THEPOWERGAME
Πολιτική λύση για την ανακούφιση των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο αναζητεί η κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται ακόμη και σήμερα να δοθούν απαντήσεις, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών για το ιδιωτικό χρέος και ανακοινώθηκε χθες το βράδυ. Πρόκειται για 70.000 δανειολήπτες (ο αριθμός ανεβαίνει κοντά στις 100.000, αν υπολογιστούν και οι συνοφειλέτες και εγγυητές), οι οποίοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε δάνεια των οποίων το κεφάλαιο -αντί να απομειώνεται- έχει αυξηθεί λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, είχε προαναγγείλει τον Δεκέμβριο κινήσεις και στο μέτωπο των δανείων σε ελβετικό φράγκο, λέγοντας πως η κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα και την αντιμετώπισή του σε άλλα κράτη. Προχθές στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, απαντώντας σε ερώτηση της Μιλένας Αποστολάκη, βουλευτού Βόρειου Τομέα του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για ρύθμιση από πλευράς κυβέρνησης η οποία θα λαμβάνει υπόψη της τη νομική πραγματικότητα και δεν θα αποσταθεροποιεί το τραπεζικό σύστημα.
Σήμερα, σε τηλεοπτική του συνέντευξη επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών να βρεθεί λύση για το θέμα και αναφέρθηκε σε ένα πλέγμα ανακουφιστικών μέτρων, που θα τεθούν σε ισχύ εντός του τριμήνου.
Πληροφορίες τόσο της στήλης του powergame.gr, Big Mouth, όσο και της εφημερίδας «Απογευματινή», αναφέρουν ότι για το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο οι τράπεζες πρότειναν στην κυβέρνηση λύση που θα συνίσταται σε καθορισμό σταθερού επιτοκίου για κάποια χρόνια της διάρκειας του δανείου και μετατροπή του υπολοίπου σε ευρώ με βελτιωμένο επιτόκιο. Σημειώνεται ότι εξαρχής οι τράπεζες προχώρησαν σε ρυθμίσεις των δανείων σε ελβετικό φράγκο, καθώς η μεγάλη άνοδος της ισοτιμίας του νομίσματος κατέστησε αδύνατη την ομαλή εξυπηρέτηση των δόσεων. Ωστόσο, και με τις ρυθμίσεις αυτές, οι δανειολήπτες του ελβετικού δεν πήραν βαθιά ανάσα, συνεχίζοντας τις προσφυγές στα δικαστήρια, με αίτημα το πάγωμα των δόσεων στην ισοτιμία στην οποία είχαν συνάψει τα δάνεια. Στις προσφυγές τους επικαλούνταν ότι δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς από τις τράπεζες για τον κίνδυνο που αναλάμβαναν δανειζόμενοι σε ελβετικό φράγκο. Τα αιτήματα των δανειοληπτών του ελβετικού απορρίφθηκαν σε τελεσίδικο βαθμό από τον Άρειο Πάγο.
Αντιδρώντας στην απόφαση του Αρείου Πάγου και επικαλούμενοι ότι το Ανώτατο Δικαστήριο ερμήνευσε το εθνικό Δίκαιο για την προστασία του καταναλωτή κατά τρόπο διαφορετικό από τα οριζόμενα στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απορρίπτοντας παράλληλα το αίτημά τους για την υποβολή προδικαστικών ερωτημάτων στο Δικαστήριο της ΕΕ, οι δανειολήπτες του ελβετικού φράγκου προχώρησαν σε καταγγελία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η τελευταία συνέστησε στους δανειολήπτες να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους στα εθνικά δικαστήρια με αγωγές αποζημίωσης.
Κατόπιν αυτού, ο Σύλλογος Δανειοληπτών Ελβετικού Φράγκου φαίνεται να βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του Ελληνικού Δημοσίου, στην οποία μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή 1.500 δανειολήπτες, ζητώντας τουλάχιστον 100.000-170.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που έχουν υποστεί από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωδικαστήριο προδικαστικό ερώτημα για την υπόθεση.
Διαβάστε επίσης
Disney: Η ταινία “Βαϊάνα 2” έσωσε τα κέρδη τριμήνου
Uber: Τα αυξημένα νομικά έξοδα “ψαλίδισαν” τα κέρδη τριμήνου
Helleniq Energy: Τέλος 2025 “στην πρίζα” η πρώτη μπαταρία στην Ελλάδα