THEPOWERGAME
![Έλον Μασκ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/elon-musk-e1738943515754-910x521.jpg)
Η απότομη διακοπή του αμερικανικού προγράμματος (σ.σ. με εντολή Έλον Μασκ) για την παγκόσμια καταπολέμηση του AIDS, γνωστό ως PEPFAR (President’s Emergency Plan for AIDS Relief), μπορεί να οδηγήσει σχεδόν άμεσα στην απώλεια έως και 10 εκατ. ανθρώπων ιδίως στις φτωχές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου. Αυτή είναι μια εκτίμηση του Μπιλ Γκέιτς, έτσι όπως διατυπώθηκε σε συνέντευξη που έδωσε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, τονίζοντας όχι μόνον τον υγειονομικό αλλά και τον στρατηγικό ρόλο που διαδραματίζει το PEPFAR στα συμφέροντα των ΗΠΑ. «Εάν ρωτήσετε τον οποιοδήποτε στην ευρύτερη Αφρική ποια χώρα τους βοήθησε με την κρίση του AIDS και υπήρξε σταθερά πιστή σε αυτήν τη δέσμευση, θα απαντήσουν δίχως αναστολή πως ήταν και είναι οι ΗΠΑ» τόνισε.
Η συνέντευξη ενός εκ των ιδρυτών της Microsoft, με μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, πραγματοποιήθηκε εν μέσω μιας περιόδου μεγάλης σύγχυσης στο ομοσπονδιακό κράτος, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, με τον στενό του σύμβουλο Έλον Μασκ επιδιώκουν μείωση των ομοσπονδιακών δαπανών κατά δυο τρισ. δολάρια, όπως είχε δηλωθεί προεκλογικά. Ως υπεύθυνος του DOGE, δηλαδή του νεοσύστατου υπουργείου για την αποτελεσματικότητα του κράτους των ΗΠΑ, ο Μασκ έθεσε σε άδεια μετ’ αποδοχών τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) που ίδρυσε ο Τζον Φ. Κένεντι και όπου υπάγεται το PEPFAR, πλην συγκεκριμένων περιπτώσεων που θα εξετασθούν σε μεμονωμένη βάση.
Πέραν τούτου, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Προσωπικού (OPM) ενημέρωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την περασμένη εβδομάδα όλους τους κρατικούς υπαλλήλους, πως είχαν να αποφασίσουν εάν ήθελαν να αποχωρήσουν μέχρι τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, προσφέροντας ως αντάλλαγμα την καταβολή αποδοχών έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, περίπου, 40.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι είχαν απαντήσει καταφατικά, δηλαδή αρκετά λιγότεροι από τον στόχο του 5% με 10% του συνολικού προσωπικού που αποτελεί βασική επιδίωξη του Λευκού Οίκου. Το DOGE υπολογίζει πως έτσι θα εξοικονομηθούν περίπου 100 δισ. δολάρια. Όμως, το ομοσπονδιακό δικαστήριο πάγωσε προσωρινά το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου του Μασκ μέχρι αυτήν τη Δευτέρα, όπου θα πραγματοποιηθεί ακρόαση για να εξετασθεί εάν θα γίνει δεκτή αγωγή που ασκήθηκε από συνδικαλιστικούς εκπροσώπους.
«Τυφώνας» Μασκ στο αμερικανικό Δημόσιο
Όλες αυτές οι ενέργειες του Μασκ, του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο μ’ ένα πολύτιμο «χαρτοφυλάκιο» εταιρειών από την Tesla μέχρι την SpaceX, έχουν λάβει χώρα μέσα σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο. Εκτός των άλλων, απολύθηκαν αιφνιδίως γενικοί επιθεωρητές του κράτους, υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης ή ακόμη και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FBI), συμπεριλαμβανομένου του αξιωματούχου που ήταν υπεύθυνος της έρευνας για την απόπειρα δολοφονίας του προέδρου Τραμπ πέρυσι το καλοκαίρι, εν μέσω της προεκλογικής περιόδου. Πάγωσαν προγράμματα για την ισότητα και τη συμπεριληπτικότητα, ενώ μια «ομάδα υπεροπτών νεαρών μηχανικών πληροφορικής που δίνουν λόγο αποκλειστικά στον Μασκ» μπαίνουν στα κρατικά κτίρια της Ουάσιγκτον και αποκτούν πρόσβαση σε κυβερνητικά ηλεκτρονικά συστήματα, αποκαλύπτει ο Guardian.
Ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ, χαρακτήρισε «σκιώδη κυβέρνηση» αυτήν την ομάδα των έμπιστων του Μασκ που επιχειρούν την επιθετική ανάληψη του ελέγχου της κυβέρνησης. Πρόκειται για μηχανικούς πληροφορικής που δεν είναι μεγαλύτεροι από 26 ετών, διορισμένοι στο DOGE. Μεταξύ άλλων, έχει προκληθεί μεγάλη σύγχυση για την πρόσβαση που έχουν αποκτήσει στα συστήματα του υπουργείου Οικονομικών και της OPM. Ανάλογες έφοδοι έχουν επιχειρηθεί στα κέντρα δεδομένων του Medicare, του Medicaid και της USAID. Ο Μασκ, μάλιστα, αποκάλεσε την USAID μια «εγκληματική οργάνωση».
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα σε «ευαίσθητα» συστήματα πληρωμών του αμερικανικού δημοσίου, ενώ διέψευσε πως έχει δοθεί πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογικών υπηρεσιών. «Οι υπάλληλοι του DOGE δεν έχουν τη δικαιοδοσία να κάνουν αλλαγές αλλά να προτείνουν βελτιώσεις στο σύστημα πληρωμών των ΗΠΑ, καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο επί του θέματος» είπε ο Μπέσεντ. «Δεν πειράζει κανείς το σύστημα, καθώς η πρόσβαση που έχουν είναι read-only» πρόσθεσε ο ίδιος.
Διευκρίνισε, μάλιστα, πως η read only πρόσβαση αφορά δυο συνεργάτες του Έλον Μασκ. Πρόκειται για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Cloud Software Group, Τομ Κράους, και τον Μάρκο Έλεζ που έχει εργαστεί για τη SpaceX και την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X. Πληροφορίες θέλουν και οι δυο να έχουν γραφεία στο υπουργείο Οικονομικών, με άδεια πρόσβασης σε μη απόρρητες πληροφορίες του υπουργείου.
Διαβάστε επίσης
ΣΚΡΑΤΣ: Κέρδη άνω των 13,5 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο
Σάο Πάολο: Μικρό αεροπλάνο έπεσε σε λεωφορείο, δύο νεκροί
ΥΠΕΝ: Τρέχει σχήμα επιδότησης 300 εκατ. για πράσινα αεροπορικά καύσιμα