THEPOWERGAME
Ένα εκρηκτικό μείγμα παραγόντων αβεβαιότητας και γεωπολιτικού ρίσκου ωθεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε νέα υψηλά επίπεδα, επαναφέροντας την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές της Ευρώπης. Η αυξημένη ζήτηση, αποτέλεσμα της πτώσης της θερμοκρασίας σε συνδυασμό με το φαινόμενο Dunkelflaute -την παρατεταμένη περίοδο χαμηλής παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας λόγω έλλειψης ηλιοφάνειας και ανέμων- δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στην αγορά.
Στην εξίσωση μπαίνει και το γεωπολιτικό premium, που ενσωματώνεται στις τιμές εξαιτίας των συνεχιζόμενων εντάσεων στην Ουκρανία, ενισχύοντας περαιτέρω τη μεταβλητότητα. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν αρχικά με την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σχετικά με έναν ταχύ τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία -με ορισμένους αναλυτές να προβλέπουν επίλυση εντός 100 ημερών- διαψεύδονται και τα πρώτα σύννεφα παρουσιάζονται στον ουρανό της Ευρώπης, σχολιάζει το Bloomberg.
Μέσα σε αυτές τις Συμπληγάδες αβεβαιότητας και πολέμου βρίσκεται και η Ελλάδα. Οι γεωπολιτικοί παράγοντες συνθέτουν ένα περιβάλλον ασταθές και απρόβλεπτο, με την ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια να παραμένει στο επίκεντρο των ανησυχιών, καθώς οι τιμές συνεχίζουν να αντιδρούν στις πολιτικές και καιρικές εξελίξεις. Το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς TTF διαπραγματευόταν χθες με άνοδο 2,4%, στα 54,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας συνολική αύξηση σχεδόν 10% σε μηνιαία βάση. Η εκτίναξη αυτή οδήγησε τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, προκαλώντας ανησυχίες για τις μελλοντικές προμήθειες και την ταχεία εξάντληση των αποθεμάτων, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της μειωμένης παραγωγής από αιολικές πηγές.
Άνθρωποι της αγοράς τονίζουν στο energygame.gr πως οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα αναμένεται να αυξήσουν τις τιμές στις προσφορές τους τον επόμενο μήνα, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τιμολογούνται τα συμβόλαιά τους για την προμήθεια φυσικού αερίου. Συγκεκριμένα, τα περισσότερα από αυτά τα συμβόλαια βασίζονται σε τιμές φυσικού αερίου που διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα, και όχι στις άμεσες, τρέχουσες τιμές της διεθνούς αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι η πρόσφατη άνοδος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου δεν επηρεάζει αμέσως το κόστος παραγωγής ρεύματος, αλλά θα αποτυπωθεί με χρονική καθυστέρηση ενός μήνα.
Ως αποτέλεσμα, οι αυξήσεις που παρατηρούνται αυτήν τη στιγμή στις διεθνείς αγορές φυσικού αερίου θα αρχίσουν να επηρεάζουν άμεσα τη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον επόμενο μήνα, σημειώνουν πηγές. Αυτή η αύξηση στο κόστος παραγωγής ρεύματος θα μεταφερθεί σταδιακά στους προμηθευτές ενέργειας και, τελικά, στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. «Ενώ άλλες χώρες βιώνουν τις αυξήσεις τιμών σε πραγματικό χρόνο, η ελληνική αγορά αποτυπώνει αυτές τις αυξήσεις με καθυστέρηση ενός μήνα, γεγονός που προσφέρει μεν μια προσωρινή ανακούφιση, αλλά καθιστά την αγορά ευάλωτη σε απότομες ανατιμήσεις», τονίζουν κύκλοι της αγοράς.
Και οι αποθήκες ολοένα και αδειάζουν
Την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι η τιμή του φυσικού αερίου κυμαινόταν μεταξύ 35 και 36 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ σήμερα έχει ξεπεράσει τα 50 ευρώ, διαμορφούμενη στα επίπεδα των 51 έως 54 ευρώ. Η έντονη αυτή άνοδος αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων, που περιλαμβάνει τόσο τις καιρικές συνθήκες, όσο και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι traders παρακολουθούν στενά τα επίπεδα αποθήκευσης, εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών ότι η αγορά ενδέχεται να συσφιχθεί περαιτέρω κατά τη θερινή περίοδο, όταν η Ευρώπη θα χρειαστεί πρόσθετες ποσότητες φυσικού αερίου για την αναπλήρωση των μειωμένων αποθεμάτων. Η πρόκληση αυτή καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη, καθώς τα θερινά συμβόλαια φυσικού αερίου διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα της επόμενης περιόδου θέρμανσης, περιορίζοντας τα κίνητρα για αποθήκευση.
Διαβάστε περισσότερα στο energygame.gr
Διαβάστε επίσης
Τουρισμός: Έσοδα ρεκόρ στα 20,6 εκατ. ευρώ το 2024
Σε τροχιά εξαγορών οι ελληνικές τράπεζες: Τα πρώτα σχέδια
Κομισιόν: Πώς θα στηρίξει τους κλάδους ενέργειας, πρώτων υλών και EV της ΕΕ