THEPOWERGAME
Στην ελληνική πρωτεύουσα πρόκειται να πραγματοποιηθεί το πανευρωπαϊκό συνέδριο «QCI Days Αθήνα 2025», που αποτελεί συνέχεια των «QKD Days Μαδρίτης 2022» και «QCI Days Βιέννης 2024», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ – GRNET), φορέα του υπουργείου και συντονιστή του έργου HellasQCI.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα στις 28 με 30 Απριλίου 2025 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων, την παρουσίαση καινοτομιών και τη δημιουργία νέων συνεργασιών στον τομέα των υποδομών κβαντικής επικοινωνίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Θα πραγματοποιηθεί με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ενω η διοργάνωση γίνεται και σε συνεργασία του Αυστριακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (AIT), συντονιστή του έργου QCI-CAT, καθώς και του Πολυτεχνείου της Μαδρίτης (UPM), EuroQCI Ισπανίας.
Όπως αναφέρει το ΕΔΥΤΕ σε ανακοίνωση του, η επιλογή της Ελλάδας ως διοργανώτριας χώρας για την εκδήλωση, μετά την Αυστρία, «αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την χώρα, καθώς αναγνωρίζεται από την Ευρώπη ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει η Ελλάδα στην πρωτοβουλία EuroQCI. Επιπλέον, αναδεικνύει τις τεχνολογίες αιχμής που εφαρμόζει το εθνικό δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών – HellasQCI, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της εθνικής και ευρωπαϊκής τεχνολογικής πρωτοπορίας στις κβαντικές επικοινωνίες».
QCI Days Αθήνα 2025: Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν
Η εκδήλωση απευθύνεται σε εταιρείες και επαγγελματίες του κλάδου της κυβερνοασφάλειας και της πληροφορικής, καθώς και σε ειδικούς στον τομέα της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων. Επιπλέον στοχεύει σε ερευνητές, επιστήμονες και επαγγελματίες με εξειδίκευση στις κβαντικές επικοινωνίες, όπως και σε υπεύθυνους λήψης αποφάσεων που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν και να θωρακίσουν τις υποδομές ασφαλείας των οργανισμών τους απέναντι στις σύγχρονες και μελλοντικές απειλές.
Το συνέδριο θα λάβει χώρα σε μια ιδιαίτερα σημαντική χρονική στιγμή, καθώς η πρώτη φάση του EuroQCI πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα αποτελέσματα, περιπτώσεις χρήσης (use cases) και τα μελλοντικά σχέδια για τα επόμενα βήματα του EuroQCI.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία:
- Να παρακολουθήσουν παρουσιάσεις για το οικοσύστημα ασφαλών κβαντικών τεχνολογιών
- Να συμμετέχουν σε εργαστήρια για την αρχιτεκτονική και ανάπτυξη του EuroQCI
- Να λάβουν μέρος σε συζητήσεις με κορυφαίους ειδικούς για τις κβαντικές τεχνολογίες επικοινωνίας, την πιστοποίηση ασφάλειας και την τυποποίηση
- Να παρακολουθήσουν επίδειξη πειραματικού δικτύου κβαντικών επικοινωνιών (QCI) από το HellasQCI, QCI-CAT και EuroQCI Spain
- Να επισκεφθούν τον εκθεσιακό χώρο και να έρθουν σε επαφή με προμηθευτές τεχνολογιών Διανομής Κβαντικών Κλειδιών (Quantum Key Distribution -QKD)
- Να δικτυωθούν με τα τρέχοντα έργα του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη, ανοίγοντας διάλογο με την ευρύτερη ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, τη βιομηχανία και τους τελικούς χρήστες.
Η Ελλάδα, μέσω του HellasQCI, διαδραματίζει καίριο ρόλο στην ευρωπαϊκή πρωτοβουλία EuroQCI για την ανάπτυξη ασφαλών επικοινωνιών πανευρωπαϊκά, προστατεύοντας ευαίσθητα δεδομένα και κρίσιμες υποδομές. Το QCI Days 2025 ενισχύει αυτήν τη δέσμευση, αποτελώντας ορόσημο για την πανευρωπαϊκή συνεργασία στην κυβερνοασφάλεια.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση για τους ενδιαφερομένους και τους ομιλητές είναι δωρεάν, και είναι απαραίτητη η εγγραφή για λόγους οργάνωσης.
Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των Εθνικών Υποδομών Κβαντικών Επικοινωνιών (NatQCIs) του EuroQCI, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Commission), ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), τα ευρωπαϊκά έργα Nostradamus και Petrus, ενδιαφερόμενοι από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, ειδικοί από τα έργα του Προγράμματος Ψηφιακή Ευρώπη και Quantum Flagship, καθώς και επαγγελματίες από τη βιομηχανία οπτικών και κβαντικών τεχνολογιών και υπεύθυνοι τομέων Έρευνας & Ανάπτυξης, για να συζητήσουν και να διαμορφώσουν το μέλλον της πανευρωπαϊκής Υποδομής Κβαντικής Επικοινωνίας – EuroQCI.
Τι είναι το HellasQCI που υλοποιεί την εθνική κβαντική υποδομή επικοινωνιών
Το HellasQCI, ένα έργο συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναπτύσσει την Εθνική Υποδομή Κβαντικής Επικοινωνίας της Ελλάδας στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής υποδομής EuroQCI. Το έργο που συντονίζεται από την ΕΔΥΤΕ, υπό την καθοδήγηση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, στοχεύει να τοποθετήσει την Ελλάδα στην αιχμή της κβαντικής τεχνολογίας, προσφέροντας προηγμένες λύσεις για την ασφάλεια και τη διασύνδεση κρίσιμων επικοινωνιακών υποδομών.
Το δίκτυο κβαντικών επικοινωνιών του HellasQCI περιλαμβάνει περισσότερα από 650 χιλιόμετρα οπτικών ινών, ενώ 13 κυβερνητικοί κόμβοι στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης θα διαθέτουν δυνατότητες ασφαλών κρυπτογραφημένων επικοινωνιών με τεχνολογίες κβαντικής κρυπτογράφησης. Στον πυρήνα του έργου βρίσκεται η ενσωμάτωση συστημάτων διανομής κβαντικών κλειδιών (Quantum Key Distribution – QKD), που διασφαλίζουν την προστασία ευαίσθητων δεδομένων και ενισχύουν την ανθεκτικότητα των κρίσιμων υποδομών της χώρας.
Επιπλέον, το HellasQCI διασυνδέει τρία ελληνικά αστεροσκοπεία -του Χελμού στην Πελοπόννησο, του Χολομώντα στη Θεσσαλονίκη και του Σκίνακα στην Κρήτη- με μητροπολιτικά δίκτυα στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο Κρήτης αντίστοιχα, τα οποία αναβαθμίζονται σε Οπτικούς Επίγειους Σταθμούς, με δυνατότητες διανομής κβαντικών κλειδιών.
Παράλληλα, με όραμα την επιτάχυνση της έρευνας και της καινοτομίας, το HellasQCI αναπτύσσει το κβαντικό διαδίκτυο (quantum internet), προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιτυχή και ασφαλή μετάβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες του μέλλοντος.
Διαβάστε επίσης
Εξωδικαστικός: Διπλασιάστηκαν τα όρια ένταξης, αναλυτικοί πίνακες
ΕΤΕ: Ο αντίκτυπος των πολιτικών Τραμπ στην ελληνική οικονομία
Ρεύμα: Πώς διαμορφώνονται τα πράσινα τιμολόγια μετά τις επιδοτήσεις