THEPOWERGAME
![ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΣΕΙΣΜΟΙ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini-seismoi-simaia-910x521.jpg)
Μπαράζ σεισμικών δονήσεων σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαντορίνης και Αμοργού, ωστόσο μόνο ένας ήταν άνω των 4 Ρίχτερ. Συγκρατημένη αισιοδοξία για σταδιακή σταθεροποίηση αν όχι εξασθένηση της δραστηριότητας εκφράζουν σήμερα οι ειδικοί.
Σημειώνεται πως μέσα σε διάστημα μισής ώρας, από τις 4:30 ως τις 5:00 κατεγράφησαν οκτώ σεισμοί μεγέθους 3 ως 3,8 Ρίχτερ, δύο εξ αυτών ήταν 3,8 Ρίχτερ, μέσα σε πέντε λεπτά. Νωρίτερα στις 03:35 σημειώθηκε σεισμός 4,1 Ρίχτερ.
Όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών σήμερα, στις 03:35 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,1 στην κλίμακα Ρίχτερ. Ο σεισμός έγινε σε απόσταση 232 χλμ. ΝΑ των Αθηνών. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 26 χλμ. ΒΒΔ της Ανάφης.
Δύο νέες δονήσεις σημειώθηκαν στις 08:39 και στις 08:51. Και οι δύο κάτω των 4 Ρίχτερ.
Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 800 σεισμοί, με μέγεθος άνω των 3 Ρίχτερ και με μέγιστο, τα 5,2 Ρίχτερ.
«Σταθεροποίηση της ανύψωσης» έχουν παρατηρήσει οι ειδικοί σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Αθανάσιο Γκανά, από τους σταθμούς που έχουν μέσα από την καλδέρα της Σαντορίνης, με την όποια αύξηση που παρατηρήθηκε να έχει σταματήσει στις αρχές του μήνα και έχουν σταθεροποιηθεί.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Γκανάς μιλώντας στο ΕΡΤNews τόνισε πως συνολικά σημειώθηκε 4 εκατοστά ανύψωσης από τον Αύγουστο 2024 έως και σήμερα.
Για τη σεισμικότητα στην Άνυδρο τόνισε πως υπάρχει μια σταθερή τάση και δεν έχει αυξηθεί ενώ συνεχίζεται η σμηνοσειρά, δηλαδή μεγέθη σεισμών που δεν ξεπερνάνε το 5,1 ή 5,2 κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως θα πέσει ο ρυθμός της σεισμικότητας.
Ερωτηθείς για ηφαιστειακή δραστηριότητα υπογράμμισε πως «οπωσδήποτε είναι ηφαιστειακή δραστηριότητα και μάλιστα έχουμε παρατηρήσει πως 5 εκατομμύρια κυβικά νέου μάγματος έχουν προστεθεί μέσα στην καλδέρα, από τις αρχές Αυγούστου έως σήμερα».
Σημειώνεται, ότι όπως διατυπώθηκε από τα μέλη των δύο Επιτροπών που συνεδρίασαν χθες (της Μόνιμης Eπιστημονικής Eπιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ), η σεισμική ακολουθία στη θαλάσσια περιοχή της Ανύδρου μεταξύ Θήρας και Αμοργού παραμένει σταθερή, με περισσότερους από 800 σεισμούς από την 1η Φεβρουαρίου έως σήμερα με μέγεθος άνω του 3.0 (και με μέγιστο καταγεγραμμένο μέγεθος Μ 5.2).
Λέκκας: Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ενεργοποίηση του ηφαιστείου
Κατηγορηματικά αντίθετος με το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του ηφαιστείου της Σαντορίνης εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας.
Ερωτηθείς, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αν μένει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Είμαστε σε λίγο καλύτερη θέση. Όμως η κατάσταση δεν άλλαξε γι’ αυτό και συνεχίζουμε τα μέτρα τα οποία είδαμε και την προηγούμενη εβδομάδα και το κυρίαρχο μέτρο για τα σχολεία. Προτείναμε να παραταθεί η διακοπή των μαθημάτων μέχρι την άλλη Παρασκευή, έτσι ώστε να συνεδριάσουμε πάλι την άλλη Τρίτη και στη συνέχεια το Σάββατο για να δούμε τις νέες εξελίξεις, τα νέα δεδομένα και στη συνέχεια να κάνουμε τις απαραίτητες προτάσεις προς την πολιτεία».
Κληθείς να απαντήσει αν σεισμός των 5,2 Ρίχτερ μπορεί να ήταν ο κύριος σεισμός, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ ανάφερε: «Μέσα σε μια σμηνοσειρά, όπως εξελίσσεται, είναι πολύ δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος ποιος είναι ο κύριος σεισμός και δεν έχει νόημα να το κάνει αυτό. Είναι σεισμοί που έχουν παραπλήσιο μέγεθος, έχουν μεγάλη συχνότητα και ουσιαστικά διαρκούν μεγάλη χρονική περίοδο. Έτσι λοιπόν, δεν είναι το κυρίαρχο να ονομάσουμε τον σεισμό των 5,2 ως κύριο σεισμό».
«Κάθε μία σεισμική δόνηση η οποία γίνεται, μικρή ή μεγάλη, ουσιαστικά απομειώνει την ενέργεια που έχει συσσωρευτεί χιλιάδες χρόνια στο υπέδαφος με αποτέλεσμα να είναι λίγο πιο καλή η κατάσταση. Αυτό, βεβαίως, αντιστοιχεί σε ώρες, σε εικοσιτετράωρα, σε μερικές ημέρες», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε ότι τώρα η σεισμική δραστηριότητα εντοπίζεται στην περιοχή της Ανύδρου, όπου και πραγματοποιήθηκε και αυτοψία, όπου «δεν υπάρχει ενεργοποίηση των ρηγμάτων».
Σχετικά με την ενεργοποίηση του ηφαιστείου, ο κ. Λέκκας επισήμανε: «Αυτό το αποκλείουμε και είναι η κυρίαρχη άποψη της επιτροπής ότι το ξύπνημα ενός ηφαιστείου δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτό το αποκλείουμε δεδομένου ότι δεν υπάρχουν δεδομένα – στοιχεία», ενώ συμπλήρωσε: «Βεβαίως τα ηφαίστεια της Σαντορίνης είναι ενεργά ηφαίστεια, δηλαδή οι γεωδυναμικές διεργασίες συνεχίζονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την έκρηξη ενός ηφαιστείου, την έκχυση λάβας και βέβαια την δημιουργία κινδύνου για τους κατοίκους. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να γίνει αυτό το πράγμα, τουλάχιστον αυτή τη χρονική περίοδο».
Εγκαταλείπουν τη Σαντορίνη οι κάτοικοι του νησιού
Οι συνεχείς σεισμικές δονήσεις έχουν οδηγήσει πολλούς κατοίκους της Σαντορίνης στην εγκατάλειψη του νησιού. Για όσους μετακινήθηκαν στην Αθήνα, υπάρχει μέριμνα για την προσωρινή εγκατάστασή τους.
Είκοσι τρεις οικογένειες φιλοξενούνται από το πρωί του Σαββάτου στις κατασκηνώσεις του δήμου Αθηναίων στον Άγιο Ανδρέα.
Κλειστά τα σχολεία έως την Παρασκευή 14/2
Τα σχολεία σε Σαντορίνη, Ίο, Ανάφη και Αμοργό θα παραμείνουν κλειστά μέχρι και την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2025
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν οι έλεγχοι από τα τεχνικά κλιμάκια στα κτίρια των σχολικών μονάδων της Σαντορίνης και της Αμοργού, κρίνοντας τα ασφαλή.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό: Μάχη των Δήμων στο ΣτΕ για τη μαρίνα Αγίου Κοσμά
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι νέες επενδύσεις του “Mr Costa Navarino”
Γερμανία: Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της “σκοτεινής άπνοιας”