THEPOWERGAME
«Ρεαλιστική πράσινη μετάβαση με το ελάχιστο δυνατό κόστος». Αυτό το μήνυμα έστειλε ο Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στο Athens Energy Summit που μίλησε και για τις επιδοτήσεις.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στις στρατηγικές της Ελλάδας για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τονίζοντας τη σημασία της υιοθέτησης ρεαλιστικών σεναρίων και της μείωσης των κινδύνων σε έναν απρόβλεπτο κόσμο.
Σκυλακάκης: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους κλιματικούς της στόχους, επιδεικνύοντας εντυπωσιακή πρόοδο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η χώρα διαθέτει σήμερα 8 GW φωτοβολταϊκών, με στόχο να φτάσει τα 14 GW μέσα στα επόμενα τριάμισι χρόνια. Η συνολική ισχύς των ΑΠΕ αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με επιπλέον 7 GW φωτοβολταϊκών να προστίθενται στο ενεργειακό μείγμα. Αυτή η ανάπτυξη κατατάσσει την Ελλάδα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές ενέργειας βασισμένες σε ΑΠΕ, ενώ ο λιγνίτης αποσύρεται σταδιακά από το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της χώρας.
Ο κ. Σκυλακάκης υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης διασυνδέσεων και υποδομών αποθήκευσης ενέργειας, όπως οι μπαταρίες, που είναι κρίσιμες για τη στήριξη ενός ενεργειακού συστήματος βασισμένου στις ΑΠΕ. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη αποφυγής υπερεξάρτησης από μία μόνο τεχνολογία, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ανθεκτικότητα του ενεργειακού συστήματος.
Τι είπε ο Σκυλακάκης για τις επιδοτήσεις
Αναφερόμενος στις επιδοτήσεις, ο υπουργός σημείωσε ότι συχνά λειτουργούν ως τροχοπέδη για την ανάπτυξη επενδύσεων. Οι μεγάλες επιδοτήσεις σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών συγκεκριμένων τεχνολογιών αποτρέπουν την έγκαιρη υλοποίηση επενδύσεων, καθώς οι επενδυτές τείνουν να περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή για να επωφεληθούν από καλύτερες οικονομικές συνθήκες και τεχνολογικές εξελίξεις. Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα εφαρμόζει μια σοβαρή πολιτική πράσινης μετάβασης, επιδιώκοντας την επίτευξη των κλιματικών στόχων με το ελάχιστο δυνατό κόστος.
Ο κος Σκυλακάκης επεσήμανε ότι η Ευρώπη, παρόλο που επιτυγχάνει τους κλιματικούς της στόχους, το κάνει με αυξανόμενο κόστος, λόγω των πολλών επιμέρους στόχων που επιβλήθηκαν, κυρίως για λόγους βιομηχανικής πολιτικής. Υπογράμμισε την ανάγκη για ενιαία στρατηγική στόχευση, όπως έχει αναφέρει και ο πρωθυπουργός, με σκοπό τη μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας. Η πολυδιάσπαση των στόχων σε περιφερειακό επίπεδο, σύμφωνα με τον Υπουργό, αυξάνει σημαντικά το κόστος, με αποτέλεσμα να προστίθεται έως και 40% επιπλέον κόστος στην επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Ο κ. Σκυλακάκης κατέληξε τονίζοντας ότι η αναποτελεσματική πολιτική στέλνει λανθασμένα μηνύματα στον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζοντας την κλιματική πολιτική ως ένα ακριβό εγχείρημα. Η σωστή προσέγγιση, όπως ανέφερε, πρέπει να εστιάζει στην ενίσχυση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι στην υπονόμευσή της μέσω γραφειοκρατικών ή οικονομικών βαρών. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε μια ρεαλιστική και οικονομικά αποδοτική ενεργειακή μετάβαση, βασισμένη στη διαφοροποίηση των τεχνολογιών και στην αποφυγή υπερβολικών επιδοτήσεων, διατηρώντας παράλληλα το κόστος σε βιώσιμα επίπεδα για την κοινωνία και την οικονομία.
Διαβάστε επίσης
Συντάξεις Μαρτίου 2025: Οι ημερομηνίες κλειδιά
Έρχεται και τρίτο Hilton στην Αθήνα μέσω της ισραηλινής Aluma
Κομισιόν: Πώς θα στηρίξει τους κλάδους ενέργειας, πρώτων υλών και EV της ΕΕ