμερικανικής κατασκευάστριας ημιαγωγών Micron Technology, αφού μια έρευνα κυβερνοασφάλειας εντόπισε κινδύνους για την εθνική ασφάλεια. Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ είχε δηλώσει τότε ότι οι περιορισμοί δεν είχαν καμία πραγματική βάση.
Διαβάστε επίσης
Πότε ένιωσε πράγματι επιτυχημένος ο Μπιλ Γκέιτς
Ο πόλεμος για την τεκίλα, οι δασμοί Τραμπ και ο Κλούνεϊ
Κομισιόν: 1,64 δισ. ετησίως πρέπει να επενδύει η Ελλάδα για ενεργειακές υποδομές