THEPOWERGAME
Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας ψήφισε υπέρ της μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς τα στο 4,5%, όπως ανέμεναν οι οικονομολόγοι και οι αγορές.
Η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό επιτόκιο της κατά 25 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντάς το στο 4,5%, με επτά από τα εννέα μέλη της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής να ψηφίζουν υπέρ. Οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει τη μείωση των επιτοκίων, καθώς τα πρόσφατα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν απογοητευτικά.
Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τον Δεκέμβριο, η οικονομία παρέμεινε στάσιμη το τρίτο τρίμηνο, ενώ η πιο πρόσφατη μηνιαία μέτρηση του ΑΕΠ έδειξε ότι η οικονομία αυξήθηκε μόλις 0,1% τον Νοέμβριο, μετά από συρρίκνωση 0,1% τον Οκτώβριο. Επιπλέον, τα ασθενή στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον περασμένο μήνα ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός στη Βρετανία μειώθηκε στο 2,5% τον Δεκέμβριο, χαμηλότερα από τις προβλέψεις, ενώ ο δομικός πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω, αυξάνοντας τις πιθανότητες ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες θα προχωρούσαν στην πρώτη μείωση επιτοκίων για το 2025. Ο στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό είναι 2%.
Οι οικονομολόγοι εξετάζουν τώρα την πορεία των επιτοκίων για το 2025, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας θα πρέπει να βρουν ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη για ενίσχυση της ανάπτυξης και στους πληθωριστικούς κινδύνους που δημιουργεί ένας πιθανός εμπορικός πόλεμος. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σχεδιάζει να επιβάλει δασμούς στους πιο στενούς εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ και έχει απειλήσει να εφαρμόσει παρόμοια μέτρα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το ερώτημα που απασχολεί πλέον τις αγορές είναι αν η Τράπεζα της Αγγλίας θα δώσει σήμα για νέα μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο ή αν θα διατηρήσει την πιο συντηρητική προσέγγιση του περασμένου έτους, μειώνοντας τα επιτόκια μία φορά ανά τρίμηνο.
Διαβάστε επίσης
Πειραιώς: Συζητήσεις με το CVC για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής
Μήλος: Ποιος είναι ο ξενοδόχος που θέλει να χτίσει στο Σαρακήνικο
Global Resources: Η γεωπολιτική ωθεί την Ελλάδα στο LNG