THEPOWERGAME
Συνεχίζεται το μπαράζ των σεισμών ανάμεσα στην Αμοργό και τη Σαντορίνη. Ακόμα τρεις σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,3, 4 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφτηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας —με αντίστροφη χρονολογική σειρά στις 04:21, στις 04:16 και στις 01:50— στον θαλάσσιο χώρο από 18 ως 24 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά της Αμοργού, σύμφωνα με δεδομένα που έδωσε στη δημοσιότητα το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Και οι τρεις σεισμοί χαρακτηρίζονται «ασθενείς» από το Ινστιτούτο.
Χθεσινή ανακοίνωση της Διεπιστημονικής Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ), επισήμανε πως στο ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης έχουν καταγραφτεί από τον Ιούνιο «πάνω από 2.500» σεισμικές δονήσεις και ακόμη πως «η εικόνα που παρουσιάζει η σεισμική δραστηριότητα δεν αποκλείεται να έχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας».
Κάποιοι από τους κατοίκους περιέγραψαν στο ΕΡΤNews ότι δεν κατάφεραν να κλείσουν μάτι. Ο φόβος έχει αυξηθεί μετά από αυτόν τον πολύ μεγάλο σεισμό που είχαμε το μεσημέρι, που έγινε αισθητός ακόμα και βόρεια του νησιού.
Μεγάλος φόβος υπάρχει και για τσουνάμι και οι ψαράδες έχουν δεμένα τα καΐκια στα λιμάνια του νησιού. Πέρασαν πολλοί τη νύχτα σε αμάξια και σε ανοιχτούς χώρους, στο γήπεδο της περιοχής, ακόμη και στις βεράντες των σπιτιών τους.
Είναι σε ετοιμότητα όμως οι κάτοικοι με είδη πρώτης ανάγκης που έχουν τοποθετήσει στα αμάξια τους και σε ετοιμότητα είναι και οι αρχές, καθώς Κλιμάκιο από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών κατέφτασε στο νησί.
Τοποθετήθηκε σεισμογράφος στο ελικοδρόμιο για να ενισχύσει την καταγραφή, επίσης κατέφθασε κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Νάξου με πέντε διασώστες, ένα ΕΚΑΒ προληπτικά και τέσσερις νταλίκες με υλικά από τον ΔΕΔΔΗΕ.
Η γη σείεται συνεχώς στην Αμοργό και προκαλεί ανησυχία στους κατοίκους.
Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται στο αυτοκίνητο ή διανυκτερεύουν σε ανοιχτούς χώρους. Τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και οι ντόπιοι βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής.
«Ο Δήμος είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα που χρειάζονται σε περίπτωση που γίνει κάτι πιο σοβαρό να μπορεί ο κόσμος να προστατευτεί. Έχουμε ορίσει σημεία στο χωριό σε ποιο μέρος θα μαζευτούμε», αναφέρει ο Δεσποτίδης Ευάγγελος, Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Χώρας Αμοργού.
Η σεισμική ακολουθία, ξύπνησε μνήμες στους γηραιότερους του νησιού από τον δυνατό σεισμό του 1956, ενώ οι νεώτεροι κάτοικοι ανησυχούν για τη συχνότητα των δονήσεων.
Πολλοί κάτοικοι έχουν μετακινηθεί από τις παραθαλάσσιες περιοχές του νησιού υπό τον κίνδυνο ενός τσουνάμι.
Διαβάστε επίσης
Εξάρχου: Στόχος της Aktor για αντεκτέλεστο 6 δισ. στα τέλη του 2025
Πρόγραμμα Απόλλων: Κληρώνει για την υπουργική απόφαση