THEPOWERGAME
Το 2024 αποτέλεσε χρονιά-ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό, με τα ξενοδοχεία και την κρουαζιέρα να καταγράφουν ιστορικά υψηλά έσοδα, παρά την έντονη παρουσία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά φιλοξενίας. Τα στοιχεία της ετήσιας μελέτης της GBR Consulting για την απόδοση της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας (Greek Hospitality Industry Performance) αποτυπώνουν τη δυναμική ανάπτυξη του κλάδου, με την Ελλάδα να προσελκύει αριθμό-ρεκόρ επισκεπτών και να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις σε τουριστικά έσοδα.
Η ισχυρή ζήτηση, η βελτίωση της τουριστικής σεζόν και οι στρατηγικές τιμολόγησης συνέβαλαν σε ένα ακόμα επιτυχημένο έτος, με την Ελλάδα να ενισχύει τη θέση της ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη.
Αύξηση διεθνών αφίξεων και τουριστικών εσόδων
Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η χώρα υποδέχθηκε 35 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες έως τον Νοέμβριο του 2024, σημειώνοντας αύξηση 9,7% σε σχέση με το 2023 και 28,7% σε σύγκριση με το 2022. Οι επισκέπτες αυτοί δαπάνησαν 20,2 δισ. ευρώ (εξαιρουμένης της κρουαζιέρας), ξεπερνώντας για πρώτη φορά το όριο των 20 δισ. ευρώ. Αυτό αντιπροσωπεύει αύξηση 3,8% σε σύγκριση με το 2023 και 18,5% σε σχέση με το 2022.
Η άνοιξη και το φθινόπωρο αναδείχθηκαν σε ιδιαίτερα ισχυρές τουριστικές περιόδους, γεγονός που υπογραμμίζει τη διεύρυνση της τουριστικής σεζόν, μειώνοντας τη εποχικότητα. Με βάση τις εκτιμήσεις, έως το τέλος του 2024 η χώρα θα έχει φιλοξενήσει συνολικά 36 εκατομμύρια ταξιδιώτες, με τα έσοδα να φτάνουν τα 20,6 δισ. ευρώ.
Η κρουαζιέρα σε τροχιά εκτόξευσης
Ο τομέας της κρουαζιέρας σημείωσε εντυπωσιακή ανάπτυξη, συνεισφέροντας 1,1 δισ. ευρώ στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, μια αύξηση 31% σε σχέση με το 2023. Το λιμάνι του Πειραιά κατέγραψε 810 προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και 1,7 εκατομμύρια επιβάτες κρουαζιέρας, εκ των οποίων το 1 εκατομμύριο επιβιβάστηκε από το ίδιο το λιμάνι.
Η αύξηση των αφίξεων αεροπορικώς επιβεβαιώνει την τουριστική δυναμική της χώρας. Το 2024, 29,2 εκατομμύρια διεθνείς επιβάτες έφτασαν στα ελληνικά αεροδρόμια (+9,8% από το 2023). Περίπου το 38% αυτών των επιβατών αφίχθησαν στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας.
Μεγάλη αύξηση στα ξενοδοχειακά έσοδα
Παρά την ένταση του ανταγωνισμού από τη βραχυχρόνια μίσθωση, οι ξενοδοχειακές μονάδες κατέγραψαν σημαντικές επιδόσεις. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 0,6% το 2024, ενώ τα έσοδα δωματίων ενισχύθηκαν κατά 11,1%.
Στην Αθήνα, η αύξηση του εσόδου ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPAR) κατά 11,4% οφείλεται στην άνοδο των τιμών των δωματίων και στην ελαφρά αύξηση της πληρότητας. Στη Θεσσαλονίκη, το RevPAR αυξήθηκε κατά 9,0%, κυρίως λόγω της αύξησης της μέσης ημερήσιας τιμής δωματίου (ADR). Στα υπόλοιπα ξενοδοχεία της χώρας σημειώθηκε μικρή μείωση της πληρότητας, με ήπια αύξηση της ADR, οδηγώντας σε συνολική αύξηση του RevPAR κατά 1,3%.
Στα θέρετρα, η πληρότητα αυξήθηκε κατά 3,4%, ενώ το συνολικό έσοδο ανά κατειλημμένο δωμάτιο (POR) αυξήθηκε κατά 12,0%. Τα συνολικά έσοδα των ξενοδοχείων θέρετρου ενισχύθηκαν κατά 10,6% σε σχέση με το 2023.
Οι νέοι κανονισμοί για τη βραχυχρόνια μίσθωση
Ο τομέας της βραχυχρόνιας μίσθωσης ήρθε αντιμέτωπος με νέους κανονισμούς. Τον Ιανουάριο του 2025 ψηφίστηκε νομοσχέδιο που καθορίζει αυστηρότερες προδιαγραφές λειτουργίας, συμπεριλαμβανομένων υποχρεωτικών μέτρων ασφαλείας και ποιότητας. Αρχικά, η πρόταση περιελάμβανε περιορισμούς στη χρήση μη κύριων κατοικιών, αλλά έπειτα από πιέσεις του κλάδου η τελική εκδοχή του νόμου επιτρέπει τη μίσθωση εμπορικών ή βιομηχανικών χώρων που έχουν μετατραπεί σε κατοικίες.
Ωστόσο, ο ξενοδοχειακός κλάδος εξακολουθεί να θεωρεί ανεπαρκή τη ρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι η αγορά STR θα πρέπει είτε να χαρακτηριστεί ως εταιρική δραστηριότητα με ισότιμους κανονισμούς με τα ξενοδοχεία, είτε να υπάγεται στο πλαίσιο της οικονομίας διαμοιρασμού, περιορίζοντας τις ενοικιάσεις σε συγκεκριμένες ημέρες ετησίως.
Διαβάστε επίσης
Data centers: Πού μπήκαν θεμέλια και πού μπουλντόζες, οι περιοχές κλειδιά
Σε ποιες περιοχές διατίθενται σπίτια προς ενοικίαση έως 500 ευρώ
Τουρκία: H χαλυβουργική Tosyalı Holding εγκαθιστά 1,2 GW φωτοβολταϊκών