THEPOWERGAME
Η ελληνική τυροκομία έχει πλέον το επιστημονικό εργαλείο, τους δείκτες του μοριακού caprine chip kit, για να προστατευτεί η παραγωγή κατσικίσιων τυριών από νοθευμένο γάλα, νερωμένο, με σάκχαρα, αλλά και από γάλα εισαγόμενο ή από γάλα ξένων φυλών, που στερούν την εθνική ταυτότητα από τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα.
Με το Graega Cheese, που εντάχθηκε στα Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη συνεργασία ερευνητών του ΕΛΓΟ Δήμητρα, του ΕΚΕΤΑ, το Εργαστήριο Ζωοτεχνίας του ΑΠΘ και των τυροκομείων «Στ. Προίκας Α.Ε.» και «Γεώργιος Κυριακίδης – ΚΕΡΑΣΣΑ», ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο ερευνητικό έργο που θωρακίζει την αιγοτροφία, την παραγωγή κατσικίσιου γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων από γάλα αίγας.
Οι ερευνητές μελέτησαν το γενετικό προφίλ από έξι διαφορετικές ελληνικές φυλές αίγας που εκτρέφονται στην Κεντρική Μακεδονία και από τρεις ξένες. Συγκεκριμένα, μελέτησαν γενετικούς δείκτες της εγχώριας κατσίκας, της μαύρης της Χαλκιδικής, της Σκοπέλου, του Παγγαίου, των Σερρών, της Αριδαίας και αντίστοιχα, τριών ξένων, της Δαμασκού, την αγγλο-νουβιανή και τη μούρθια.
Επαφές για την κατασκευή του μοριακού τεστ
«Αναλύθηκαν σε πρώτη φάση 52.806 δείγματα για να φτάσουμε τελικά να καταλήξουμε σε 80 SNPs, δηλαδή γενετικούς δείκτες, με τους οποίους μπορεί να γίνει η ταυτοποίηση των ελληνικών αιγών, μέσα από την εξέταση γάλακτος ή και τυριού» τόνισε στη διάρκεια εκδήλωσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, ερευνητής του ΕΛΓΟ – Δήμητρα, δρ. Ιωάννης Σακαρίδης.
Και εξήγησε: «Ήδη, είμαστε σε επαφή με ξένη εταιρεία, η οποία θα μπορέσει -εφ’ όσον το κρίνει οικονομικά βιώσιμο- να κατασκευάσει αυτό το caprine chip kit, ενώ υπάρχει η σκέψη και για ένα απλούστερο τεστ, τύπου PCR, το οποίο θα ανιχνεύει περί τους 6-7 δείκτες και φυσικά, θα είναι πολύ μικρότερου κόστους».
Ελένη Προίκα: Αντίσταση ποιότητας
Παίρνοντας τον λόγο η συντονίστρια του έργου, τυροκόμος και επιχειρηματίας Ελένη Προίκα, δήλωσε: «Έχουμε αφήσει αφύλακτη την ελληνική τυροκομία, αφήσαμε να σφετερίζονται τα ελληνικά τυριά. Επιπρόσθετα, δεν έχουμε πλέον τη γνώση της γεύσης, με αποτέλεσμα να καταλήγουμε σε λανθασμένες επιλογές. Οι άνθρωποι του έργου κάνουν «αντίσταση ποιότητας» και έδωσαν σε εμάς ένα εργαλείο για να εκμεταλλευτούμε τα ελληνικά τυριά. Ευχαριστώ τους επιστήμονες για τη δουλειά τους και τη συνεργασία που είχαμε».
Να σημειωθεί ότι στο Graega Cheese και τα δύο τυροκομεία που συμμετείχαν, είναι από την περιοχή του Σοχού Θεσσαλονίκης. Η Κεντρική Μακεδονία είναι η Περιφέρεια με τη μεγαλύτερη παραγωγή σε κατσικίσιο γάλα, έχοντας το 23,5% της εθνικής παραγωγής.
Όπως επισημάνθηκε από την κα. Προίκα και τον κ. Σακαρίδη, έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης αγελαδινού γάλακτος, με την προσθήκη σκόνης που διαλύεται σε νερό και περιέχει σακχαρόζη (92%) και αλάτι (6%). Η νοθεία αυτή δεν εντοπίζεται με το κρυοσκόπιο, ενώ βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις νόθευσης με εισαγόμενο γάλα ή με γάλα από άλλες φυλές ζώων, οπότε δεν μπορούν τα προϊόντα αυτά, να πιστοποιηθούν ως ελληνικά.
Το έργο και το πρότυπο Graega Cheese
Το έργο, που τιτλοφορείται «Ανάπτυξη συστήματος ανίχνευσης νοθείας και ταυτοποίησης τυροκομικών προϊόντων που παράγονται από γάλα ελληνικών φυλών αιγών», αναπτύχθηκε σε έξι φάσεις και έδωσε:
- Toυς γενετικούς δείκτες (SNPs) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ταυτοποίηση και γενετική ιχνηλασιμότητα των ζώων και τον σχεδιασμό του ελληνικού caprine chip kit.
- Tην ανίχνευση της νοθείας με τη διερεύνηση της σύστασης της ουσίας που προστίθεται στο γάλα.
- Τη γενετική ιχνηλασιμότητα (genetic traceability) του γάλακτος και των προϊόντων του, μέσω ενός ενιαίου συστήματος ιχνηλασιμότητας και ορισμού προδιαγραφών.
Να σημειωθεί ότι για τα προϊόντα από κατσικίσιο γάλα, το πρότυπο Graega Cheese μπορεί να προσφέρει ένα ενιαίο σύστημα ιχνηλασιμότητας από την εκτροφή ως τη διανομή, πιστοποίηση και ετήσια ανανέωση του πιστοποιητικού (κάτι που μπορεί να αναλάβει ως φορέας το ΕΛΓΟ Δήμητρα). Όπως επίσης και αναλυτικές προδιαγραφές για τις εκμεταλλεύσεις που θέλουν να ενταχθούν στο πρότυπο.
Aυξημένη η ζήτηση για κατσικίσια τυριά
Όπως επισημάνθηκε η αυξημένη ζήτηση για προϊόντα από κατσικίσιο γάλα και, ειδικότερα για τυροκομικά, επιβάλλει την ανάλυση του γονιδιώματος της ελληνικής αίγας, όλων των φυλών, ενώ επιπλέον πρέπει -με κεντρική κατεύθυνση και σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν οι επιστήμονες- να επιδιωχθεί η γενετική βελτίωση της ελληνικής αίγας, με στόχο την προστασία της πρωτογενούς παραγωγής αλλά και των προϊόντων της μεταποίησης.
Η ζήτηση για κατσικίσια τυριά αυξάνεται, επεσήμανε η κα. Προίκα, εξηγώντας ότι μεγαλώνει η ζήτηση και κατανάλωση λευκού κατσικίσιου τυριού, ενώ μπορούν να παραχθούν αποκλειστικά από κατσικίσιο γάλα, τυριά όπως η γραβιέρα, η κεφαλογραβιέρα μα και μανούρι.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικό: Μάχη των Δήμων στο ΣτΕ για τη μαρίνα Αγίου Κοσμά
Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος: Οι νέες επενδύσεις του “Mr Costa Navarino”
Γερμανία: Πώς θα αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της “σκοτεινής άπνοιας”