THEPOWERGAME
![Επενδύσεις © 123rf](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2021/03/bank-account-katatheseis-trapeza-ependytis-910x521.jpg)
Η UBS δημοσίευσε την πρώτη της Παγκόσμια Έκθεση για τους επιχειρηματίες, η οποία φωτίζει τις προσδοκίες τους σχετικά με τις μελλοντικές επενδύσεις, τα σχέδια προσλήψεων και την τεχνητή νοημοσύνη (AI), καθώς και τις βασικές ανησυχίες σχετικά με τις προοπτικές του κλάδου τους.
«Πιστεύουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας να διερευνήσουμε τι σκέφτονται και για τι προετοιμάζονται ορισμένοι από τους κορυφαίους επιχειρηματίες του κόσμου, καθώς πλησιάζουμε στο μέσο μιας δεκαετίας που έχει δημιουργήσει τόσο σταθερή οικονομική ανάπτυξη και τεχνολογικές ανακαλύψεις, αλλά και μια παγκόσμια πανδημία και γεωπολιτικές συγκρούσεις», δήλωσε ο Benjamin Cavalli, επικεφαλής του τμήματος στρατηγικών πελατών της UBS Global Wealth Management.
«Αυτή η έκθεση αποτυπώνει τη συλλογική γνώση μερικών από τους λαμπρότερους καινοτόμους επιχειρηματίες με τους οποίους έχουμε το προνόμιο να συνεργαζόμαστε και αναδεικνύει τις απόψεις τους για θέματα από τις προοπτικές του κλάδου τους μέχρι τα επιχειρηματικά τους σχέδια σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και μέχρι το τέλος της δεκαετίας», πρόσθεσε ο Cavalli.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι επιχειρηματίες προβλέπουν κυρίως επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξαγορές, σύμφωνα με την έκθεση. Το 54% πιστεύει ότι η τυπική εταιρεία στον κλάδο τους σχεδιάζει να επενδύσει σε προσωπικό σε διάστημα 12 μηνών – όχι μόνο προσλήψεις, αλλά και παροχή κινήτρων ή εκπαίδευση – ενώ το 53% αναμένει αύξηση των στρατηγικών εξαγορών ή συνεργασίες. Σχεδόν οι μισοί (47%) από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν ότι μια τυπική εταιρεία στον κλάδο τους θα επενδύσει σε δαπάνες πληροφορικής και/ή ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ το 45% αναμένει επενδύσεις σε υποδομές τεχνητής νοημοσύνης, εφαρμογές ή/και μοντέλα.
Μεγαλύτερες οι προσδοκίες για επενδύσεις στις ΗΠΑ και οι εξαγορές στην Ευρώπη
Οι προσδοκίες για επενδύσεις σε προσωπικό είναι μεγαλύτερες στην Αμερική, ενώ οι στρατηγικές εξαγορές και συνεργασίες κατατάσσονται υψηλότερα στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση. Στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, οι επενδύσεις σε στρατηγικές εξαγορές και συμπράξεις, μαζί με επενδύσεις σε υποδομές, εφαρμογές ή/και μοντέλα AI, κατατάσσονται μπροστά από το προσωπικό.
Κατά τους επόμενους 12 μήνες, περισσότεροι από 4 στους 10 επιχειρηματίες (44%) αναμένουν ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου τους θα αυξήσουν σημαντικά ή ελαφρώς το εργατικό τους δυναμικό. Σε 5 χρόνια, το ποσοστό αυτό αυξάνεται σε περισσότερα από τα δύο τρίτα (68%) των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα. Οι επιχειρηματίες στην Αμερική και την Ελβετία έχουν τις μεγαλύτερες προσδοκίες σε 5 χρόνια, ενώ πολύ λίγοι επιχειρηματίες παγκοσμίως βλέπουν σημαντική μείωση του εργατικού δυναμικού σε διάστημα 12 μηνών ή 5 ετών.
Πρόβλημα για 1 στους 2 επιχειρηματίες η πρόσληψη εργαζομένων, υψηλές προσδοκίες για την AI
Η έκθεση δείχνει επίσης ότι περισσότεροι από τους μισούς (52%) των επιχειρηματιών που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι οι επιχειρήσεις στους τομείς τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την πρόσληψη εργαζομένων, ενώ σχεδόν οι μισοί (45%) δηλώνουν ότι οι αμοιβές/ τα κίνητρα έπρεπε να αυξηθούν για να διατηρήσουν τους εργαζόμενους. Τα προβλήματα προσλήψεων εμφανίζονται μεγαλύτερα στην Αμερική και την Ευρώπη από ό,τι στην Ασία-Ειρηνικό.
Όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, οι επιχειρηματίες βλέπουν πολλές δυνατότητες. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) από αυτούς θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως την τεχνολογία που προσφέρει τις μεγαλύτερες εμπορικές ευκαιρίες για τους κλάδους τους. Οι προσδοκίες είναι ιδιαίτερα υψηλές στους τομείς της τεχνολογίας/υγείας, αλλά χαμηλότερες μεταξύ των επιχειρηματιών της βιομηχανίας. Σε 5 χρόνια, περισσότερα από τα δύο τρίτα (67%) αναμένουν ότι η τεχνολογία θα οδηγήσει σε βελτίωση της παραγωγικότητας για μια τυπική εταιρεία του κλάδου τους.
Πολιτική αστάθεια και φόροι ανάμεσα στους κινδύνους
Όσον αφορά τους κινδύνους σε διάστημα 12 μηνών, οι επιχειρηματίες θεωρούν την πολιτική αστάθεια ή/και αβεβαιότητα ως τη μεγαλύτερη ανησυχία για τους κλάδους τους (53%), ακολουθούμενη από την αύξηση των φόρων (42%) και τις μείζονες γεωπολιτικές συγκρούσεις (41%). Κοιτάζοντας 5 χρόνια μπροστά, οι φόροι κατατάσσονται στην πρώτη θέση όσον αφορά τις ανησυχίες, ενώ οι επιχειρηματίες ανησυχούν επίσης για την πολιτική και τη γεωπολιτική. Σχεδόν οι μισοί (46%) από τους επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τους υψηλότερους φόρους ως τον πιο πιθανό παράγοντα που θα επηρεάσει αρνητικά τους κλάδους τους. Όσον αφορά τις ειδικές για τις επιχειρήσεις προκλήσεις, οι επιχειρηματίες έχουν ποικίλες ανησυχίες. Σε διάστημα 12 μηνών, ο μεγαλύτερος αριθμός (46%) ανέφερε ανησυχίες σχετικά με τις αλλαγές στους κανονισμούς του κλάδου και/ή τις απαιτήσεις συμμόρφωσης, ενώ το 35% ανησυχεί επίσης για τις απειλές στον κυβερνοχώρο, μια ιδιαίτερα συχνή ανησυχία στους τομείς της τεχνολογίας/υγείας.
Σκεπτόμενοι το μέλλον, οι επιχειρηματίες φιλοδοξούν να εξισορροπήσουν τα προσωπικά ενδιαφέροντα με την επιχείρηση και τις επενδύσεις. Περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι θα ήθελαν να επικεντρωθούν περισσότερο στα ταξίδια, τα χόμπι και την οικογένεια, ενώ σχεδόν άλλοι τόσοι φιλοδοξούν να γίνουν επενδυτές σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων (49%) ή σε άλλες εταιρείες (π.χ. ιδιωτικά κεφάλαια/επενδύσεις σε αγγέλους) (47%), σύμφωνα με την έκθεση.
Μεταξύ των 156 ερωτηθέντων, το 38% είχε την έδρα του στις ΗΠΑ και τη Λατινική Αμερική, ακολουθούμενο από 21% στην Ευρώπη και την Ασία-Ειρηνικό και 19% στην Ελβετία. Τρεις ερωτηθέντες βρίσκονταν εκτός αυτών των περιοχών.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της UBS βασίστηκε σε έρευνα 156 πελατών και μελών του δικτύου επιχειρηματιών της, σε ένα πλήρες φάσμα επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις αυτές αντιστοιχούν σε περίπου 19,1 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ σε συνδυασμένα ετήσια έσοδα, γεγονός που αντιστοιχεί σε μέσο όρο 123 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ η καθεμία. Οι ερωτηθέντες από 26 αγορές έλαβαν μέρος με τη χρήση διαδικτυακής μεθοδολογίας. Η έρευνα διεξήχθη από τις 26 Σεπτεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, ενώ τα ευρήματα υποστηρίχθηκαν από σύντομες συνεντεύξεις σε βάθος με επίκεντρο βασικά θέματα που κυμαίνονται από την τεχνητή νοημοσύνη έως τη διαχείριση ιδιωτικού πλούτου και τα σχέδια προσλήψεων.
Διαβάστε επίσης
Πειραιώς: Συζητήσεις με το CVC για το 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής
Μήλος: Ποιος είναι ο ξενοδόχος που θέλει να χτίσει στο Σαρακήνικο
Global Resources: Η γεωπολιτική ωθεί την Ελλάδα στο LNG