THEPOWERGAME
![ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΗΠΑ, ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2025/01/Donald-Trump--e1737692936692-910x521.jpg)
Σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξετάζει η κυβέρνηση Τραμπ, το οποίο θα περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός Αμερικανού επικεφαλής, προκειμένου να παραμείνουν οι ΗΠΑ στον Οργανισμό, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Reuters από δύο πηγές που έχουν γνώση του εγγράφου της πρότασης.
Το έγγραφο, το οποίο κοινοποιήθηκε στους συμβούλους του Ντόναλντ Τραμπ πριν από την ορκωμοσία του στις 20 Ιανουαρίου, προτείνει οι Ηνωμένες Πολιτείες να ανακοινώσουν γρήγορα την αποχώρησή τους από τον ΠΟΥ και να υιοθετήσουν μια «ριζοσπαστική νέα προσέγγιση» για την αντιμετώπιση του Οργανισμού, περιλαμβανομένης της πίεσης για έναν Αμερικανό αξιωματούχο που θα αναλάβει καθήκοντα γενικού διευθυντή όταν λήξει η θητεία του Τέντρος Αντάνομ το 2027.
Όπως υπενθυμίζει το πρακτορείο, το εκτελεστικό διάταγμα του Τραμπ για την έξοδο από τον ΠΟΥ ήταν μία από τις πρώτες πολιτικές κινήσεις του μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Μια τέτοια κίνηση σημαίνει ότι ο ΠΟΥ θα χάσει τον μεγαλύτερο χρηματοδότη του μέχρι τον Ιανουάριο του 2026. Το διάταγμα κατηγορεί τον Οργανισμό ότι χειρίστηκε λανθασμένα την πανδημία COVID-19 και ότι επηρεάστηκε αδικαιολόγητα από άλλα κράτη, κάτι που ο ΠΟΥ αρνείται.
Στη συνέχεια, ο Τραμπ υποστήριξε πως οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να επιστρέψουν εάν ο ΠΟΥ «καθαρίσει», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το τι θα απαιτούσε κάτι τέτοιο.
Η εν λόγω πρόταση μεταρρύθμισης είναι αντικείμενο συζήτησης ήδη πριν την ανάληψη καθηκόντων του Τραμπ, όμως δεν είναι ξεκάθαρο αν η κυβέρνησή του θα υιοθετήσει τις συστάσεις της, δήλωσαν οι δύο πηγές.
Η κυβέρνηση Τραμπ «θα συνεχίσει να επανεξετάζει τις τρέχουσες διαδικασίες και τους φορείς υγειονομικής περίθαλψης για την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κους Ντεσάι. Δεν σχολίασε τυχόν συζητήσεις σχετικά με τον ΠΟΥ.
Η πρόταση, η οποία συντάχθηκε από εξωτερικό εμπειρογνώμονα σε θέματα πολιτικής κατόπιν αιτήματος της μεταβατικής ομάδας του Τραμπ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο ΠΟΥ έχει γίνει «ο πιο χαοτικός και λιγότερο αποτελεσματικός οργανισμός του ΟΗΕ». Ο Οργανισμός απέτυχε να εκτελέσει τις μεταρρυθμίσεις που προτάθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οδηγώντας σε υποβάθμιση της διαχείρισης και της επιστημονικής εμπειρογνωμοσύνης, αναφέρει το έγγραφο.
Αναγνωρίζει ότι η αποχώρηση από τον ΠΟΥ θα έβλαπτε τα αμερικανικά συμφέροντα, αλλά υποστηρίζει ότι το ίδιο ισχύει και για την παραμονή στον οργανισμό, αν δεν μεταρρυθμιστεί.
«Ειδικός απεσταλμένος»
Το έγγραφο της πρότασης προβλέπει τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ το 2025, ο οποίος θα δίνει αναφορά στον Τραμπ και τον Λευκό Οίκο και θα επιβλέπει τις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΥ για πιθανές μεταρρυθμίσεις, πριν από την έξοδο του Τέντρος.
Επί του παρόντος, ο συντονισμός του ΠΟΥ γίνεται από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών. Ο απεσταλμένος θα πιέσει ώστε ένας Αμερικανός αξιωματούχος να διευθύνει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για πρώτη φορά στην ιστορία του.
«Δεν υπάρχει κανένας επίσημος λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό και η έλλειψη αμερικανικής ηγεσίας στην κορυφή του ΠΟΥ υπήρξε κρίσιμος παράγοντας για τη σπατάλη των αμερικανικών κονδυλίων και τη μείωση της αποτελεσματικότητας του οργανισμού», αναφέρεται στην πρόταση.
Ο Σόρεν Μπρόστρομ δήλωσε ότι κάθε κράτος μέλος μπορεί να προτείνει έναν γενικό διευθυντή και να πιέσει για τον υποψήφιό του. Το εκτελεστικό συμβούλιο του ΠΟΥ επιλέγει έναν σύντομο κατάλογο υποψηφίων και ο υποψήφιος που εξασφαλίζει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ψήφων των κρατών μελών επιλέγεται για το ρόλο.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μακράν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ, συνεισφέροντας ετησίως περίπου το 18% της συνολικής χρηματοδότησής του, η οποία αποτελείται από 400 εκατομμύρια δολάρια σε εθελοντικές εισφορές και 130 εκατομμύρια δολάρια σε καταβαλλόμενες εισφορές που δίνουν τα κράτη μέλη με βάση το μέγεθος της οικονομίας τους. Ο ΠΟΥ έχει προειδοποιήσει για περικοπές δαπανών, εκτός εάν άλλοι δωρητές αναλάβουν να καλύψουν τα κενά των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης
Κοινωνική κατοικία: Μπορεί να χαλαρώσει τη θηλιά της στεγαστικής κρίσης;
Ξεμένει σε 3 το πολύ μέρες από εισιτήρια το Μετρό Θεσσαλονίκης
GSI: Κρίσιμες επαφές στην Αθήνα για την ηλεκτρική διασύνδεση