THEPOWERGAME
![ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/Santorini-seismoi_-910x521.jpg)
Μικρή σταδιακή μείωση εμφανίζει ο αριθμός των σεισμών που καταγράφει το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν σήμερα Κυριακή από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, βάσει των στοιχείων καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων (χωρίς χρήση μεθόδων μηχανικής μάθησης) του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, κατά την 8η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 95 σεισμοί, εκ των οποίων 13 με μεγέθη M≥4.0 και 3 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=4.8.
Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 7 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά πάνω από 11,700 επιλεγμένους σεισμούς με μεθόδους μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης), εκ των οποίων άνω των 9,600 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 6 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,400 σεισμοί, με ~400 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 18 σεισμούς με Μ³4.0, και 5 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος 4.7. Στις 7 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,300 σεισμοί, με ~270 να έχουν μέγεθος Μ³2.5, 8 σεισμούς με Μ³4.0, και 2 σεισμούς με Μ³4.5, με τον μεγαλύτερο σεισμό να έχει μέγεθος Μ=4.8.
Οι περισσότεροι σεισμοί εντοπίζονται σε ένα τμήμα μήκους ~12 km νοτιοδυτικά της Ανύδρου, το οποίο ήταν ήδη ενεργό τις προηγούμενες ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι έχει αναπτυχθεί για την παρακολούθηση της σεισμικότητας σε πραγματικό χρόνο στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού ειδική σελίδα στον ιστότοπο του Τομέα Γεωφυσικής και Γεωθερμίας του ΕΚΠΑ, με διαδραστικό χάρτη, ο οποίος συνδυάζει επίκεντρα των πρόσφατων σεισμών, σεισμολογικούς σταθμούς και ενεργά ρήγματα στην περιοχή μελέτης και είναι διαθέσιμος σε αυτή τη διεύθυνση.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι συντονιστής της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων ΕΚΠΑ είναι ο Ευθύμιος Λέκκας, ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος.
Διαβάστε επίσης
Έκρηξη ενδιαφέροντος για τα παλιά και διατηρητέα ακίνητα του κέντρου
Σπίτι μου 2: “Καραμπόλες” στις αιτήσεις από τα λιγοστά σπίτια στην αγορά
Ποιες προκλήσεις φρενάρουν την ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην Ελλάδα