THEPOWERGAME
![ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΡΟΓΚΑΚΟΥ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/02/Alexandra-Rogkakou-1-910x521.jpg)
Με τη χείρα βοηθείας της τεχνητής νοημοσύνης και άλλων ψηφιακών εργαλείων θα κάνει προσεχώς το έργο της η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς το ΑΙ εισέρχεται σε σειρά από λειτουργίες της Αρχής, από τη διαχείριση των καταγγελιών και των ελέγχων μέχρι τη διαδικασία καταλογισμού. Το έργο του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα βάλει τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, σύμφωνα με πληροφορίες, διεκδικούν οι εταιρείες COSMOS, QUALITY & RELIABILITY και η κοινοπραξία των INDIGITAL και DATAVERSE.
Οι τρεις «παίκτες» είναι αυτοί, που υπέβαλαν χθες (καταληκτική ημερομηνία) προσφορές για το έργο στον διαγωνισμό, που έχει προκηρύξει η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ ΑΕ) και αφορά την «Ανάπτυξη Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Ελέγχων και Επιθεωρήσεων και εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης για την περαιτέρω ενίσχυση του ελεγκτικού έργου της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας».
Το αντικείμενο του έργου, που στοχεύει στον πλήρη ψηφιακό μετασχηματισμό της λειτουργίας της Αρχής Διαφάνειας, περιλαμβάνει ένα σύνολο από λειτουργικές απαιτήσεις, οι οποίες σχετίζονται με την προσαρμογή υφιστάμενων λειτουργιών και την υλοποίηση νέων, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των επιχειρησιακών αναγκών των ελεγκτικών οργάνων της ΕΑΔ.
Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται υπηρεσίες όπως προμήθεια λογισμικού και αδειών χρήσης και υπηρεσίες ανάπτυξης εφαρμογών και υποσυστημάτων.
Πώς θα γίνει η ψηφιακή η Αρχή Διαφάνειας
Οι επιχειρησιακές διαδικασίες της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων που θα καλυφθούν από την λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος είναι η διαχείριση και αξιολόγηση καταγγελιών και ελέγχων, οι έλεγχοι περιουσιακής κατάστασης, η διαδικασία καταλογισμού, η εποπτεία υλοποίησης των προτάσεων και συστάσεων και της αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών.
Επίσης, το νέο πληροφοριακό σύστημα, το οποίο προβλέπει το έργο, που «τρέχει» υπό στενά χρονοδιαγράμματα, θα καλύψει τους τομείς της παρακολούθησης ελεγκτικού αντικειμένου της Αρχής, της διαχείρισης των εισαγγελικών παραγγελιών, της παρακολούθηση της πειθαρχικής διαδικασίας και άσκησης ένδικων μέσων, όπως και τη διενέργεια ένορκων διοικητικών εξετάσεων.
Η Εθνική Αρχής Διαφάνειας θέλει μέσα από την υλοποίηση του έργου, που έχει προϋπολογισμό της τάξης του 1,5 εκατ. ευρώ, να πετύχει την καθολική αντιμετώπιση των καθημερινών επιχειρησιακών αναγκών των ελεγκτικών οργάνων της μέσα από ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον, με άμεση θετική επίδραση στην αποτελεσματικότητα και στην αποδοτικότητα των επιθεωρητών και ελεγκτών της Αρχής.
Στόχος είναι η ελαχιστοποίηση της διακίνησης έντυπου υλικού, τόσο στο εσωτερικό περιβάλλον μεταξύ των οργανικών μονάδων, όσο και στο εξωτερικό περιβάλλον (σ.σ. για παράδειγμα ενημέρωση των εμπλεκόμενων δημόσιων υπηρεσιών, ενημέρωση καταγγελλόντων για το στάδιο που βρίσκεται η υποβληθείσα καταγγελία).
Επίσης, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας επιδιώκει να επιταχύνει τη διενέργεια και ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων και ελέγχων της, αλλά και να διασφαλίσει την ασφαλή διαχείριση και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων με χρήση κανόνων κρυπτογράφησης, διαβαθμισμένης και ελεγχόμενης πρόσβασης ακολουθώντας κανόνες ιχνηλασιμότητας και ψηφιακών υπογραφών.
Διαβάστε επίσης
Τι ισχύει για την είσοδο της Τitan America στη Wall Street
Ξεκινά η διαδικασία για το νέo Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής
Πώς θα μετριαστούν οι επιπτώσεις από τις τιμές άνθρακα