THEPOWERGAME
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα το εαρινό πακέτο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που επικεντρώνεται στην παροχή δημοσιονομικής καθοδήγησης στα κράτη μέλη καθώς συνεχίζουν τη διαδικασία να ανοίξουν σταδιακά τις οικονομίες τους.
«Αυτή η καθοδήγηση στοχεύει να βοηθήσει τα κράτη μέλη να ενισχύσουν την οικονομική τους ανάκαμψη, κάνοντας την καλύτερη δυνατή χρήση του μέσου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης (RRF), το βασικό όργανο του Ταμείου Ανάκαμψης (NextGenerationEU), ύψους 750 δισεκ. ευρώ», τονίζει η Επιτροπή.
Σε ό,τι αφορά τη γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η Επιτροπή τονίζει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022. Τα κράτη μέλη πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και να αξιοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση του RRF», συνιστά η Επιτροπή. Σημειώνει, δε, ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το Μάρτιο του 2020, επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν γρήγορα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Παράλληλα, η Επιτροπή εκτιμά ότι η υλοποίηση επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του RRF θα βοηθήσει στην οικονομική ανάκαμψη, στην ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, στη μείωση των ανισορροπιών και στη βελτίωση των δημόσιων οικονομικών. «Το 2022, οι εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να γίνονται όλο και περισσότερο διαφοροποιημένες, ενώ όλα τα κράτη-μέλη θα πρέπει να διατηρήσουν επενδύσεις για να υποστηρίξουν την ανάκαμψη. Μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές για τη διασφάλιση δημοσιονομικής βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα».
Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια για το έλλειμμα και το χρέος, η Επιτροπή επισημαίνει ότι το κριτήριο του ελλείμματος (κάτω του 3% του ΑΕΠ) πληρούται από τη Βουλγαρία, τη Δανία και τη Σουηδία και δεν πληρούται από όλα τα άλλα κράτη- μέλη. Το κριτήριο του χρέους δεν πληρούται από 13 κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Κροατία, Ιταλία, Κύπρος, Ουγγαρία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φινλανδία). Η Επιτροπή θεωρεί ότι, σε αυτό το στάδιο, δεν πρέπει να ληφθεί καμία απόφαση για τη διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος.
Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών, η Επιτροπή εντόπισε μακροοικονομικές ευπάθειες που σχετίζονται με ανισορροπίες και υπερβολικές ανισορροπίες σε 12 κράτη-μέλη που επιλέχθηκαν για εις βάθος αξιολόγηση το 2021.
Τρία κράτη-μέλη εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν υπερβολικές ανισορροπίες (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία) και εννέα κράτη-μέλη αντιμετωπίζουν ανισορροπίες (Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία). Η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων στο πλαίσιο του RRF αναμένεται να βοηθήσει τις χώρες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που εντοπίστηκαν κατά τους προηγούμενους κύκλους του Εξαμήνου και να παίξουν σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι, δήλωσε: «Ένας ζοφερός χειμώνας δίνει τη θέση του σε μια πιο λαμπερή άνοιξη για την ευρωπαϊκή οικονομία. Εκατομμύρια Ευρωπαίοι εμβολιάζονται καθημερινά και καθώς οι αριθμοί των κρουσμάτων covid μειώνονται, περιορισμοί μειώνονται και η εμπιστοσύνη αυξάνεται. Το NextGenerationEU είναι μια πραγματικότητα επιτέλους. Τώρα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα βήματα σωστά. H ανάκαμψη παραμένει άνιση και η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή, επομένως η οικονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική τόσο το 2021 όσο και το 2022. Χάρη επίσης στο RRF, οι δημόσιες επενδύσεις αναμένεται να φθάσουν στο υψηλότερο επίπεδo σε περισσότερο από μια δεκαετία. Το μήνυμά μας σήμερα είναι ότι όλες οι χώρες πρέπει να διατηρήσουν τις εθνικά χρηματοδοτούμενες επενδύσεις. Μόλις οι κίνδυνοι για την υγεία μειωθούν, οι χώρες της ΕΕ πρέπει να μεταβούν προσεκτικά σε πιο στοχοθετημένα μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους να περάσουν στη μετά COVID εποχή. “